Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Namnožit si rostliny pomocí řízkování není problém

  9:15aktualizováno  9:15
Odkopneš mi kousek? Ulomíš mi větvičku nebo mi necháš pár semínek? Tak znějí časté prosby nadšených pěstitelů, když je na zahradě či ve vašem obýváku zaujme rostlina, bez které najednou nemohou dál existovat.

Díky řízkování si můžete v podstatě donekonečna množit i své oblíbené muškáty neboli pelargónie. | foto: Profimedia.cz

Znalost a umění množit rostliny se hodí nejen zahrádkářům, ale i obyvatelům bytů, když chtějí získat nový exemplář pokojové rostliny. Domácí množení má přitom nespornou výhodu: je v podstatě zadarmo. Navíc není náročné, většina rostlin se rychle ujme a často přinese majiteli větší radost než koupené exempláře.

Nebojte se řízkování. Vyzkoušejte si ho a uvidíte

Vůbec nejběžnější metodou vegetativního množení okras­ných i pokojových rostlin je řízkování. Obvykle na jaře či v raném létě se z rostlin odejmou řízky, což bývají podle druhu rostliny mladé výhonky, listy nebo části větviček.

Stonek kamélie nařežete na jednotlivá očka s ponechaným listem.
Každý řízek kamélie ponořte do práškového růstového stimulátoru, zapíchněte do
Čerstvě zapíchané řízky kamélie, oblíbené pokojové rostliny pocházející z

Stonek mahonie stačí nařezat na kousky s jedním očkem a jedním listem. Každý ponoříte do práškového růstového stimulátoru, zastrčíte do připravené jamky a přihrnete substrátem.

Řízky dáte zakořenit buď rovnou do substrátu, nebo je nejprve vnoříte do ná­doby s vodou; ve vodě vypustí kořínky, a teprve pak se vysadí běžným způsobem. Řízky přitom zásadně odebírejte jen ze zdravých rostlin.

Běžně se pomocí řízků množí například africké fialky, fíkus benjamín či vánoční kaktus. S blížícím se jarem se řízkování využívá i k získání další generace oblíbených muškátů (pelargonií), fuchsií i dalších balkonovek. Řízky jednoduše získáte z přezimujících rostlin z minulého léta.     

Postupuje se tak, že řízky z mateční rostliny odříznete ostrým nožem nebo řezákem. Lepší zakořenění můžete podpořit růstovým stimulátorem, které jsou běžně k dostání v zahradnictví nebo hobby marketech. Je to bílý prášek, do kterého "namočíte" tu část rostliny, která by měla zakořenit. 

Měkké (například travnaté) řízky sázejte asi jeden centimetr hluboko, silnější dřevnaté řízky mnohem hlouběji. A protože zakořenění rostlin napomáhá vlhkost ve vzduchu a teplo, můžete sadbu přikrýt průhlednou fólií a po zakořenění ji podle konkrétních podmínek postupně otužovat.

Řadu rostlin si lze díky řízkování nejen rozmnožit, ale doslova zachránit, protože řízky lze odebrat i ze skomírajících kusů rostlin, což platí například i u brusinek. Jak na rozmnožování brusinek se dozvíte v článku Brusinky můžete pěstovat i v květináči, pozor, ať je nepřelijete.   

Autoři:



Nejčtenější

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...

KVÍZ: Znáte naše brouky, pavouky a další bezobratlé?

Na Velké výstavě bezobratlých 2018 na půdě Přírodovědecké fakulty University...

Tvoří zhruba 95 % všech živočišných druhů na naší planetě, jen v České republice jich podle odhadů žije více než 40...



KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...

Evropou se šíří noví škůdci. Tesaříci a krasci napadají okrasné dřeviny

Krasec Lamprodila festiva

Tesaříci a krasci vázaní na jalovce byli posledních padesát let ve střední Evropě velice vzácní a ohrožení. S útlumem...

V Indii zalili omylem psa do asfaltu. Lhostejní dělníci ho odmítli vykopat

Spícího psa zaživa pohřbili do asfaltu

Až vzpoura místních obyvatel donutila silničáře vysvobodit ubohého psa. Kolemjdoucí jim sebrali bagr a psa z nově...

Další z rubriky

Maso klidně marinujte, ale neutopte ho v oleji, radí šéfkuchař

Zatímco krkovička se ještě dopéká, kuřecí prsa už budou hotová. Aby byla...

Šéfkuchař Radek David soudí, že z grilování se někdy dělá větší věda, než ve skutečnosti je. Podle něj je hlavní...

Míchačce na beton postačí jen 230 V, ale raději zkontrolujte jističe

Malá míchačka se hodí u každého domu.

Míchačka není velká investice a kolem domu se vždycky hodí. Protože stavbou domu starost nekončí. Vždycky je třeba...

Makrela je u nás nedoceněná ryba. Pohlreich ukáže, jak na ni

Makrela s petrželovou marinádou s opékaným bramborem s šalotkou

Zdeněk Pohlreich ve své sérii Rozpal to šéfe ve Španělsku! na Primě opět používá místní produkty. Zaujala ho zde...

Najdete na iDNES.cz