Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zásoby na zimu naložte do oleje: pesta, grilované papriky i žampiony

aktualizováno 
Zelenina i bylinky naložené v kvalitním oleji patří k delikatesám, přitom jejich přípravu zvládne i začátečník. Snadno tak můžete mít vlastní kvalitní zásoby na zimu.

Pesto můžete připravit nejen z bazalky, česneku a piniových oříšků, ale i petrželové nebo rajčatové. | foto: Profimedia.cz

Už v antice se ve Středomoří používal olej jako konzervační prostředek. V něm se totiž (bez přítomnosti vody) nemnoží mikroorganismy. Nejsou však nijak zničeny, jen je jejich vývoj pozastaven. Proto se olej hodí pouze ke krátkodobější konzervaci v řádu měsíců.

Na výběr máte z řady olejů. Ale pozor na světlo!

Čtěte ve středu

Doma připravené grilované papriky naložené v oleji? V zimě oblíznete všech deset.

Nejlepší recepty na pikantní pesto, grilované papriky, žampiony, naložený lilek či šalotku.

Velikou výhodou oleje je, že zdokonalí chuť nakládaných potravin. Také opticky vypadají zelenina i bylinky v oleji úžasně, protože se zvýrazní jejich barva.

K nakládání jsou vhodné jemné oleje, především olivový, ale použít můžete i olej slunečnicový, sezamový, révový vinný olej, nebo olej ze světlice barvířské. U nich máte jistotu, že nepřebijí chuť naložené zeleniny a bylinek.

Nakládají se nejčastěji rajčata, papriky, lilky a česnek, z bazalky se pak s olejem stlouká pesto.

I další bylinky se nakládají, nejvíce ty středomořské, jako jsou tymián, rozmarýn, saturejka, oregano, ale dobrý je i libeček, estragon nebo třeba kerblík.

Bylinky je lepší před naložením usušit, protože pak nekalí olej. Po třech měsících je vyndejte a použijte do salátu nebo třeba k pečenému masu. Ochucený voňavý olej, který získáte, bude skvělým dochucovadlem.

Vše naložené do oleje skladujte v chladu a temnu

Pamatujte na důležité pravidlo: olejové pochoutky vždy skladujte v chladu a temnu. Vlivem světla totiž olej rychle žlukne a stane se nepoživatelným. Abyste tomu zabránili, můžete naplněné sklenice například obalit alobalem.

Recept na pesto z čerstvých rajčat

Na rajčatové pesto budete potřebovat 500 g zralých rajčat, 10 lžic octa, 4 stroužky česneku, 5 lžic piniových semínek, 5 lžic strouhaného parmazánu a trochu čerstvé bazalky.

Fotogalerie

Rajčata omyjte, nakrájejte a rozvaře v troše vody s octem. Přidejte piniová semínka, vše rozmixujte a směs dochuťte propasírovaným česnekem a parmazánem.

Pak si na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte ochucenou rajčatovou směs a bazalku. Na mírném plameni a za stálého míchání vařte do té doby, než se vytvoří hustá omáčka. Tu ještě horkou naplňte do čistých suchých sklenic a pečlivě zavíčkujte. Skladujte ideálně v chladu a temnu.

Tradiční bazalkové pesto si připravte v hmoždíři podle Itala:

Pokud si chcete připravit opravdu tradiční pesto z bazalky, olivového oleje a piniových oříšků, zkuste to podle Emanuela Ridiho (na videu), recept najdete zde

Pokud například přemýšlíte, jak zpracovat na zimu úrodu rajčat, můžete je nasušit a naložit do olivového oleje, recept najdete v článku zde.

Autoři:




Nejčtenější

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Další z rubriky

Do čatní můžete skvěle zpracovat přebytky úrody, od švestek po rajčata, která...
Jak na nejlepší čatní. Zpracujte do něj papriky, broskve, mrkev i jablka

Představte si téměř jakékoli ovoce a zeleninu na světě a jejich všechny možné kombinace. Čatní může být téměř cokoli, jen musí vždy výborně chutnat, být trochu...  celý článek

Demi-glace se podává k masům.
Kosti na demi-glace nemusíte vařit dva dny. Návod krok za krokem

Některé profesionální recepty radí, že abyste dostali pořádnou omáčku demi-glace, musíte „táhnout“ kosti 48 hodin. Šéfkuchař Jiří Roith však tvrdí, že zhruba...  celý článek

Výsledkem jsou dvě spojené kosti, maso je už téměř oddělené.
VIDEO: Pohlreich ukáže, jak vykostit kuřecí stehna. Pro křehčí řízky

Zdeňkova akademie jde po jednotlivých kuchařských technikách. Ve druhém díle se Pohlreich sice věnuje grilování, ale zmíní i detail, který zajímá hodně...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.