Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nejezte nedovařené houby

  9:00aktualizováno  9:00
Nedostatečná tepelná úprava hub může vést k žaludečním a střevním potížím. Zejména u některých hub si musíme dát velký pozor.

Nedovařené houby mohou ublížit vašemu zdraví | foto: shutterstock.com

Nejznámějším zástupcem hub, u nichž není radno podcenit tepelnou úpravu, je hřib kříšť. Je to krásná houba, o které mnozí houbaři tvrdí, že ji sbírali, ale ve skutečnosti ji nalezlo poměrně málo z nich. Je velice podobná jedovatému hřibu satanovi.

. Houby podléhající tepelné úpravě

 hřib kříšť

 hřib koloděj

 hřib Quéletův

 hřib nachový

 václavky

 strmělka mlženka

 muchomůrka pošvatá

Hřib kříšť je velmi vzácným druhem, pro svou vzácnost dokonce zařazeným mezi silně ohrožené druhy.
Roste v teplomilných listnatých lesích, především pod duby, habry a buky.

Pro jeho případnou konzumaci se doporučuje alespoň třicetiminutová tepelná úprava. Pokud tento postup nedodržíte, následují velice úporné průjmy a zvracení, které mohou vést až k celkové dehydrataci organismu.

Podobné vlastnosti mají také další hřibovité houby s modrající dužninou ( hřib  koloděj,  hřib Quéletův).
sph

Musíte si dát také pozor na druhy lupenatých hub. Nejznámější z nich jsou václavky, a to zřejmě všech šest našich druhů. Na otravy z nedostatečně tepelně zpracovaných václavek si musíte dávat velký pozor.

Někteří lidé václavky pouze naloží a jedí je syrové. Mnoho z těchto případů končí v nemocnici.

Stejné příznaky jako po nedostatečně tepelně upravených václavkách bývají uváděny i po dalších lupenatých houbách, např. strmělce mlžence nebo muchomůrce pošvaté.
Autoři:




Nejčtenější

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Další z rubriky

Krásnými hřiby se na facebookové skupině Houby tento týden pochlubil například...
Konečně rostou. Jen pozor na hřiby jedovaté, nejedlé a chráněné

Konečně rostou. Ale jen někde, dodá spousta zklamaných houbařů, kteří zatím z lesa nic pořádného nepřinesli. Opravdovou radost z krásných hřibů totiž zatím...  celý článek

Václavka smrková
Jedovaté václavky promění ve zdravou delikatesu až kuchyňská úprava

Jakmile je použijete do guláše či naložíte do sladkokyselého nálevu, jsou václavky opravdovou delikatesou a jedním z pozitiv začínajícího podzimu. Pokud byste...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.