Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Natíráme starý radiátor. Krok za krokem

aktualizováno 
Topná sezona je za námi, což je příležitost pustit se do renovace starých radiátorů. Předpokladem je dokonalá příprava: očištění a odmaštění povrchu.

Nově natřený radiátor | foto: Balakryl.cz

Při natírání těles teplovodního topení se vyplatí použít barvy přímo určené na natírání radiátorů. Ty daleko pomaleji žloutnou, bývají odolné do teplot kolem 100 °C. Většina kutilů zřejmě použije vodou ředitelné barvy, které rychleji schnou, nepáchnou a dnes už se i daleko lépe rozlévají.

My jsme použili speciální barvu Balakryl Radet a jako základovou barvu Balakryl Antikor. Barvy na radiátory ale nabízejí i další výrobci, například Primalex či Colorlak.

Krok za krokem

Radiátor před renovací

Radiátor před renovací

Čištění starého nátěru ocelovým kartáčem

Čištění starého nátěru ocelovým kartáčem

Původní nátěr radiátoru je již dost poškozen – na některých místech se loupe a na povrch vystupují mapy od rzi. Před začátkem všech prací je nutné, aby byl radiátor zcela vychladlý.

Povrch radiátoru zdrsněte ocelovým kartáčem. Místa s poškozeným nebo špatně přilnavým starým nátěrem očistěte pomocí smirkového papíru až na čistý kov. Je podstatné, abyste dostali dolů všechny nesoudržné části povrchu, nic se nesmí odlupovat.

Hlavici sundejte nebo alespoň zakryjte maskovací páskou.

Hlavici sundejte nebo alespoň zakryjte maskovací páskou.

Základní barvu vyberte s antikorozními účinky.

Základní barvu vyberte s antikorozními účinky.

Smetáčkem povrch důkladně očistěte od prachu a jiných nečistot. Maskovací páskou oblepte termostatickou hlavici, případně i další části radiátoru, které natírat nebudete a které nechcete od barvy zašpinit. Na podlahu položte zakrývací fólii.

Základní barvu důkladně promíchejte míchacím dřívkem a poté nanášejte na dobře očištěný, suchý, hladký, vosku a mastnot zbavený podklad. Vydatnost barvy je 5–8 m²/kg na jednu vrstvu podle savosti podkladu.

Základní barvy se prodávají v různých odstínech. My jsme jako finální barvu zvolili slonovou kost, proto je základovka bílá.

Základní barvu nechte před dalším natíráním 8–16 hodin zaschnout (při teplotě 20–24 °C). Teplota podkladu a okolí nesmí klesnout pod 10 °C, relativní vlhkost vzduchu by neměla být vyšší než 75 %. Nižší teplota a vyšší vlhkost vzduchu zpomalují zasychání.

Na základovku natřete první vrstvu.

Na základovku natřete první vrstvu.

Po zaschnutí přidejte druhou vrstvu barvy.

Po zaschnutí přidejte druhou vrstvu barvy.

Po zaschnutí základního nátěru je vhodné okraje opravených míst na viditelných (pohledových) plochách vybrousit brusným papírem do roviny s ostatní plochou původního nátěru. Povrch nezapomeňte dobře očistit.

Pak pokračujte první vrstvou vodou ředitelné barvy. Vydatnost nátěru je asi 5–8 m²/kg na 1 vrstvu podle savosti podkladu. Barva při teplotě 20–24 °C zasychá asi 4–6 hodin.

Aby byl výsledek dokonalý, je potřeba nanést ještě další, finální vrstvu barvy. Bude zasychat opět přibližně 4–6 hodin.

Nářadí a pracovní pomůcky je nutné ihned po skončení práce umýt vodou, jinak na nich barva zatuhne a můžete je vyhodit.

Autoři:



Nejčtenější

Za co v přírodě hrozí pokuta až sto tisíc korun a kdy lze přijít o psa

Na toulky do přírody lze vyrazit i se psem, jen je potřeba se chovat podle...

Houbaření, turistika i táboření u nás mají dlouhou tradici, pro pohyb a pobyt v přírodě současně platí řada právních...

Zamořil panelák cvrčky pro své chameleony. Stálo ho to padesát tisíc

Bez živého hmyzu se chameleoni neobejdou. Jeho přechovávání však má svá úskalí,...

Chovatelství exotických zvířat si často žádá nemalé oběti. Musíte svým mazlíčkům vytvořit ideální podmínky imitující...



Michelinské kuře ze singapurského stánku jsme museli ochutnat, říká kuchař

Chan Hon Menga našla česká výprava u výdeje v jídelně před tržnicí.

Šéfkuchař Radek David se rozjel s kamarády kuchaři do Singapuru, kde se právě odehrávala kuchařská soutěž o Bronzového...

Začal Prague Food Festival. Ochutnejte to nejlepší z Česka

Prague Food Festival se letos koná už po dvanácté.

V pohodovém počasí začal na pražském Vyšehradě už dvanáctý ročník jednoho z nejvyhlášenějšího festivalu dobrého jídla a...

Pohlreichova rychlá svačina z grilu: topinka se španělskou šunkou

Topinka s česnekem, rajčaty a španělskou šunkou připravená na grilu

„Když v jedné hospodě na Mallorce můžou servírovat jen chleba se šunkou a nic jiného a každý den tam na to přijede 250...

Další z rubriky

VIDEO: Smrkové výhonky využijete v kuchyni jako koření i na marmeládu

Smrkové výhonky jsou jakousi alternativní sezonní jarní zeleninou, kterou...

K volně dostupnému jarnímu býlí v podobě medvědího česneku či pampelišek, které může obohatit váš jídelníček, si v...

Michelinské kuře ze singapurského stánku jsme museli ochutnat, říká kuchař

Chan Hon Menga našla česká výprava u výdeje v jídelně před tržnicí.

Šéfkuchař Radek David se rozjel s kamarády kuchaři do Singapuru, kde se právě odehrávala kuchařská soutěž o Bronzového...

Pohlreichova rychlá svačina z grilu: topinka se španělskou šunkou

Topinka s česnekem, rajčaty a španělskou šunkou připravená na grilu

„Když v jedné hospodě na Mallorce můžou servírovat jen chleba se šunkou a nic jiného a každý den tam na to přijede 250...

Najdete na iDNES.cz