Zásoby na zimu naložte do oleje: pesta, grilované papriky i žampiony

aktualizováno 
Zelenina i bylinky naložené v kvalitním oleji patří k delikatesám, přitom jejich přípravu zvládne i začátečník. Snadno tak můžete mít vlastní kvalitní zásoby na zimu.

Pesto můžete připravit nejen z bazalky, česneku a piniových oříšků, ale i petrželové nebo rajčatové. | foto: Profimedia.cz

Už v antice se ve Středomoří používal olej jako konzervační prostředek. V něm se totiž (bez přítomnosti vody) nemnoží mikroorganismy. Nejsou však nijak zničeny, jen je jejich vývoj pozastaven. Proto se olej hodí pouze ke krátkodobější konzervaci v řádu měsíců.

Na výběr máte z řady olejů. Ale pozor na světlo!

Čtěte ve středu

Doma připravené grilované papriky naložené v oleji? V zimě oblíznete všech deset.

Nejlepší recepty na pikantní pesto, grilované papriky, žampiony, naložený lilek či šalotku.

Velikou výhodou oleje je, že zdokonalí chuť nakládaných potravin. Také opticky vypadají zelenina i bylinky v oleji úžasně, protože se zvýrazní jejich barva.

K nakládání jsou vhodné jemné oleje, především olivový, ale použít můžete i olej slunečnicový, sezamový, révový vinný olej, nebo olej ze světlice barvířské. U nich máte jistotu, že nepřebijí chuť naložené zeleniny a bylinek.

Nakládají se nejčastěji rajčata, papriky, lilky a česnek, z bazalky se pak s olejem stlouká pesto.

I další bylinky se nakládají, nejvíce ty středomořské, jako jsou tymián, rozmarýn, saturejka, oregano, ale dobrý je i libeček, estragon nebo třeba kerblík.

Bylinky je lepší před naložením usušit, protože pak nekalí olej. Po třech měsících je vyndejte a použijte do salátu nebo třeba k pečenému masu. Ochucený voňavý olej, který získáte, bude skvělým dochucovadlem.

Vše naložené do oleje skladujte v chladu a temnu

Pamatujte na důležité pravidlo: olejové pochoutky vždy skladujte v chladu a temnu. Vlivem světla totiž olej rychle žlukne a stane se nepoživatelným. Abyste tomu zabránili, můžete naplněné sklenice například obalit alobalem.

Recept na pesto z čerstvých rajčat

Na rajčatové pesto budete potřebovat 500 g zralých rajčat, 10 lžic octa, 4 stroužky česneku, 5 lžic piniových semínek, 5 lžic strouhaného parmazánu a trochu čerstvé bazalky.

Fotogalerie

Rajčata omyjte, nakrájejte a rozvaře v troše vody s octem. Přidejte piniová semínka, vše rozmixujte a směs dochuťte propasírovaným česnekem a parmazánem.

Pak si na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte ochucenou rajčatovou směs a bazalku. Na mírném plameni a za stálého míchání vařte do té doby, než se vytvoří hustá omáčka. Tu ještě horkou naplňte do čistých suchých sklenic a pečlivě zavíčkujte. Skladujte ideálně v chladu a temnu.

Tradiční bazalkové pesto si připravte v hmoždíři podle Itala:

Pokud si chcete připravit opravdu tradiční pesto z bazalky, olivového oleje a piniových oříšků, zkuste to podle Emanuela Ridiho (na videu), recept najdete zde

Pokud například přemýšlíte, jak zpracovat na zimu úrodu rajčat, můžete je nasušit a naložit do olivového oleje, recept najdete v článku zde.

Autoři:

Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Přes léto dala dohromady starou dřevěnou chatku. Díky barvám prokoukla

S minimálními náklady čtenářka proměnila i malinkou koupelnu.

Shodou náhod se čtenářka Kateřina dostala k opuštěné chatičce, kterou někdo používal naposledy před dvaceti lety. Stav...

Další z rubriky

OBRAZEM: Ty nejlepší fantastické pohledy z dronů na svět kolem nás

Snímky nejrůznějších přírodních scenérií, sportovních klání, městské zástavby....

Snímky nejrůznějších přírodních scenérií, sportovních klání, městské zástavby. Vše nafocené z ptačí perspektivy díky...

OBRAZEM: Mláďata zvířat celého světa v podzimních kulisách Zoo Praha

Podzim není úplně typickým obdobím pro mláďata, v pražské zoo jich ovšem lze o...

Podzim není úplně typickým obdobím pro mláďata, v pražské zoo jich ovšem lze o letošním krásném podzimu obdivovat...

Brambory šetrně skladujte i zpracovávejte, je jich málo a zřejmě zdraží

Brambor se letos urodilo méně, kvůli suchu nenarostly.

Letošní horká a suchá sezona zrovna nenahrávala solidní úrodě brambor, podle bramborářů je sklizeň zhruba o 25 nižší...

Najdete na iDNES.cz