Nepečené kuličky ze zeleného čaje vypadají originálně a luxusně.

Nepečené kuličky ze zeleného čaje vypadají originálně a luxusně. | foto: www.keiko.cz

Místo kakaa přidejte do cukroví zelený čaj a budete u stromečku svěží

  • 26
Japonští cukráři přidávají mletý zelený čaj v podobě jemného prášku do dezertů a zákusků běžně, ať už do těsta, nebo do náplně. Mají pak nejen osvěžující barvu, ale i účinky.

Přídavek zeleného čaje unese i taková klasika, jako je linecké pečivo, které o vánocích nechybí snad v žádné rodině. Jen ho nesmíte péct hodně dopředu. S přídavkem zeleného čaje totiž pečivo může zhruba za dva až tři týdny zhořknout.

Japonský zelený čaj matcha

Jemný prášek smaragdové barvy, který se tradičně využívá při japonském čajovém obřadu. Mele se na kamenných mlýnech z nejkvalitnějších čajových lístků posbíraných při jarní sklizni. Pokud ho přidáte do sladkostí, zkonzumujete vlastně celé čajové lístky, takže do těla dostanete jak antioxidanty, tak vitamíny A, B, C, E, P, karoten a aminokyseliny. Seženete ho v kamenných i internetových obchodech s originálními japonskými potravinami.

Příprava zeleného lineckého cukroví krok za krokem

Potřebné ingredience:

300 g hladké mouky,
80 až 100 g cukru moučka (může být i jeden vanilkový cukr),
10 až 15 g zeleného práškového čaje,
200 g tuku,
2 žloutky,
trochu citronové kůry,
mouka na vál

Protože je ale u nás linecké cukroví oblíbené nejen na Vánoce, ale také jako čajové pečivo, upéct si ho můžete kdykoliv během roku. Kombinace sladké chuti pečiva s natrpklou chutí zeleného čaje je totiž překvapivě příjemná.

Na těsto smíchejte mouku s cukrem a práškovým čajem, přidejte pokrájené změklé máslo, dva žloutky a trochu čerstvě nastrouhané nebo sušené citronové kůry. Vše pečlivě zpracujte v těsto, které nechte alespoň hodinu odležet.

Z odleželého těsta vyválejte plát silný minimálně 3 milimetry.

Fotogalerie zeleného pečiva

Z plátu těsta vykrájejte tvary, které pečte na plechu v troubě předehřáté na 180 stupňů po dobu maximálně 10 minut. Cukroví při pečení opravdu hlídejte, protože nesmí moc zhnědnout, jinak ztratí svěží zelenou barvu.

Po vychladnutí slepte vždy dva kousky k sobě džemem. Kombinovat můžete i kousky upečené z lineckého těsta bez čaje a s čajem - kontrast žluté a zelené vypadá dobře.

Aby ovšem pečivo se zeleným čajem neztratilo svěží zelenou barvu, uchovávejte ho v uzavíratelné dóze až do chvíle, kdy si na něm budete pochutnávat.

Recept na nepečené kuličky s matchou

Potřebné ingredience:

10 až 15 g zeleného práškového čaje,
250 g másla,
200 g cukru moučky,
200 g sušeného mléka,
200 g strouhaného kokosu,
100 g japonské pražené rýže genmai,
lískové ořechy,
mandle na ozdobu,
papírové košíčky.

Nezvykle a zajímavě vypadají i luxusní zelené kuličky s mletým japonským čajem. Jsou nepečené, takže jejich příprava je rychlá a jednoduchá. A příjemné je, že každá taková kulička s kokosem nebo praženou rýží, vydá za šálek povzbuzujícího zeleného čaje.

Pečlivě v misce promíchejte cukr se sušeným mlékem a práškovým čajem. Pak přidejte změklé máslo a vše zpracujte v jednobarevnou kompaktní hmotu.

Z té tvarujte kuličky o průměru zhruba 3 cm. Ne větší, protože jsou velmi sladké a velká kulička zbytečně ztrácí kouzlo své specifické chuti. Hotové kuličky vkládejte do papírových košíčků a ozdobte lískovým oříškem či blanšírovanou mandlí. Část kuliček můžete obalit v kokosu či pražené rýži, která má velmi jemnou nahořklou chuť.