Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Namalujte si jaro na hedvábí pomocí výrazné kontury a zářivých barev

aktualizováno 
Malování na hedvábí je příjemný způsob odreagování. Vyzkoušejte si to a přibližte si trochu jaro volbou nejrůznějších jarních motivů. Pokud navíc použijete světlý odstín kontury, bude malba na první pohled připomínat mnohem pracnější techniku voskové batiky.

Některé kočky láká vůně barev na hedvábí, možná tedy budete mít při malování dobrovolné pomocníky jako naše autorka. | foto: Monika BrýdováHobby.cz

Pokud si chcete techniku malování s využitím guttové kontury nejdříve jen vyzkoušet, začněte něčím malým. Ideální je třeba hedvábná taštička, kterou lze využít jako taštičku na šminky nebo pouzdro na jakékoliv jiné poklady. Šít nic nemusíte, taštičku koupíte v kamenných i internetových obchodech s výtvarnými potřebami jako "polotovar".

Co budete potřebovat

Hedvábný polotovar - taštičku (případně kravatu, pouzdro na brýle, šálu, šáteček), mizicí fix, čirou nebo barevnou konturu na hedvábí - tzv. guttu, zažehlovací barvy na hedvábí a žehličku.

Pracovní postup:

Vybraný motiv si na hedvábí předkreslete mizícím fixem.1/ Do taštičky nejprve vložte složenou papírovou utěrku, která vsaje přebytečnou barvu a zabrání prosáknutí barvy na spodní část. Poté si mizicím fixem načrtněte jednoduchý motiv. Pokud něco zkazíte, stačí místo přejet vlhkým štětcem a usušit fénem. Nemusíte se bát, mizicí fix opravdu zmizí. Buď postupně sám na vzduchu (do 48 hodin po použití), nebo ihned po namočení vodou.

Jako konturu na obtáhnutí motivu použijte guttu v tubě. 2/ Poté obtáhněte namalované linky konturou na hedvábí - guttou v tubě nebo lahvičce. Špičkou, která je přímo na lahvičce, uděláte pěkné tenké čáry. Chcete-li ale tenčí linky, můžete si na špičku tuby nasadit ještě redukci. Při malování dbejte na to, aby byly všechny konturovací (tedy motivy ohraničující) čáry uzavřené a navzájem se dotýkaly (aby se různé barvy nevpily do sebe navzájem). Pak nechte guttu zaschnout.

Po zaschnutí gutty vybarvěte ohraničené plošky. 3/ Guttou namalované linky po zaschnutí jakoby zplacatí, to je znamení, že můžete začít vybarvovat ohraničené plochy. Barvy na hedvábí nanášejte nejlépe pomocí měkkého kulatého štětce. Protože barva po hedvábí pěkně "jede", nevybarvujte plošky až těsně ke konturám. Barva si k nim "dojede" pěkně sama, a nehrozí tak, že konturu nechtěně zabarvíte.

Barvou pečlivě vyplňte celou plochu výrobku, i hrany u zipu apod.4/ Stejným způsobem po zaschnutí barvy namalujte i druhou stranu taštičky. Záleží jen na vás, jestli jednu stranu nejprve dokončíte a začnete s druhou, nebo jestli si nejprve jednu a pak druhou namalujete guttou a pak je obě postupně vybarvíte. U kontury i u barev samozřejmě platí, že je vždy nutné nechat každou ze stran dobře zaschnout, abyste si konturu nebo barvy nerozmazali. Nezapomeňte také vymalovat hranu taštičky až k zipu, aby byl výsledek co nejdokonalejší.

Přes pečící papír nabarvený výrobek přežehlete, zafixujete tím barvu.5/ Po úplném zaschnutí všech barev na obou stranách nezapomeňte barvy zažehlit. Tím je zafixujete a budete moci taštičku běžně prát. Zažehlujte žehličkou nastavenou na bavlnu, nejlépe přes pečicí papír, zhruba 2 minuty po každé straně. A máte hotovo.


Praktické tipy pro začátečníky:

- Gutta používaná na kontury je gumové konzistence. Vybrat si můžete guttu čirou, která po vyprání úplně zmizí. V nabídce ji ale najdete i v celé řadě barevných odstínů, u těch po vyprání zůstane příslušně barevná linka.
- Pokud s malováním začínáte, vyberte si světlé barvy kontur i z tohoto důvodu. Na světlých konturách nejsou tak vidět nepřesnosti jako třeba u černých linek. (Světlá gutta navíc ve finále skutečně úspěšně imituje nanesený vosk a malba je o to zajímavější.).
- Plochu obrázku, včetně pozadí, si pro začátek rozdělte na menší plochy. Vyvarujete se tak vzniku map, které se objeví tam, kde proschne kraj barvy dříve, než stihnete vybarvit celou plochu. 
- Barvy na hedvábí lze mezi sebou dobře míchat. Na vlhkém hedvábí je můžete i zajímavě zapouštět do sebe navzájem.




Autoři:




Nejčtenější

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Další z rubriky

Klasickým sporákům, i když jsou na pevná paliva, nechybí některé moderní...
Kamna na chalupu: vyberte typ, který se rychle zahřeje a vyhrajte vysavač

Topení na chalupě je specifické tím, že se s ním začíná v pátek odpoledne a končí v neděli po obědě. Takže rozhodně není žádoucí zdroj tepla, který se sám o...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Lilková zmrzlina se sušenými lilkovými chipsy, mandlovou drobenkou a...
VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.