Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


NASA popřála šťastný Den díkůvzdání pokrmem, který moc vábně nevypadá

  9:27aktualizováno  9:27
Stačí otevřít vakuované balení s dehydratovaným hotovým jídlem, přidat k němu horkou vodu, opět ho uzavřít a chvíli nechat v teple rehydratovat. Pak popadnete příbor a můžete se pustit do jídla. Takhle jednoduše si připravili tradiční pokrm na včerejší Den díkůvzdání astronauti. Ale že by jim člověk záviděl ...

Krůtí tetrazzini, do kterého se po ohřátí a rehydrataci pouští na videu dva astronauti, je typické americké jídlo. Obsahuje světlé maso - tedy drůbeží, rybí nebo mořské plody, dále obvykle houby, parmazán a vařenou zeleninu. To vše zalité smetanovou omáčkou připravenou na másle a ochucenou vínem.

Podává se na špagetách či jiných tenkých těstovinách a své jméno získalo na počátku minulého století po věhlasné italské operní divě Luise Tetrazzini.

Příprava jídla ve vesmíru

A protože krůta ke Dni díkůvzdání neodmyslitelně patří, padla zřejmě i v NASA volba na tuto klasiku. Aby si i astronauti - kteří si jen tak někam na dobrou večeři nezajdou - mohli ve sváteční den dopřát tradiční chutě.

A neměli jen tetrazzini. Dopřáli si i uzené krůtí maso, kandované sladké brambory, kukuřičný chléb s dresinkem a další tradiční sváteční a oblíbené dobroty.

Nicméně pod videem, kterým NASA ve čtvrtek popřála šťastný Den díkůvzdání, se okamžitě objevily komentáře kritizující úroveň pokrmu. S tím, že i jídlo na první americké vesmírné stanici Skylab před více než třiceti lety vyhlíželo mnohem lépe. A s námitkou, že to vypadá, jako by pro NASA běžel čas nazpátek.

Co ale naděláte, pro pobyt ve vesmíru je potřeba tento typ pokrmů dehydratovat a opět do nich před požitím vodu vrátit, tedy je rehydratovat. A takové jídlo asi nikdy nebude vypadat a vonět jako čerstvě připravené a naservírované doma od maminky.

Autor:




Nejčtenější

Na této fotce mají štěňata velmi dobře zřetelný ridge na zádech.
Thajský ridgeback je přírodní plemeno, potřebuje důslednost, ale i něhu

Thajský ridgeback, zkráceně thajec, je původní nešlechtěné plemeno, o němž se tvrdí, že je staré až tři tisíce let. Jedná se o velmi vášnivého běžce a skokana,...  celý článek

Mládě želvy ostruhaté. Pohlaví bude zřejmé až za několik let.
Zoo ovlivňovala pohlaví želv teplotou, výsledek bude znát za několik let

V ostravské zoologické zahradě se po patnácti letech od začátku chovu vylíhla mláďata želvy ostruhaté. Chovatelé se snažili ovlivnit pohlaví mláďat regulací...  celý článek

Šikmé větve představují oříšek, vyplatí se "předlomit" si je předem.
Připravte se na úklid zahrady a vyhrajte elektrické zahradní pomocníky

Na podzim připravujeme zahradu k zimnímu spánku. K tomu patří úklid větví z prořezávky, nadrcení na mulč nebo do kamen i hrabání listí. Pokud v soutěži správně...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Další z rubriky

Klasickým sporákům, i když jsou na pevná paliva, nechybí některé moderní...
Kamna na chalupu: vyberte typ, který se rychle zahřeje a vyhrajte vysavač

Topení na chalupě je specifické tím, že se s ním začíná v pátek odpoledne a končí v neděli po obědě. Takže rozhodně není žádoucí zdroj tepla, který se sám o...  celý článek

Lilková zmrzlina se sušenými lilkovými chipsy, mandlovou drobenkou a...
VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.