Takto vypadal výsledek. Masala z cizrny s chlebem naan

Takto vypadal výsledek. Masala z cizrny s chlebem naan | foto: Marek Burza

Vyzkoušejte nejlepší indickou restauraci a zkuste doma typickou masalu

  • 17
Indických restaurací je u nás v porovnání s ostatními národními kuchyněmi jako šafránu. Základy vás mohou naučit v kurzu vaření Chefparade, prohlubovat své znalosti pak můžete ochutnáváním v restauracích. Tu nejlepší se právě snaží vybrat server Nejvpraze.cz.

Anketa, která právě probíhá, navazuje na oblíbené ankety o nejlepší hamburgrárnu či restauraci s nejlepší pizzou (reportáž z restaurace najdete zde).

Tentokrát můžete zkusit hlasovat o nejlepší curry na adrese Nejvpraze.cz a podělit se s ostatními o tip, kde jste se dobře najedli.

My jsme si vyzkoušeli kurz Chefparade, který vás uvede do tajemství indické kuchyně. Jen málo domácích kuchtíků se o ni pokouší, stále vládne představa, že sehnat ingredience je velmi složité. „My jsme kdysi zkoušeli koření prodávat, ale nakonec jsme toho nechali, protože ve velkých hypermarketech už seženete všechno,“ vysvětluje kuchař školy vaření Radek Jakubec. Ten získával zkušenosti hned po vyučení v Anglii a pracoval i po boku Gordona Ramseyho.

Indická kuchyně je velmi různorodá a pestrá. Je to chudá země, proto se konzumuje hodně bezmasých jídel. V kurzu například ukazují jeden z typických pokrmů – chana masala, což je pokrm z cizrny, který se zakusuje chlebem naan.

„Můžete použít cizrnu v nálevu, ale když budete mít dost trpělivosti, zvládnete ji i sami uvařit. Jen si dejte pozor – cizrna se musí dlouho máčet, alespoň 20 hodin,“ upozorňuje Jakubec.

Až se rozhodnete indickou kuchyni vyzkoušet, pořiďte si nejprve základní směsi koření: tandori masala, což je „červená“ směs hodně založená na skořici, je tam kardamon, římský kmín, paprika, malinko kurkumy, mletý koriandr. A pak garam masala, kde najdete opět římský kmín či skořici, ale není tam paprika, čili a je tam míň sušeného zázvoru. Je to asi šestnáct bylinek a indičtí výrobci jednotlivé poměry tají. Indové podle kuchaře hodně pojídají čočku i cizrnu, která nahrazuje u nás běžný hrách.

Slovo masala znamená směs a proto ho najdete i v názvech hodně indických jídel. „Řekl bych, že pár autentických restaurací v Praze je, například jedna z nich se jmenuje přímo Masala a je to dokonce síť restaurací,“ chválí si Jakubec své oblíbené místo.

Podle něj už se začínají objevovat i rychlá občerstvení v indickém stylu. „Jsou na stanicích metra, třeba na Andělu nebo na I. P. Pavlova, řekl bych, že jsou trošku řízlé Pákistánem,“ popisuje. Nečekejte nějaká zvlášť propracovaná jídla, ale bývají chutná a na své si přijdou i vegetariáni.

Vaříte pořád to samé? Pusťte Indii i do vaší kuchyně

Zapomeňte jednou na pečené kuře a zkuste indické kuřecí karí z vrchních stehen.
Nebo místo klasických bramboráků připravte Aloo Tikki, bramborové karbanátky.
Ty nejlepší indické recepty se dají připravit i z květáku, cizrny či dokonce jablek.

Jak na chléb naan - Indie, Nepál, Pákistán

1 kg hladké mouky, voda, sůl, olej, česnek (podle chuti)

Smíchejte mouku s vodou v misce na těsto. Jemně osolte. Když je těsto hotové, potřete jej jemně olejem a nechte stát asi 15 minut pod utěrkou. Potom vyformujte kousek těsta tvaru a velikosti palačinky.

Ve velmi horké suché pánvi je pečte z každé strany asi 1–2 minuty. Hotový naan před podáváním uložte do mísy pod utěrku. Na zlepšení chuti se do těsta může přidat rozetřený česnek. „Ptáte se mě, kolik česneku. Já říkám - co kdo snese a jak ho má rád. Na kilo mouky třeba osm stroužků,“ odpovídá Jakubec na častou otázku frekventantů.

Krajových variací je mnoho. Do mouky můžete přidat i vejce a trošku kypřícího prášku, pak je placka nadýchanější.

Chana masala - Indie

800 g cizrny z konzervy, 2 nadrobno nakrájené středně velké červené cibule, 1 lžička čerstvého nastrouhaného zázvoru, ½ lžičky prolisovaného česneku, 1– 2 nadrobno nakrájené chilli papričky bez semen, ½ lžičky kurkumy, 3 lžičky přepuštěného másla či oleje, 2 nakrájená velká rajčata bez semen, 1 lžička mletého koriandru, sůl, 2 lžičky garam masaly, 2 lžičky citronové šťávy, 2–3 lžičky nakrájeného koriandru

Cizrnu sceďte a nálev odložte. Na másle opečte dozlatova cibuli, zázvor, česnek, chilli papričky a kurkumu. Poté přidejte rajčata a poduste je do měkka. Přidejte mletý koriandr a cizrnu.

Dosolte, přilejte nálev a ještě poduste. Ochuťte garam masalou, citronovou šťávou a nakrájeným koriandrem, poduste.

Není na tom co zkazit, pokud vynecháte chilli papričky, snesou to i děti. Aby si vaši spolustrávníci zvykli na odlišné chuti, můžete zprvu koření ubrat. Indický standard je asi tak trojnásobný oproti dávkování pro žáky školy vaření.