Už v antice se ve Středomoří používal olej jako konzervační prostředek. V něm se totiž (bez přítomnosti vody) nemnoží mikroorganismy. Nejsou však nijak zničeny, jen je jejich vývoj pozastaven. Proto se olej hodí pouze ke krátkodobější konzervaci v řádu měsíců.
Na výběr máte z řady olejů. Ale pozor na světlo!
Čtěte ve středu
Nejlepší recepty na pikantní pesto, grilované papriky, žampiony, naložený lilek či šalotku.
Velikou výhodou oleje je, že zdokonalí chuť nakládaných potravin. Také opticky vypadají zelenina i bylinky v oleji úžasně, protože se zvýrazní jejich barva.
K nakládání jsou vhodné jemné oleje, především olivový, ale použít můžete i olej slunečnicový, sezamový, révový vinný olej, nebo olej ze světlice barvířské. U nich máte jistotu, že nepřebijí chuť naložené zeleniny a bylinek.
Nakládají se nejčastěji rajčata, papriky, lilky a česnek, z bazalky se pak s olejem stlouká pesto.
I další bylinky se nakládají, nejvíce ty středomořské, jako jsou tymián, rozmarýn, saturejka, oregano, ale dobrý je i libeček, estragon nebo třeba kerblík.
Bylinky je lepší před naložením usušit, protože pak nekalí olej. Po třech měsících je vyndejte a použijte do salátu nebo třeba k pečenému masu. Ochucený voňavý olej, který získáte, bude skvělým dochucovadlem.
Vše naložené do oleje skladujte v chladu a temnuPamatujte na důležité pravidlo: olejové pochoutky vždy skladujte v chladu a temnu. Vlivem světla totiž olej rychle žlukne a stane se nepoživatelným. Abyste tomu zabránili, můžete naplněné sklenice například obalit alobalem. |
Recept na pesto z čerstvých rajčat
Na rajčatové pesto budete potřebovat 500 g zralých rajčat, 10 lžic octa, 4 stroužky česneku, 5 lžic piniových semínek, 5 lžic strouhaného parmazánu a trochu čerstvé bazalky.
Rajčata omyjte, nakrájejte a rozvaře v troše vody s octem. Přidejte piniová semínka, vše rozmixujte a směs dochuťte propasírovaným česnekem a parmazánem.
Pak si na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte ochucenou rajčatovou směs a bazalku. Na mírném plameni a za stálého míchání vařte do té doby, než se vytvoří hustá omáčka. Tu ještě horkou naplňte do čistých suchých sklenic a pečlivě zavíčkujte. Skladujte ideálně v chladu a temnu.
Tradiční bazalkové pesto si připravte v hmoždíři podle Itala:
Pokud si chcete připravit opravdu tradiční pesto z bazalky, olivového oleje a piniových oříšků, zkuste to podle Emanuela Ridiho (na videu), recept najdete zde
18. července 2010 |
Pokud například přemýšlíte, jak zpracovat na zimu úrodu rajčat, můžete je nasušit a naložit do olivového oleje, recept najdete v článku zde.