Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

NASA popřála šťastný Den díkůvzdání pokrmem, který moc vábně nevypadá

  9:27aktualizováno  9:27
Stačí otevřít vakuované balení s dehydratovaným hotovým jídlem, přidat k němu horkou vodu, opět ho uzavřít a chvíli nechat v teple rehydratovat. Pak popadnete příbor a můžete se pustit do jídla. Takhle jednoduše si připravili tradiční pokrm na včerejší Den díkůvzdání astronauti. Ale že by jim člověk záviděl ...

Krůtí tetrazzini, do kterého se po ohřátí a rehydrataci pouští na videu dva astronauti, je typické americké jídlo. Obsahuje světlé maso - tedy drůbeží, rybí nebo mořské plody, dále obvykle houby, parmazán a vařenou zeleninu. To vše zalité smetanovou omáčkou připravenou na másle a ochucenou vínem.

Podává se na špagetách či jiných tenkých těstovinách a své jméno získalo na počátku minulého století po věhlasné italské operní divě Luise Tetrazzini.

Příprava jídla ve vesmíru

A protože krůta ke Dni díkůvzdání neodmyslitelně patří, padla zřejmě i v NASA volba na tuto klasiku. Aby si i astronauti - kteří si jen tak někam na dobrou večeři nezajdou - mohli ve sváteční den dopřát tradiční chutě.

A neměli jen tetrazzini. Dopřáli si i uzené krůtí maso, kandované sladké brambory, kukuřičný chléb s dresinkem a další tradiční sváteční a oblíbené dobroty.

Nicméně pod videem, kterým NASA ve čtvrtek popřála šťastný Den díkůvzdání, se okamžitě objevily komentáře kritizující úroveň pokrmu. S tím, že i jídlo na první americké vesmírné stanici Skylab před více než třiceti lety vyhlíželo mnohem lépe. A s námitkou, že to vypadá, jako by pro NASA běžel čas nazpátek.

Co ale naděláte, pro pobyt ve vesmíru je potřeba tento typ pokrmů dehydratovat a opět do nich před požitím vodu vrátit, tedy je rehydratovat. A takové jídlo asi nikdy nebude vypadat a vonět jako čerstvě připravené a naservírované doma od maminky.

Autor:



Nejčtenější

Zachraňte medvědí česnek, zní na sociálních sítích. Nájezdníci ho ničí

Nasbírané listy medvědího česneku s květy. I ty jsou jedlé.

Sběrači módního druhu česneku často trhají celé rostliny tak, že zničí i poupata. Tím, že nemají čas vykvést, zabrání...

Císařským řezem vytáhl rybář z mrtvého žraloka téměř stovku mláďat

Císařským řezem vytáhl rybář téměř 100 mláďat z mrtvého žraloka

Během pouhých devíti minut dostal rybář Mathew Orlov na australském pobřeží z břicha mrtvé žraločí matky téměř stovku...



Nezapomeňte pohnojit trávník, zesílí a nedá prostor pampeliškám

Na malé plochy si vystačíte s ručním rozmetačem.

Kdo se pokouší udržet svůj trávník bez plevelů, neměl by ho na jaře opomenout pohnojit. Po zimě zesílí a až začnou...

Hasiče volali k mývalovi otupělému marihuanou. Stačilo nechat ho vyspat

Mýval se dostal k zásobám konopí a přehnal to s konzumací. Stačilo nechat ho...

Zoufalá majitelka mývala v americkém státě Indiana se uprostřed noci obrátila na hasiče, protože její zvíře bylo pod...

Britskou královnu podle médií zasáhla smrt milovaného psa

Na této oficiální fotografii vydané Buckinghamským palácem k jejím 90....

Britskou královnu Alžbětu II. hluboce zasáhla smrt posledního z jejích milovaných psů, píše britský tisk. Pes plemene...

Další z rubriky

Jen ocet, slupky z citronů a panák vodky a vyrobíte univerzální čistič

Slupky z citronu s octem uzavřete do sklenice a skladujte na temném místě.

Některé čističe si blogerka Marcela Sobotová doma vyrábí sama. Obvykle z běžných kuchyňských surovin a s jednoduchým...

Africké fialky jsou sběratelský fenomén, nových kříženců jsou tisíce

Africká fialka neboli Saintpaulia, šlechtěný hybrid 'Suncoast Wild Mustang'

Tyto květiny klamou názvem. S evropskými fialkami neboli violkami nemají nic společného. Do Evropy se africké fialky...

Oprašte grily: zkontrolujte, vyčistěte, naložte maso. Sezona je tu

Mřížku grilu čistěte v hodně rozpáleném stavu.

Teplé počasí vyláká mnohé z nás přes víkend na zahradu, abychom zahájili grilovací sezonu. Než poprvé rozpálíte gril,...

Najdete na iDNES.cz