Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Nejlepší zlatokopové ve Zlatých Horách bojují o světový titul. U nás poprvé

  0:20aktualizováno  19. srpna 16:30
Soutěže se zúčastní přes 700 zlatokopů z celého světa, dokonce i z USA, JAR, Austrálie či Japonska. Přihlásit se ale může každý, během mistrovství pro zájemce probíhá i škola rýžování.

Účastnice mistrovství v rýžování zlata ve Zlatých Horách. | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Zlaté Hory, město se zlatokopeckou tradicí sahající do 10. století, hostí elitu světových zlatokopů. Po šestnácti letech soutěží v rýžování zlata včetně několika republikových šampionátů a mistrovství Evropy dostaly totiž důvěru od světové asociace a pořádají prestižní světový šampionát.

Šel jsem na jistotu, tvrdí favorit z JAR

S pánví se natěšení zlatokopové houfují před vstupem ke klejmům - rýžovacím boxům. Jejich zlatokopecké pánve musí rozhodčí protáhnout mírou. Pokud by pánev připraveným otvorem neprošla, končí závodník ještě před závodem. "Přesná míra? To jste mě zaskočil. Nevím," zní překvapivá odpověď šéfa pořadatelského klubu Moravskoslezských zlatokopů Josefa Malého. Zlatokopové si berou kbelíky plné písku ukrývajícího několik drobných zlatěnek. Pokud je vyrýžují, mají šanci na postup.

Účastník mistrovství v rýžování zlata ve Zlatých Horách.Účastnice mistrovství v rýžování zlata ve Zlatých Horách.

Radek Kolísek se nijak nežene. Nakonec dosáhl jen průměrného času přes pět minut. Byl o více než tři a půl minuty pomalejší než nejlepší v základním kole - Jihoafričan Surprise Thulelo. "Ten čas byl skvělý. Ani jsem tak rychle jít nechtěl," svěřil se Thulelo, jeden z horkých favoritů na titul. Kolísek sice skončil až šestnáctý z osmadvaceti, přesto postoupil dál. "Nebylo proč se hnát. Šel jsem na jistotu, abych vyrýžoval všechny zlatěnky," řekl Kolísek.

Penalizace vyřazuje ty nejrychlejší

O tom, že rychlý čas nemusí být nic platný, se přesvědčili i někteří favorité, kteří sice lámali rekordy, ale penalizace za nenalezenou zlatěnku je vyřadila z boje o titul. Radek Kolísek měl ale velkou podporu, fandila mu jeho manželka, která soutěžila odpoledne mezi ženami. Zlatěnku ale nenašla a ze základního kola nepostoupila.

Finská závodnice Kaisa Niutanen během mistrovství v rýžování zlata ve Zlatých Horách.Jihoafrická závodníce Sendra Mthuke během mistrovství v rýžování zlata ve Zlatých Horách.

"Nic se neděje, máme ještě další šance. Půjdeme s manželem do soutěže dvojic, spolu a ještě s jedním kamarádem pak do trojic," řekla. Prozradila, že už teď má s manželem jedno finále ve vloženém závodě jisté. "Je to noční soutěž dvojic. Tam je omezený počet startujících," dodala s úsměvem.

Ti nejlepší umí rýžovat třeba i na misce pod květináč

V nejprestižnější kategorii se objevil také nestor českých zlatokopů - osmasedmdesátiletý Ladislav Kolbaba. Byl jedním z prvních, kdo se hnali k čerstvě vyvěšené výsledkové listině. Postoupil ze svého základního kola jako desátý. "Našel jsem všechny zlatěnky a ani čas nebyl špatný, takže forma tu je," pochvaloval si Kolbaba, který je několikanásobným mistrem republiky, mistrem Horního Rakouska a finalistou mistrovství světa z Kalifornie.

Účastnice mistrovství v rýžování zlata ve Zlatých Horách.Účastnice mistrovství v rýžování zlata ve Zlatých Horách.

Spíš než v kategorii profesionálů se cítí na úspěch v seniorech. "I tam to bude těžké. Rozhodně tam nejsou žádné odloženiny, které sotva točí pánví. Naopak myslím, že v hlavní kategorii leckteré favority dost potrápíme. Desítky let zkušeností jsou prostě k nezaplacení," podotkl Kolbaba. On sám proslul tím, že umí rýžovat na všem, co jen vzdáleně připomíná rýžovací pánev, třeba na misce pod květináč.

Soutěž, do které se přihlásilo přes pět stovek zlatokopů z celého světa, potrvá do neděle, kdy vrcholí finálovými boji. Poté převezme vlajku pořadatele polská Zlotoryja.




Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Patnáct let tahání kamenů ze skládek a budování ráje pro radost i užitek

Uzavřený dvůr ve znamení kamene, dřeva a svěží zeleně. Vysazené jehličnany...

Rozlehlý uzavřený dvůr u venkovského domu na Třebíčsku pojala rodina Evy Schwarzové jako rodinný ráj, kde vládnou...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...

Najdete na iDNES.cz