Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Naučte se italskou klasiku: pastu aglio olio e peperoncino a pravé tiramisu

  0:07aktualizováno  0:07
Stačí znát pár fíglů a budete dělat těstoviny jako víno. Protože není nic jednoduššího než uvařit těstoviny, tedy italsky pastu, a přesto je to umění. Podobné je to s tiramisu. V českých kuchyních mu vymýšlíme nové složení, přitom v tom originálním nenajdete žádné nedostupné suroviny.

Italský kuchař Emanuele Ridi si do jednoho ze svých prvních pořadů pozval Halinu Pawlowskou, aby jí ukázal, jak má vypadat a chutnat pravá italská pasta. Dnes v podvečer na Primě se v repríze tohoto dílu dozvíte úplné základy, na kterých správná pasta stojí.

Emanuele Ridi zvaný Manu pozval na těstoviny Halinu Pavlovskou

Jak osolit vodu, jak poznat, že jsou těstoviny uvařené al dente, tedy tzv. na skus, či jak využít horkou slanou vodu scezenou z těstovin. Manova babička v ní myla nádobí; škrob uvolněný z těstovin má totiž bělicí účinky a krásně čistí příbory i porcelán.

Pomodori ripieni di salsa tonnata

Jako předkrm, tedy antipastu, si můžete podle Emanuela připravit rajčata plněná tuňákovým krémem. Připravte si na ně čtyři velká rajčata, uřízněte jim vršek se stopkou, odstraňte z nich vnitřek a nechte je vykapat. Semínka odkrojte a vyhoďte, dužinu pokrájejte na kousky, capari propláchněte od octa. Ančovičky (8 ks), 200 g tuňáka z konzervy, 2 lžíce solených capari, lžíci citronové šťávy a kousky rajčat rozmixujte a spojte s majonézou. Rajčata naplňte a ozdobte tymiánem.

Rajčata plněná tuňákovým krémem (pomodori ripieni di salsa tonnata)

Na majonézu potřebujete 2 žloutky, 100 ml slunečnicového oleje, 1 lžíci citronové šťávy a špetku soli. Ke žloutkům po kapkách přilévejte olej a šlehejte je metličkou nebo mixérem, stejně i citronovou šťávu, dokud nevznikne hustá hmota. Pozor, pro přípravu majonézy je důležité mít žloutky a olej ve stejné pokojové teplotě, jinak se nespojí k sobě! Hotovou majonézu můžete dochutit solí.

Aglio olio e peperoncino

A je čas na klasiku, pastu s olivovým olejem, plátky česneku a feferonkami (viz úvodní video). Špagety, 400 g balení, uvařte v dobře osolené vodě. Dále si připravte 16 stroužků česneku, který nasekejte nebo pokrájejte na plátky. Na studenou pánev nalijte panenský olivový olej, přihoďte česnek, dvě nasekané feferonky a petrželovou nať.

Těstoviny přidejte přímo na pánev s olejem, česnekem a feferonkamiEmanuele Ridi s hotovou klasikou: aglio olio e peperoncino

Přidejte špagety i s trochou škrobové vody z hrnce, kde se vařily špagety, vše promíchejte na pánvi se směsí a můžete podávat. Další tipy na přípravu dobré pasty s videoreportážemi najdete v předchozím článku.

Carbonara neboli špagety po uhlířsku

Na pánev s trochou panenského olivového oleje vhoďte 200 g slaniny pokrájené na nudličky, případně pravého italského pancetta a opečte dokřupava. Zvlášť si smíchejte 6 žloutků z čerstvých vajec s parmazánem (100 g) a pepřem a vyšlehejte.

Než přidáte k těstovinám na pánvi vajíčko, stáhněte ji z ohně, jinak budete mít místo "carbonara" omeletu A můžete servírovat

Uvařené špagety (400 g balení) vhoďte na pánev se slaninou, proházejte nebo promíchejte, stáhněte z plotýnky, přimíchejte vyšlehané žloutky a můžete podávat.

Carbonara aneb těstoviny po uhlířsku

Manu si myslí, že tato pasta není tak úplně italská, ale má pravděpodobně spíše americké kořeny. Každopádně ji doporučuje díky vejci a slanině jako vydatnou snídani.

Al sugo di salsiccia

Připravte si 320 g čerstvých tagliatelle, případně balíček sušených a dejte je vařit. Na pánev s olivovým olejem vhoďte celé, jen trochu pomačkané stroužky česneku, chvíli je opékejte, aby česnek pustil aroma a vyhoďte.

