Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Návod na neustále čistou domácnost aneb bleskový průlet bytem za 20 minut

  0:17aktualizováno  0:17
Rychle rostoucí nepořádek začne stravovat vaši domácnost téměř v tomtéž okamžiku, kdy dokončíte velký týdenní úklid. Nepropadejte zoufalství. Naučte se udržovat doma „uklizeno“.

Věnujte své domácnosti denně jen 20 minut a nebudete muset řešit narůstající nepořádek | foto: Profimedia.cz

Málo, ale každý den

Často vydržíme odolávat nepořádku pouze den dva a na konci týdne zůstává na váš domov už jen žalostný pohled. Přitom stačí udělat málo, aby tomu tak nebylo, je to ovšem nutné každý den.

"Obecně platí, že i kdybyste vy, nebo vaše hospodyně, udělala opravdu důkladný "víkendový" úklid, bez pravidelného denního zásahu se bude nepořádek a nečistota stejně šířit rychlostí pandemie," uklidňuje všechny Kateřina Habinová, ředitelka agentury LadyHelp. Radí: "Stačí věnovat svému bytu denně 20 minut a zpomalíte nepořádek i zašpinění."

Začněte tím, že si vyhradíte pravidelnou denní dobu a koncentraci určenou pouze pro tento tzv. "bleskový průlet." Netelefonujte, nevařte a hlavně se nezdržujte věcmi, na které si musíte vyhradit více času: mytí oken, úklid skříní apod. Dodržujte jednoduchý návod a svižně začněte nejfrekventovanější místností.

návod na stále čistou domácnost:

Kuchyň: 7 minut

Nádobí myjte hned po jídlePro prostor kuchyně je typické, že se díky extenzívnímu používání rychle znečišťuje, nicméně nároky na hygienu jsou kvůli manipulaci s potravinami nejvyšší.

* Vždy začněte nádobím: naskládejte ho do myčky, zbytek umyjte ručně.

Nezapomeňte šetřit čas: utírání nádobí je zakázáno.

Tip: Zaveďte zvyk, že se nádobí myje ihned po jídle. Necháte-li jídlo zaschnout, bude vás to později stát mnohem více energie.

* Otřete desku sporáku a ostatní pracovní plochy, včetně jídelního stolu.

* Umyjte dřez. Je-li prázdný a čistý, bude vás průběžně motivovat k tomu, abyste nádobí neodkládali do něj, ale do myčky.

* Vysypte koš. Často bývá příčinou nepříjemného zápachu a octomilek.

Tip: Pokud koš nenaplníte denně, nasypte na jeho dno malé balení jedlé sody – výborně pohlcuje pachy a je velmi levná.

* Zameťte nebo vysajte podlahu, ideálně příručním bezdrátovým vysavačem.

Koupelna: 2 minuty

Každý den otřete umyvadlo a bateriiBleskový úklid této místnosti bude o mokrém stírání, nikoliv o drhnutí: při každodenní péči půjde o lehké odstranění kapek vody, drobného prachu či vlasů. Postupujte od nejzašpiněnějšího místa, tedy toalety, k umyvadlům.

* Umyjte vnitřek záchodové mísy štětkou, samozřejmě také pod hladinou, a spláchněte.

* Otřete prkénko a okraj mísy. Nezapomeňte: na WC používejte vždy jinou utěrku než na zbytek domácnosti.

* Otřete umyvadlo a baterii: na vlhkou utěrku nastříkejte trochu prostředku proti vodnímu kameni.

* Otřete zrcadlo.

Tip: Mějte pomůcky na bleskový úklid vždy při ruce, noste je s sebou v malém košíčku. Neskladujte chemikálie v každé místnosti, vašemu zdraví škodí jejich výpary.

Obývací pokoj: 6 minut

Každý den otřete konferenční stolekZačněte sedací soupravou, bez ní nebude obývací pokoj vypadat nikdy uklizený.

* Odstraňte ze sedací soupravy předměty, které tam nepatří, a urovnejte polštáře.

* Posbírejte smetí: ideálně příručním bezdrátovým vysavačem vysajte drobky, nezapomeňte na sedačku.

* Otřete konferenční stůl.

Urovnejte časopisy, knihy, CD do úhledných řad či komínků.

Tip: vysavač můžete mít připravený k okamžitému použití. Zapojený do elektřiny a schovaný za dveřmi komory bude užitečným pomocníkem 24 hodin denně. Dobrá hospodyňka sice pro pírko přes plot skočí, ale nebude kvůli pár smítkům několikrát týdně sestavovat vysavač.

Ložnice: 3 minuty

Na úklid ložnice vám postačí 3 minuty denněPokud nejste zastánci bezchybného stlaní, nedělejte si starosti: polštář stačí natřepat, peřinu přehodit přes pelest. Důležité je umožnit lůžkovinám přes den vyschnout, protože roztočům se ve vlhku, teple a přítmí peřiny výborně daří.

* Ustelte.

* Urovnejte rozházené oblečení, špinavé hoďte do prádla.

Předsíň: 2 minuty

Ilustrační fotografieZde je nejdůležitější prevence: nezapomeňte, že nejlépe se uklízí špína, která vůbec nevznikne. Nechte ji tedy za dveřmi svého bytu. Pořiďte si kvalitní a dostatečně veliké čistící zóny, a to před i za vstupními dveřmi.

Předsíň by měla být pohodlným místem k oblékání a přezouvání. Často je však spíše úzkou přeplněnou chodbičkou, kde po sobě ráno šlapeme. Uvolňujte ji pravidelně, i když jde o práci vskutku sisyfovskou.

* Boty dejte do botníku, ostatní urovnejte.

* Odneste tašky a další věci, které patří do jiných místností.

Autoři:




Nejčtenější

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

Další z rubriky

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Pohlreich ochutnává jídlo v jídelně na Slovanském gymnáziu v Olomouci.
VIDEO: Pohlreich jako šéf v obří školní kuchyni, zabijáku čerstvosti

Na adresu Ano, šéfe! dorazila stížnost studentů olomouckého Slovanského gymnázia: nejede jim rozvařené a studené jídlo bez chuti a Zdeněk Pohlreich se jim...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.