Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nejlepší zlatokopové ve Zlatých Horách bojují o světový titul. U nás poprvé

  0:20aktualizováno  19. srpna 16:30
Soutěže se zúčastní přes 700 zlatokopů z celého světa, dokonce i z USA, JAR, Austrálie či Japonska. Přihlásit se ale může každý, během mistrovství pro zájemce probíhá i škola rýžování.

Účastnice mistrovství v rýžování zlata ve Zlatých Horách. | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Zlaté Hory, město se zlatokopeckou tradicí sahající do 10. století, hostí elitu světových zlatokopů. Po šestnácti letech soutěží v rýžování zlata včetně několika republikových šampionátů a mistrovství Evropy dostaly totiž důvěru od světové asociace a pořádají prestižní světový šampionát.

Šel jsem na jistotu, tvrdí favorit z JAR

S pánví se natěšení zlatokopové houfují před vstupem ke klejmům - rýžovacím boxům. Jejich zlatokopecké pánve musí rozhodčí protáhnout mírou. Pokud by pánev připraveným otvorem neprošla, končí závodník ještě před závodem. "Přesná míra? To jste mě zaskočil. Nevím," zní překvapivá odpověď šéfa pořadatelského klubu Moravskoslezských zlatokopů Josefa Malého. Zlatokopové si berou kbelíky plné písku ukrývajícího několik drobných zlatěnek. Pokud je vyrýžují, mají šanci na postup.

Účastník mistrovství v rýžování zlata ve Zlatých Horách.Účastnice mistrovství v rýžování zlata ve Zlatých Horách.

Radek Kolísek se nijak nežene. Nakonec dosáhl jen průměrného času přes pět minut. Byl o více než tři a půl minuty pomalejší než nejlepší v základním kole - Jihoafričan Surprise Thulelo. "Ten čas byl skvělý. Ani jsem tak rychle jít nechtěl," svěřil se Thulelo, jeden z horkých favoritů na titul. Kolísek sice skončil až šestnáctý z osmadvaceti, přesto postoupil dál. "Nebylo proč se hnát. Šel jsem na jistotu, abych vyrýžoval všechny zlatěnky," řekl Kolísek.

Penalizace vyřazuje ty nejrychlejší

O tom, že rychlý čas nemusí být nic platný, se přesvědčili i někteří favorité, kteří sice lámali rekordy, ale penalizace za nenalezenou zlatěnku je vyřadila z boje o titul. Radek Kolísek měl ale velkou podporu, fandila mu jeho manželka, která soutěžila odpoledne mezi ženami. Zlatěnku ale nenašla a ze základního kola nepostoupila.

Finská závodnice Kaisa Niutanen během mistrovství v rýžování zlata ve Zlatých Horách.Jihoafrická závodníce Sendra Mthuke během mistrovství v rýžování zlata ve Zlatých Horách.

"Nic se neděje, máme ještě další šance. Půjdeme s manželem do soutěže dvojic, spolu a ještě s jedním kamarádem pak do trojic," řekla. Prozradila, že už teď má s manželem jedno finále ve vloženém závodě jisté. "Je to noční soutěž dvojic. Tam je omezený počet startujících," dodala s úsměvem.

Ti nejlepší umí rýžovat třeba i na misce pod květináč

V nejprestižnější kategorii se objevil také nestor českých zlatokopů - osmasedmdesátiletý Ladislav Kolbaba. Byl jedním z prvních, kdo se hnali k čerstvě vyvěšené výsledkové listině. Postoupil ze svého základního kola jako desátý. "Našel jsem všechny zlatěnky a ani čas nebyl špatný, takže forma tu je," pochvaloval si Kolbaba, který je několikanásobným mistrem republiky, mistrem Horního Rakouska a finalistou mistrovství světa z Kalifornie.

Účastnice mistrovství v rýžování zlata ve Zlatých Horách.Účastnice mistrovství v rýžování zlata ve Zlatých Horách.

Spíš než v kategorii profesionálů se cítí na úspěch v seniorech. "I tam to bude těžké. Rozhodně tam nejsou žádné odloženiny, které sotva točí pánví. Naopak myslím, že v hlavní kategorii leckteré favority dost potrápíme. Desítky let zkušeností jsou prostě k nezaplacení," podotkl Kolbaba. On sám proslul tím, že umí rýžovat na všem, co jen vzdáleně připomíná rýžovací pánev, třeba na misce pod květináč.

Soutěž, do které se přihlásilo přes pět stovek zlatokopů z celého světa, potrvá do neděle, kdy vrcholí finálovými boji. Poté převezme vlajku pořadatele polská Zlotoryja.





Nejčtenější

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Další z rubriky

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Výzkumníci odebrali 159 vzorků kohoutkové vody.
Kohoutková voda v zahraničí je plná mikroplastů. U nás se to neměří

Studie společnosti Orb Media odhalila, že přes 80 procent kohoutové vody ve světě je kontaminováno mikročásticemi plastů. Zatímco o mikroplastech v mořích se...  celý článek

Pohlreich ochutnává jídlo v jídelně na Slovanském gymnáziu v Olomouci.
VIDEO: Pohlreich jako šéf v obří školní kuchyni, zabijáku čerstvosti

Na adresu Ano, šéfe! dorazila stížnost studentů olomouckého Slovanského gymnázia: nejede jim rozvařené a studené jídlo bez chuti a Zdeněk Pohlreich se jim...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.