Na pánvi nejprve na oleji orestujte pomačkané stroužky česneku, kvůli vůniTěstoviny s rajčatovou omáčkou a klobáskou (al sugo di salsiccia)

Do pánve přidejte 4 klobásky zbavené střívka a rozdrobené na kousky. Italové používají klobásky salsiccia, lze je ale nahradit taliány nebo toulouskou klobásou. Po chvíli přihoďte snítku rozmarýnu, vše zalijte 1 dcl bílého vína, promíchejte a podlijte rajčatovou omáčkou sugo (recept viz předchozí článek). Dochuťte solí a na talíři ozdobte petrželkou a rozmarýnem.

Pravé italské tiramisu

Pravé italské tiramisu

Jediný dezert, který spojuje sever, jih i střed Itálie. Připravte si na něj dvě 250gramová balení mascarpone, 5 lžic cukru krupice, 5 vajec, 2 malé panáky likéru amaretto, šálek silné černé kávy, sáček italských piškotů savoiardi nebo klasických cukrářských piškotů a kakao na posypání.

Než se pustíte do přípravy krému pro tiramisu, ověřte si, že máte čerstvá vajíčka - ve slané vodě musí klesnou na dnoZ bílků ušlehejte pevný sníh

Do krému máte podle Emanuela použít jen taková vejce, která po ponoření do slané vody spadnou na dno. Pokud se jen trochu vznášejí, nechte si na dezert raději zajít chuť. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny tak, aby se přitom cukr rozpustil, z bílků ušlehejte sníh.

Ke žloutkům ušlehaným s cukrem přidejte mascarponeMascarpone smíchejte se žloutky ušlehanými s cukrem

Do žloutků s cukrem přidejte mascarpone, jen jemně promíchejte.

Nakonec do krému zlehka vmíchejte tuhý sníhPiškoty namáčejte do šálku kávy smíchané se dvěma panáky amaretta

Nakonec zlehka a pomalu vmíchejte sníh. Piškoty zlehka a rychle namáčejte do šálku kávy smíchané se dvěma panáky amaretta a skládejte je na dno formy.

Na vrstvu piškot nalijte vrstvu krému a přidejte ještě jednu vrstvu piškot i krémuPovrch dezertu posypte kakaem a alespoň na 2 hodiny ho dejte do lednice ztuhnout

Pak je zalijte vrstvou krému, na něj opět naskládejte vrstvu piškot a vše přikryjte druhou vrstvou krému, kterou posypte kakaem. Nechte minimálně 2 hodiny ztuhnout v lednici a můžete mlsat.

A užijte si to. Zapamatujte si, co říkávala Manova babička: "Dům z dobrých cihel nespadne. Po dobrém jídle se člověk jen tak nezhroutí."




Nejčtenější

Chtěli vylovit basketbalový míč, pod vodou čekalo překvapení

Oficiální míč NBA

Nezvyklý úlovek se podařil manželům Annie a Ianovi Gilbertovým při projížďce na moři. Když chtěli z vody vylovit...

Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i...

Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i...



Čeští modeláři zaperlili. Z mistrovství světa přivezli desítky medailí

Jeden z exponátů na Scale Modelword 2017 v britském Telfordu

Akce Scale Modelword 2017 v britském Telfordu je největší modelářská show na světě a mezi odborníky se považuje za...

Velká soutěž o nejkrásnějšího psa. Pošlete fotku svého mazlíčka

Rotvajler Hank u kufru s aparaturou pro geologický výzkum. Pes našel kufr,...

Redakce iDNES.cz vyhlašuje velkou soutěž o nejkrásnějšího pejska. Během čtyř týdnů můžete posílat fotografie svých psů...

Tygří koťata už s mámou olizují maso, od čtvrtka budou k vidění

Šestitýdenní kotě tygra malajského (Zoo Praha 14.11.2017)

Jedenáctiletá malajská tygřice Banya odchovává sice teprve svoje první koťata, ale s takovou péčí, že už se chovatelé...

Další z rubriky

Upečte si anglický rostbíf. Podle Pohlreicha není nic jednoduššího

Anglický rostbíf zvládnete i doma. Odpočinuté maso po upečení nakrájíte na...

Pěkný odleželý kus roštěné je dobrý základ pro to, abyste zvládli připravit tradiční anglický rostbíf. Přípravy se...

Zásoby másla v mrazáku: vařit se z něj dá, ale čerstvá chuť zmizí

V obchodě Tesco se objevilo máslo s čipem proti krádeži.

Mrazení másla je zcela běžná věc, i strategické zásoby se zamrazují. A ač z něj lze běžně vařit a podle kuchařů to ve...

Domácí rohlíky krok za krokem. Ve vašem provedení to může být pochoutka

Hotové rohlíky

V pekařské terminologii je to úplně obyčejné a takzvané běžné pečivo. V české kulinární duši je ovšem běžné pečivo...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.