Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Prostředek na mytí nádobí si vyrobte doma. Šetrný k přírodě i pleti

  0:02aktualizováno  0:02
Nechci „chemii“ a kosmetiku testovanou na zvířatech. K tomu mnozí dospějí, ať už bydlí ve městě, nebo na venkově, kde je k tomu často dožene vlastní septik. Vybírají tedy odbouratelné přípravky, jako to dělají dívky z Lišky Mazané z pražské Letné. Výrobu domácí kosmetiky mají vyzkoušenou natolik, že to i učí.

Kdo chce mít jistotu, že opravdu zná složení přípravků, které používá, případně se něčemu vyloženě vyhnout, může si v podstatě cokoliv vyrobit sám. Zubní pastu (návod s videem zde) i bylinkové masti (návod zde), které lze používat jako jemné výživné krémy vhodné i pro citlivou pleť.

I naše ruce ocení jemnou péči, takže jsme si nechali od mazané Terezy Máčelové prozradit recept, který se jim s kolegyní Petrou Seidlovou osvědčil.

Fotogalerie

Na jednu dávku budete potřebovat: 36 gramů nastrouhaného olivového mýdla, 375 ml horké vody (což je například cca 1,2 běžného snídaňového hrníčku), půl lžíce jemné sody na praní (ideálně jemně namleté), 1 lžíci jakéhokoliv octa (kvasného lihového, jablečného nebo vinného), 1 lžíci kokoglukosidu, aby přípravek pěkně pěnil), a pro pěknou přírodní vůni 5 až 10 kapek esenciálního oleje třeba z antiseptických citrusů, levandule, citronové trávy či tea tree.

Většina z ingrediencí je běžně dostupná, pouze kokoglukosid najdete jen ve specializovaných prodejnách, případně v některém z internetových e-shopů. Když ho nepřidáte, nádobí umyjete také, ale s ním to bude příjemnější.

Kokoglukosid je totiž jeden z nejjemnějších čisticích prostředků, vhodný i pro citlivou kůži. Základem této čistě přírodní látky je kokosový olej a ovocné cukry a je tedy i plně biologicky odbouratelná.

Jak na jednoduchou přípravu krok za krokem

Nastrouhané olivové mýdlo (38 g) rozmícháte v horké vodě (cca 375 ml), až se úplně rozpustí. Pak přidáte sodu na praní (půl polévkové lžíce). Ta má také odmašťující účinky, navíc směs zahustí a změkčuje vodu.

K nastrouhanému mýdlu přidáte horkou vodu a pečlivě mícháte, dokud se mýdlo...
Poté přidejte půl lžíce jedlé sody.
A pokud seženete, tak i kokoglukosát.
Směs pečlivě promíchejte a dejte vychladnout. Takhle krásně vám zhoustne.

Nezapomeňte přidat vybraný ocet a výše uvedený kokoglukosid, od každého jednu polévkovou lžíci. Vše opět pečlivě promícháte a necháte vychladnout.

Pak už vám zbývá směs jen vylepšit o vůni a přelít do vhodné nádobky, ideálně do skleněného dávkovače na mýdlo. Přidejte tedy 5 až 10 kapek esenciálního oleje, promíchejte a přivoňte. Přidat můžete i víc, Petra s Terezou radí až 30 kapek, ať vám to v kuchyni pěkně voní.

Autor:




Nejčtenější

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Další z rubriky

Demi-glace se podává k masům.
Kosti na demi-glace nemusíte vařit dva dny. Návod krok za krokem

Některé profesionální recepty radí, že abyste dostali pořádnou omáčku demi-glace, musíte „táhnout“ kosti 48 hodin. Šéfkuchař Jiří Roith však tvrdí, že zhruba...  celý článek

Zdeněk Pohlreich nastiňuje, jak by to v restauraci u fotbalového hřiště mohlo...
Zdeněk Pohlreich radil v kuchyni FC Dymokury. Pepík Hnátek by se divil

Co se stane, když na vesnici za Prahou zavřou poslední hospodu? Najde se dobrodruh, profesionální kuchař s rodinou, který se rozhodne vybudovat svou kuchyni v...  celý článek

Akumulační vložky jsou jako skládačka, objednávají se zvlášť.
Malý výkon a akumulaci. Taková krbová kamna potřebují nízkoenergetické domy

Klasická krbová kamna jsou perfektní pro nezateplené chaty a chalupy. Ale nové domy, které se stále častěji staví v nízkoenergetickém nebo pasivním standardu,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.