Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vyrobte si pěnivé koule do koupele s vůní lesa. Nebo jakoukoliv jinou

  0:03aktualizováno  0:03
Tipů na drobné dárky není nikdy dost, zvlášť s blížícími se Vánocemi. Oblíbené jsou například pěnivé koule do koupele, které se dají vyrobit i doma. A je jen na vás, jaký éterický olej vyberete, ať už podle preferencí svých, nebo obdarovaného.

Pěnivé koule pro relaxační voňavou koupel jsou velmi oblíbené, ale poměrně drahé. Přitom si je můžete vyrobit doma. | foto: Profimedia.cz

Budete potřebovat 200 g jedlé sody, 100 g kyseliny citronové, 15 g smetany v prášku, 50 g škrobu, 40 g kakaového másla, 15 kapek éterického smrkového (případně jiného) oleje, 4 až 5 malých smrkových větviček.

Na vlastní práci si raději navlékněte jednorázové rukavice, přísady v koncentrované podobě totiž mohou podráždit kůži.

Fotogalerie

Jedlou sodu, škrob, kyselinu citronovou a smetanu smíchejte v míse. Kakaové máslo rozpusťte v hrnci, přidejte éterický olej a vše opatrně vmíchejte do směsi s jedlou sodou. Rukama hmotu uhněťte dohladka, pokud by se drobila, přidejte ještě kakaové máslo.

Do vhodné kovové mističky (případně jiné vhodné formičky) vložte smrkovou větvičku a misku naplňte směsí, kterou dobře upěchujte. Stejně naplňte druhou mističku a obě k sobě pevně přimáčkněte. Chvíli vyčkejte a pak jemným pootočením hotovou kouli z formy vyjměte a nechte na papíře asi dvě hodiny ztuhnout. Hotové koule zabalte tak, aby k nim pokud možno nemohl vzduch.

Více tipů na dárky

Pokud vás zaujala možnost výroby vlastní kosmetiky, zde najdete návod na výrobu šetrné zubní pasty.

Přátelům můžete vyrobit i filcový hakisak, papírový domek pro děti či pytel na prádlo do koupelny. Tipy na dárky na poslední chvíli jsou zde.

Pokud vám nejde hotová koule vyklopit z formy, vložte ji na 20 minut do lednice (ne do mrazáku). Pak ji zase vytáhněte, chvilku nechte stát a zkuste kouli vyklopit znovu. Už by se pak měla uvolnit bez problémů.

Návod pochází z knihy Léčivá kosmetika z přírody od Miriam Veitové (Grada), kde najdete i další tipy, jak vyrábět a aplikovat oleje, masti, tinktury, esence, zábaly či právě přísady do koupele. Některé z nich otiskl i magazín DOMA DNES.

Autor:



Nejčtenější

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...



Naši největší a nejkrásnější kočku musí dobrovolníci bránit před pytláky

Rys ostrovid, největší kočkovitá šelma naší přírody, u nás byla zhruba před sto...

Rys ostrovid byl u nás doma jako největší kočkovitá šelma až do přelomu 19. a 20. století, kdy ho člověk vyhubil....

Chytili 114cm hlavatku pouhých šest minut před koncem povoleného lovu

Hlavatka ulovená Radkem Filipem měřila neskutečných 114 cm.

Sezona lovu dravců u nás skončila posledním prosincovým dnem. Existuje ale mnoho zahraničních zemích s pružnější...

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to...

Další z rubriky

Díky mobilní aplikaci snadno odhalíte výrobky s palmovým olejem

Pohled na plantáže s palmou olejnou z ptačí perspektivy: místo původního...

Palmovému oleji v potravinách se podle loňského průzkumu vyhýbá každý třetí Čech a podíl na tom zcela jistě má úsilí...

Hubice s kartáčem, lepicí válečky a kartáče. Nekonečný boj s chlupy

Bez kartáče koberec posetý chlupy pořádně neuklidíte.

Problémy s chlupy zažívají všichni majitelé psů a koček, ať už jde o dlouhosrsté, či krátkosrsté rasy. Částečně je...

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to...

Najdete na iDNES.cz