Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

aktualizováno 
S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být jedna z nejpálivějších zmrzlin světa, jaká kdy byla vyrobena.

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina. | foto: cremecreme.cz

Tento experiment by měl přesvědčit veřejnost, že zmrzlina není sezonní záležitost. Kdo ochutná tuto zmrzlinu, zahřeje se i přes to, že je studená a i v podzimních plískanicích mu vyrazí kapky potu. 

„Bude se nabízet buď samostatně, anebo v dezertu, kde se bude podávat zmrzlina, k tomu bruschetta a sklenice mléka na zapití, protože papričky Carolina jsou opravdu ďábelsky pálivé,“ popisuje Hochsteiger. Vyrobí je jako rajčatový sorbet a bude to vlastně něco jako nápoj Bloody Mary z italských rajčat San Marzano a Absolut vodky, jen místo běžného chilli tam bude zmíněná ďábelská odrůda.

„Akci chystám někdy v týdnu po 18. říjnu. Nechceme z toho dělat soutěž, jaké se pořádají v pojídají chilli, ale rádi bychom při této tak trochu recesistické akci ukázali, že dokážeme vyrobit jednu z nejpálivějších zmrzlin světa, kterou nebude až tak jednoduché sníst. Podobně jako se v Americe pořádají akce, kdy se nabízí obří steak, který když někdo dokáže sníst, má ho zadarmo. A lidi se tam chodí bavit a fandit, zda to ten odvážlivec dokáže,“ láká, ačkoliv sám chilli sám nejí a ochutnávání vyrobené zmrzliny nechává na partnerce.

Běžné „slabší“ chilli do některých typů zmrzlin přidává, ale teď získal zdroj na papričky Carolina reaper, která má asi dva miliony SHU jednotek (podle Scovilleho stupnice) kapsaicinu a považuje se za jednu z nejpálivějších přírodních chilli papriček na světě. Pálivější je už jenom syntetický kapsaicin, kde se dostanete až k nějakým 10 milionům.

Pojídání chilli papriček je u nás stále populárnější, každoročně se pořádá několik soutěží příznivců chilli jedlíků, chilli festivaly, kde si fanoušci mohou nejen ochutnat vzorky odrůd, ale i nakoupit semínka pro vlastní pěstování. Nejbližší festival se koná například 30. září v Praze na Náplavce.

Autor:



Nejčtenější

Pršut nemusí být jen italskou specialitou. Můžete ho klidně vyrobit doma

Takto se suší kýta v Itálii.

Pršut, prosciutto, prostě sušená šunka je pochoutka, která pochází z Itálie. Vyrábějí ji i další výrobci v Evropě,...

Nemáte krmítko? Mrkněte se na ptáčky v živém přenosu z Makova

Během přímém přenosu z krmítka v Makově můžete vidět až 50 druhů ptáků.

Mrazy trápí nejen lidi, ale i malé ptáky. Ti pro udržování stálé tělesné teploty vynakládají obrovské množství energie,...



Známe absolutního vítěze soutěže o nejkrásnějšího psa

Absolutní vítěz: Sia

V pondělí 11. prosince dospěla do finále velká fotografická soutěž o nejkrásnějšího pejska. Ve 12:00 se zastavila...

Pět rad co dělat, když cizí pes napadne toho vašeho. Hlavně nenadávejte

Když se psi poperou, je nejdůležitější zachovat chladnou hlavu.

Leckterý pejskař už to zažil a pro mnohé je to noční můra: co když se váš pes nepohodne s cizím a zakousnou se do sebe?...

VIDEO: Teenageři šílí po slizu. Vyrobíte ho z gelu na praní a lepidla

Jak vyrobit sliz podle youtuberů.

Na sociálních sítích se šíří stovky návodů, jak si vyrobit sliz. K čemu slouží? Zdá se, že hlavně k tomu vyzkoušet si,...



Další z rubriky

Teplá kaše po ránu pohladí žaludek a dodá vše, co tělo potřebuje

Věra Strnadová, autorka řady sladkých i slaných receptů, objevila kaše jako lék...

Mohou být bez lepku i bez laktózy, takže pro mnoho lidí řeší jejich problémy s trávením. Mohou být sladké i slané,...

Na klasické perníčky je už pozdě. Vyzkoušejte rumovou verzi

Vánoční perníčky, které můžete klidně péct na poslední chvíli, protože...

Je to recept někde na pomezí mezi klasickými perníčky a ruměnkami. Perníčky jsou vážně měkké hned po upečení, ale...

Milujete smažení? Možná nad vámi začne pršet, zjistili vědci

Vědci zjistili, že smažení může ovlivnit počasí.

Nová studie zjistila, že smažení jídla může změnit počasí, protože mastné kyseliny uvolňované do ovzduší z vaření...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!



Najdete na iDNES.cz