Nejznámějším zástupcem hub, u nichž není radno podcenit tepelnou úpravu, je hřib kříšť. Je to krásná houba, o které mnozí houbaři tvrdí, že ji sbírali, ale ve skutečnosti ji nalezlo poměrně málo z nich. Je velice podobná jedovatému hřibu satanovi.
. Houby podléhající tepelné úpravěhřib kříšť hřib koloděj hřib Quéletův hřib nachový václavky strmělka mlženka muchomůrka pošvatá |
Hřib kříšť je velmi vzácným druhem, pro svou vzácnost dokonce zařazeným mezi silně ohrožené druhy.
Roste v teplomilných listnatých lesích, především pod duby, habry a buky.
Pro jeho případnou konzumaci se doporučuje alespoň třicetiminutová tepelná úprava. Pokud tento postup nedodržíte, následují velice úporné průjmy a zvracení, které mohou vést až k celkové dehydrataci organismu.
Podobné vlastnosti mají také další hřibovité houby s modrající dužninou ( hřib koloděj, hřib Quéletův).
Musíte si dát také pozor na druhy lupenatých hub. Nejznámější z nich jsou václavky, a to zřejmě všech šest našich druhů. Na otravy z nedostatečně tepelně zpracovaných václavek si musíte dávat velký pozor.