Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Nejezte nedovařené houby

  9:00aktualizováno  9:00
Nedostatečná tepelná úprava hub může vést k žaludečním a střevním potížím. Zejména u některých hub si musíme dát velký pozor.

Nedovařené houby mohou ublížit vašemu zdraví | foto: shutterstock.com

Nejznámějším zástupcem hub, u nichž není radno podcenit tepelnou úpravu, je hřib kříšť. Je to krásná houba, o které mnozí houbaři tvrdí, že ji sbírali, ale ve skutečnosti ji nalezlo poměrně málo z nich. Je velice podobná jedovatému hřibu satanovi.

. Houby podléhající tepelné úpravě

 hřib kříšť

 hřib koloděj

 hřib Quéletův

 hřib nachový

 václavky

 strmělka mlženka

 muchomůrka pošvatá

Hřib kříšť je velmi vzácným druhem, pro svou vzácnost dokonce zařazeným mezi silně ohrožené druhy.
Roste v teplomilných listnatých lesích, především pod duby, habry a buky.

Pro jeho případnou konzumaci se doporučuje alespoň třicetiminutová tepelná úprava. Pokud tento postup nedodržíte, následují velice úporné průjmy a zvracení, které mohou vést až k celkové dehydrataci organismu.

Podobné vlastnosti mají také další hřibovité houby s modrající dužninou ( hřib  koloděj,  hřib Quéletův).
sph

Musíte si dát také pozor na druhy lupenatých hub. Nejznámější z nich jsou václavky, a to zřejmě všech šest našich druhů. Na otravy z nedostatečně tepelně zpracovaných václavek si musíte dávat velký pozor.

Někteří lidé václavky pouze naloží a jedí je syrové. Mnoho z těchto případů končí v nemocnici.

Stejné příznaky jako po nedostatečně tepelně upravených václavkách bývají uváděny i po dalších lupenatých houbách, např. strmělce mlžence nebo muchomůrce pošvaté.
Autoři:

Nejčtenější

Císařským řezem vytáhl rybář z mrtvého žraloka téměř stovku mláďat

Císařským řezem vytáhl rybář téměř 100 mláďat z mrtvého žraloka

Během pouhých devíti minut dostal rybář Mathew Orlov na australském pobřeží z břicha mrtvé žraločí matky téměř stovku...

Pohlreich okoukal, jak si Španělé umí užít pečenou zeleninu na talíři

Naneste na opečené tortily grilovanou zeleninovou směs.

Sbalil grily, nakoupil a vyrazil do Španělska. Za teplem, sluníčkem i mořem a jeho dary. Se štábem, který se s ním vrhl...



Lógr je lahůdkou pro kompostující žížaly a navíc odrazuje slimáky

Žížaly promění kávovou sedlinu i další odpad z kuchyně v cenný substrát, který...

Kávová sedlina neboli lógr jednoznačně patří do bioodpadu. Doporučuje se i přímo jako hnojivo nebo mulč, nicméně kávová...

Hasiče volali k mývalovi otupělému marihuanou. Stačilo nechat ho vyspat

Mýval se dostal k zásobám konopí a přehnal to s konzumací. Stačilo nechat ho...

Zoufalá majitelka mývala v americkém státě Indiana se uprostřed noci obrátila na hasiče, protože její zvíře bylo pod...

Britskou královnu podle médií zasáhla smrt milovaného psa

Na této oficiální fotografii vydané Buckinghamským palácem k jejím 90....

Britskou královnu Alžbětu II. hluboce zasáhla smrt posledního z jejích milovaných psů, píše britský tisk. Pes plemene...

Další z rubriky

Jedovaté václavky promění ve zdravou delikatesu až kuchyňská úprava

Václavka smrková

Jakmile je použijete do guláše či naložíte do sladkokyselého nálevu, jsou václavky opravdovou delikatesou a jedním z...

S novou aplikací vyfotíte houbu a dozvíte se její pravděpodobné jméno

Nejste si jisti druhem houby? Stačí ji vyfotit aplikací a máte jasno.

Nová česká aplikace částečně nahradí klasický atlas hub. Přímo v terénu dokáže z fotografie rozpoznat, o jaký druh...

V lednu byste se z lesa neměli vrátit s prázdnou, slibuje mykoložka

Penízovka sametonohá. Sníh ani mráz jí nevadí.

Když teď v lednu dostanete chuť na houbový guláš nebo dršťkovku, není nic jednoduššího, než zajít do lesa. Alespoň...

Najdete na iDNES.cz