Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Místo kakaa přidejte do cukroví zelený čaj a budete u stromečku svěží

  8:40aktualizováno  8:40
Japonští cukráři přidávají mletý zelený čaj v podobě jemného prášku do dezertů a zákusků běžně, ať už do těsta, nebo do náplně. Mají pak nejen osvěžující barvu, ale i účinky.

Nepečené kuličky ze zeleného čaje vypadají originálně a luxusně. | foto: www.keiko.cz

Přídavek zeleného čaje unese i taková klasika, jako je linecké pečivo, které o vánocích nechybí snad v žádné rodině. Jen ho nesmíte péct hodně dopředu. S přídavkem zeleného čaje totiž pečivo může zhruba za dva až tři týdny zhořknout.

Japonský zelený čaj matcha

Jemný prášek smaragdové barvy, který se tradičně využívá při japonském čajovém obřadu. Mele se na kamenných mlýnech z nejkvalitnějších čajových lístků posbíraných při jarní sklizni. Pokud ho přidáte do sladkostí, zkonzumujete vlastně celé čajové lístky, takže do těla dostanete jak antioxidanty, tak vitamíny A, B, C, E, P, karoten a aminokyseliny. Seženete ho v kamenných i internetových obchodech s originálními japonskými potravinami.

Příprava zeleného lineckého cukroví krok za krokem

Potřebné ingredience:

300 g hladké mouky,
80 až 100 g cukru moučka (může být i jeden vanilkový cukr),
10 až 15 g zeleného práškového čaje,
200 g tuku,
2 žloutky,
trochu citronové kůry,
mouka na vál

Protože je ale u nás linecké cukroví oblíbené nejen na Vánoce, ale také jako čajové pečivo, upéct si ho můžete kdykoliv během roku. Kombinace sladké chuti pečiva s natrpklou chutí zeleného čaje je totiž překvapivě příjemná.

Na těsto smíchejte mouku s cukrem a práškovým čajem, přidejte pokrájené změklé máslo, dva žloutky a trochu čerstvě nastrouhané nebo sušené citronové kůry. Vše pečlivě zpracujte v těsto, které nechte alespoň hodinu odležet.

Z odleželého těsta vyválejte plát silný minimálně 3 milimetry.

Fotogalerie zeleného pečiva

Z plátu těsta vykrájejte tvary, které pečte na plechu v troubě předehřáté na 180 stupňů po dobu maximálně 10 minut. Cukroví při pečení opravdu hlídejte, protože nesmí moc zhnědnout, jinak ztratí svěží zelenou barvu.

Po vychladnutí slepte vždy dva kousky k sobě džemem. Kombinovat můžete i kousky upečené z lineckého těsta bez čaje a s čajem - kontrast žluté a zelené vypadá dobře.

Aby ovšem pečivo se zeleným čajem neztratilo svěží zelenou barvu, uchovávejte ho v uzavíratelné dóze až do chvíle, kdy si na něm budete pochutnávat.

Recept na nepečené kuličky s matchou

Potřebné ingredience:

10 až 15 g zeleného práškového čaje,
250 g másla,
200 g cukru moučky,
200 g sušeného mléka,
200 g strouhaného kokosu,
100 g japonské pražené rýže genmai,
lískové ořechy,
mandle na ozdobu,
papírové košíčky.

Nezvykle a zajímavě vypadají i luxusní zelené kuličky s mletým japonským čajem. Jsou nepečené, takže jejich příprava je rychlá a jednoduchá. A příjemné je, že každá taková kulička s kokosem nebo praženou rýží, vydá za šálek povzbuzujícího zeleného čaje.

Pečlivě v misce promíchejte cukr se sušeným mlékem a práškovým čajem. Pak přidejte změklé máslo a vše zpracujte v jednobarevnou kompaktní hmotu.

Z té tvarujte kuličky o průměru zhruba 3 cm. Ne větší, protože jsou velmi sladké a velká kulička zbytečně ztrácí kouzlo své specifické chuti. Hotové kuličky vkládejte do papírových košíčků a ozdobte lískovým oříškem či blanšírovanou mandlí. Část kuliček můžete obalit v kokosu či pražené rýži, která má velmi jemnou nahořklou chuť.

Autoři:




Nejčtenější

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Další z rubriky

Pohlreich ochutnává jídlo v jídelně na Slovanském gymnáziu v Olomouci.
VIDEO: Pohlreich jako šéf v obří školní kuchyni, zabijáku čerstvosti

Na adresu Ano, šéfe! dorazila stížnost studentů olomouckého Slovanského gymnázia: nejede jim rozvařené a studené jídlo bez chuti a Zdeněk Pohlreich se jim...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Domácí vejce nebudou mít hezky barevné žloutky, pokud slepicím nedopřejete dost...
Barevným vaječným žloutkům pomáhá chemie. Domácí vejce nemusí být lepší

Domácí vejce nemusí být vždy lepší než kupovaná. Záleží na tom, zda mají slepice dost pastvy, ne jen dvorek vyhrabaný až do hlíny. A kdo chová vlastní slepice,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.