Diskuze
Krbová kamna se vybírají očima, techniku se však nevyplatí zanedbat
Děkujeme za pochopení.
V41l52a13d67a 72V33a26n97e39k
Já nepředehřehřívám kotel ,ale vodu v okruhu topení ! Popř přitápím aniž bych kotel vypínal !
M52i77l52a69n 62V35o88t85a39v94a
naopak všem doporučmí krbová kamna předimenzovat. tento rok jsem měnil stará litinová kamínka ještě původem z NDR kde manuál uváděl 5kW. vyrazili jsem do Mountfieldu pro kamna Romotop. Papírově výkon 7-9 kW. Od prodavače počínaje a kominíkem na instalaci konče nás všichni zrazovali, že v místnosti do 40m3 budeme mít saunu a že je to nesmysl. Věděli jsme, že stará kamínka do fantasticky vytopila, ale další místnost skrz otevřené dveře už byla pomalejší. Takže rozhodnutí větší výkon bylo nevymluvitelné. Realita nás bohužel vyděsila. Ani po dvou dnech topení jsme se v jedné místnosti se zavřenými dveřmi nedostali na teplotu jako u starých kamen s menším výkonem. Zjišťujeme, že papír snese vše - tím myslím info o výkonu. Doplním, že dřevo máme stále stejné, hoření a tah je relativně dobré a vše zrevidováno kominíkem, včetně výměny komína. Za to samozřejmě nemůže Mountfield jako prodejce, ale Romotom přidávající informace o výkonu kamen.
R74a36d70i85m 33P57o68l56á53š42e43k
Ono není 5 kilowat tehdy jako 5 kilowat dnes. Tady platí používat selský rozum. Pokud jsou nová kamna zhruba stejně velká jako stará a podobně funkční, budou mít podobný výkon, i když reklamní leták uvádí u současných kamen výkon podstatně vyšší.
Stará kamna bývala stavěna na podstatně vyšší povrchovou teplotu , litina mohla mít trvale teplotu až několik set stupňů C, kamna tak mohla být přetápěna možná až o 100 % uváděného výkonu. Zatímco dnešní kamna, i ty litinová, jsou těsněna silikonovými tmely s maximální povolenou teplotou 250 - 350 st C a určitě i jiné komponenty a materiály v dnešních kamnech vyšší teplotu než 100 - 300 st C nesnesou bez poškození. Dnešní kamna tedy nejde přetopit bez poškození a rychlého zničení. Taky jsou dneska podstatně přísnější bezpečnostní předpisy na povrchovou teplotu těchto topných těles.
V34l23a90d38a 77V66a53n69e90k
Předražená kamna od "Bédi " jsem zavrhnul! Vlastním jedny z nejprodávanějších ,dle zákaznického servru ! Kamna s výměníkem používám i k "předehřátí " okruhu ustředního topení,než pustím plynový kondenzační kotel ! Je třeba používat suché dřevo,které nedehtuje a nespotřebuje většinu své energie na hoření jako "mokré "dřevo ! Dubové dřevo prý také není vhodné,údajně je "kyselé "a kotel ničí ! Ke kamnům jsem zakoupil i vysavač na popel a saze,takže ani s prachem v místnosti to není tak zlé,jak občas někdo tvrdí . I když o trochu větší prašnost jsem zaznamenal ! Ale pohoda a pocit z "opravdového tepla " mi vše vynahradí ! Dobrý je i odběr studeného vzduchu od podlahy a hlavně vzdušné vlhkosti,která je v domech s plastovými okny a někdy i domem zaplácaným polystyrénem větší !
R78a91d37i28m 63P42o88l81á50š41e82k
Hm, buďto je plynový kotel kondenzační a potom se nic nepředehřívá. Naopak kondenzační kotel potřebuje mít teplotu vstupní vody co nejnižší, jinak nemá účinnost.
Nebo je plynový kotel klasický a potom se předehřívá.
J46a85r12o64s14l36a37v 98J74o45s38e25f
Skrytá reklama firmy Mountfield. Jsou i lepší kamna, než od této firmy. Ti prodávají všechno - kdy začnou prodávat i chleba - i ten bude nejlepší ze všech Po dvou hodinách tvrdý
J32a94r28o64s60l41a84v 67J45o26s48e25f
A za 150Kč - to tvrdnutí budou vydávat za přednost!
P81a97v51e31l 90S67ý86k16o22r59a
Včera jsem potkal člověka, kteremu jsem pomahal s pasivnim domem. Je nadsen. Má interierovy kotel. Stalozar vydrzi 12 hodin, po 24 hodinách ma kotel ještě 50 C.
Jeho znamy ma jen nizkoenergeticky, ale stejny kotel,
1. rok 7 kubiku dreva,
2. rok 5,
po vyschnuti stavby 3. rok jen 3,5 kubiku dreva.
Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti
Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...
Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru
Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice
Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...
KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?
Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek
Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...
Užijte si jarní svátky obklopeni květinami a symboly jara a Velikonoc
Celý týden jste se těšili, jak si konečně na Velký pátek vyzdobíte byt, dům, chalupu? Vsaďte na...
Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny
Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...
KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?
Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...
Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev
Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...