Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nástup zimy zastavil růst hub. Najdou se jen čirůvky nebo penízovky

  8:55aktualizováno  8:55
Již jen méně oblíbené druhy jedlých podzimních hub jako jsou čirůvky, penízovky nebo šťavnatky je možné v těchto dnech najít ve větších počtech v českých lesích.

Třepenitka maková | foto: profimedia.cz

"S výhledem na přicházející zimu se houbaři budou muset v dohledné době spokojit jen s chudou nabídkou druhů adaptovaných na větší chlad, jako je například hlíva ústřičná," tvrdí Jaroslav Landa z České mykologické společnosti.

Ač se po na houby bohatém srpnu zdálo, že úroda dohnala chudší začátek léta, hodnotí odborníci letošní houbařskou sezonu hodnotí odborníci celkově jako mírně nadprůměrnou. Skutečně rekordní byl podle nich za posledních dvacet let například rok 1994 a zejména "povodňový" rok 2002.

Rostou už jen podzimní druhy

"Rostou již pouze podzimní a částečně i zimní druhy hub," říká Landa, podle nějž mezi nimi převažují především čirůvky fialové, čirůvky dvoubarvé a čirůvky zemní. Častěji se objevuje i třepenitka maková a různé šťavnatky - šťavnatka tečkovaná, hojná zejména ve smrčinách, a šťavnatka modřínová, která, jak název napovídá, roste především mezi modříny. Narazit lze stále i na penízovky - kuželovou, máslovou a sametonohou.

Již za zenitem jsou václavky, hojné zejména na přelomu září a října. Nyní se vyskytují jen v menších skupinkách a jejich plodnice mají navíc horší kvalitu. Milovníci hub ale mohou s určitou dávkou štěstí najít stále například hřib hnědý, bedlu červenající, případně různé pýchavky.

Kontrolujte úlovky v našem atlase hub

Také muchomůrky již prakticky ukončily růst. Pokud se někde vyskytnou, jde opět jen o starší kusy. Z jedovatých druhů se nyní daří pouze muchomůrce citronové, pavučincům a kožnatkám.

Nastupující zimní období nabídne houbařům podle Landy jen velmi málo druhů jedlých hub. Spokojit se musí jen s hlívou ústřičnou, penízovkou sametonohou a kržatkou zimní.

Jaká byla podle mykologů sezona

Celou letošní houbařskou sezonu hodnotí mykologové jako "mírně nadprůměrnou". Po příznivém jaru, které přineslo mnoho jarních druhů hub, se vinou poměrně chladného května objevily hřiby, ryzce, holubinky a lišky a další vyhledávaní zástupci jedlých hub až se zpožděním v červnu.

Také začátek léta byl pro houbaře jen průměrný, což způsobilo období sucha na přelomu července a srpna. Teprve hojné deště nastartovaly ve druhé polovině srpna další bohatou "úrodu" hub. Nový vrchol nastal na konci září s nástupem václavek, kdy se ve větším množství objevovaly například čirůvky.

Autor:


Témata: Jedlé


Nejčtenější

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Další z rubriky

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Část z deseti vítězných snímků houbařské fotosoutěže na Hobby iDNES.cz.
FOTOGALERIE: Čtenáři iDNES.cz úspěšně houbaří. Sucho je relativní

Ano, do čtenářské fotosoutěže nám kromě nádherných hřibů přišel i snímek prázdného košíku či obrázky hub sice zajímavých, ale ne k jídlu. Ovšem i jedlých i...  celý článek

Václavka smrková
Jedovaté václavky promění ve zdravou delikatesu až kuchyňská úprava

Jakmile je použijete do guláše či naložíte do sladkokyselého nálevu, jsou václavky opravdovou delikatesou a jedním z pozitiv začínajícího podzimu. Pokud byste...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.