Nástup zimy zastavil růst hub. Najdou se jen čirůvky nebo penízovky

  8:55aktualizováno  8:55
Již jen méně oblíbené druhy jedlých podzimních hub jako jsou čirůvky, penízovky nebo šťavnatky je možné v těchto dnech najít ve větších počtech v českých lesích.

Třepenitka maková | foto: profimedia.cz

"S výhledem na přicházející zimu se houbaři budou muset v dohledné době spokojit jen s chudou nabídkou druhů adaptovaných na větší chlad, jako je například hlíva ústřičná," tvrdí Jaroslav Landa z České mykologické společnosti.

Ač se po na houby bohatém srpnu zdálo, že úroda dohnala chudší začátek léta, hodnotí odborníci letošní houbařskou sezonu hodnotí odborníci celkově jako mírně nadprůměrnou. Skutečně rekordní byl podle nich za posledních dvacet let například rok 1994 a zejména "povodňový" rok 2002.

Rostou už jen podzimní druhy

"Rostou již pouze podzimní a částečně i zimní druhy hub," říká Landa, podle nějž mezi nimi převažují především čirůvky fialové, čirůvky dvoubarvé a čirůvky zemní. Častěji se objevuje i třepenitka maková a různé šťavnatky - šťavnatka tečkovaná, hojná zejména ve smrčinách, a šťavnatka modřínová, která, jak název napovídá, roste především mezi modříny. Narazit lze stále i na penízovky - kuželovou, máslovou a sametonohou.

Již za zenitem jsou václavky, hojné zejména na přelomu září a října. Nyní se vyskytují jen v menších skupinkách a jejich plodnice mají navíc horší kvalitu. Milovníci hub ale mohou s určitou dávkou štěstí najít stále například hřib hnědý, bedlu červenající, případně různé pýchavky.

Kontrolujte úlovky v našem atlase hub

Také muchomůrky již prakticky ukončily růst. Pokud se někde vyskytnou, jde opět jen o starší kusy. Z jedovatých druhů se nyní daří pouze muchomůrce citronové, pavučincům a kožnatkám.

Nastupující zimní období nabídne houbařům podle Landy jen velmi málo druhů jedlých hub. Spokojit se musí jen s hlívou ústřičnou, penízovkou sametonohou a kržatkou zimní.

Jaká byla podle mykologů sezona

Celou letošní houbařskou sezonu hodnotí mykologové jako "mírně nadprůměrnou". Po příznivém jaru, které přineslo mnoho jarních druhů hub, se vinou poměrně chladného května objevily hřiby, ryzce, holubinky a lišky a další vyhledávaní zástupci jedlých hub až se zpožděním v červnu.

Také začátek léta byl pro houbaře jen průměrný, což způsobilo období sucha na přelomu července a srpna. Teprve hojné deště nastartovaly ve druhé polovině srpna další bohatou "úrodu" hub. Nový vrchol nastal na konci září s nástupem václavek, kdy se ve větším množství objevovaly například čirůvky.

Autor:
Témata: Jedlé

Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Dýňová polévka s praženými semínky

Ve třetím pokračování pořadu Teď vaří šéf!, kde Zdeněk Pohlreich ukazuje light recepty pro celý den, nechybí ani návod...

Další z rubriky

Začínají růst žampiony, někde budou i hřiby. Výstavy hub se však ruší

Pečárka polní neboli žampion polní roste roky na stejném místě. Pokud u vás...

Všude sucho, většinu suchých lesů a luk zavlažily po dlouhé době až deště z minulého týdne. A jakkoliv lze na...

Rostou vzácné hřiby i zavlečené druhy hub ze Středomoří

Hřib Moserův

Přes sucho, které od jara sužuje republiku, osvěžující místní srážky posledních týdnů přece jen leckde umožnily růst...

KVÍZ: Znáte jedovaté a chráněné hřiby, které byste měli nechat v lese?

Hřib rudonachový

Z nálezu hřibu se raduje každý houbař, patří ale všechny do košíku a do kuchyně? Zdaleka ne. I mezi hřiby jsou houby...

Najdete na iDNES.cz