Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Nejezte nedovařené houby

  9:00aktualizováno  9:00
Nedostatečná tepelná úprava hub může vést k žaludečním a střevním potížím. Zejména u některých hub si musíme dát velký pozor.

Nedovařené houby mohou ublížit vašemu zdraví | foto: shutterstock.com

Nejznámějším zástupcem hub, u nichž není radno podcenit tepelnou úpravu, je hřib kříšť. Je to krásná houba, o které mnozí houbaři tvrdí, že ji sbírali, ale ve skutečnosti ji nalezlo poměrně málo z nich. Je velice podobná jedovatému hřibu satanovi.

. Houby podléhající tepelné úpravě

 hřib kříšť

 hřib koloděj

 hřib Quéletův

 hřib nachový

 václavky

 strmělka mlženka

 muchomůrka pošvatá

Hřib kříšť je velmi vzácným druhem, pro svou vzácnost dokonce zařazeným mezi silně ohrožené druhy.
Roste v teplomilných listnatých lesích, především pod duby, habry a buky.

Pro jeho případnou konzumaci se doporučuje alespoň třicetiminutová tepelná úprava. Pokud tento postup nedodržíte, následují velice úporné průjmy a zvracení, které mohou vést až k celkové dehydrataci organismu.

Podobné vlastnosti mají také další hřibovité houby s modrající dužninou ( hřib  koloděj,  hřib Quéletův).
sph

Musíte si dát také pozor na druhy lupenatých hub. Nejznámější z nich jsou václavky, a to zřejmě všech šest našich druhů. Na otravy z nedostatečně tepelně zpracovaných václavek si musíte dávat velký pozor.

Někteří lidé václavky pouze naloží a jedí je syrové. Mnoho z těchto případů končí v nemocnici.

Stejné příznaky jako po nedostatečně tepelně upravených václavkách bývají uváděny i po dalších lupenatých houbách, např. strmělce mlžence nebo muchomůrce pošvaté.
Autoři:

Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

KVÍZ: Znáte dobře naše hřibovité houby?

Pokud houbaříte, hřiby či křemenáče určitě milujete. Ale vyznáte se v nich?

Hřiby pravé i jejich příbuzní jsou asi nejoblíbenějšími a nejčastěji sbíranými houbami u nás. Na našem území roste více...

Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i...

Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i...

Do lesa jen o úplňku, babky způsobují rakovinu a další mýty o houbách

Na tradiční zářijové výstavě hub v Přerově je letos k vidění nejméně 350 druhů...

Houbaření je u nás jedním z nejoblíbenějších „sportů“. Houbaře však provází spousta mýtů, o nichž jsou mnohdy schopni...

Najdete na iDNES.cz