Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

aktualizováno 
S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být jedna z nejpálivějších zmrzlin světa, jaká kdy byla vyrobena.

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina. | foto: cremecreme.cz

Tento experiment by měl přesvědčit veřejnost, že zmrzlina není sezonní záležitost. Kdo ochutná tuto zmrzlinu, zahřeje se i přes to, že je studená a i v podzimních plískanicích mu vyrazí kapky potu. 

„Bude se nabízet buď samostatně, anebo v dezertu, kde se bude podávat zmrzlina, k tomu bruschetta a sklenice mléka na zapití, protože papričky Carolina jsou opravdu ďábelsky pálivé,“ popisuje Hochsteiger. Vyrobí je jako rajčatový sorbet a bude to vlastně něco jako nápoj Bloody Mary z italských rajčat San Marzano a Absolut vodky, jen místo běžného chilli tam bude zmíněná ďábelská odrůda.

„Akci chystám někdy v týdnu po 18. říjnu. Nechceme z toho dělat soutěž, jaké se pořádají v pojídají chilli, ale rádi bychom při této tak trochu recesistické akci ukázali, že dokážeme vyrobit jednu z nejpálivějších zmrzlin světa, kterou nebude až tak jednoduché sníst. Podobně jako se v Americe pořádají akce, kdy se nabízí obří steak, který když někdo dokáže sníst, má ho zadarmo. A lidi se tam chodí bavit a fandit, zda to ten odvážlivec dokáže,“ láká, ačkoliv sám chilli sám nejí a ochutnávání vyrobené zmrzliny nechává na partnerce.

Běžné „slabší“ chilli do některých typů zmrzlin přidává, ale teď získal zdroj na papričky Carolina reaper, která má asi dva miliony SHU jednotek (podle Scovilleho stupnice) kapsaicinu a považuje se za jednu z nejpálivějších přírodních chilli papriček na světě. Pálivější je už jenom syntetický kapsaicin, kde se dostanete až k nějakým 10 milionům.

Pojídání chilli papriček je u nás stále populárnější, každoročně se pořádá několik soutěží příznivců chilli jedlíků, chilli festivaly, kde si fanoušci mohou nejen ochutnat vzorky odrůd, ale i nakoupit semínka pro vlastní pěstování. Nejbližší festival se koná například 30. září v Praze na Náplavce.

Autor:



Nejčtenější

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

Po vstupu do EU začalo v Česku rychleji ubývat ptáků, zjistila studie

Skřivan polní (Alauda arvensis)

Od vstupu Česka do Evropské unie začalo rychleji ubývat polní ptactvo, zjistili vědci z Přírodovědecké fakulty...



Drahý kopaný bazén stavět nemusíte. Osvěžení na zahradě rychle a levně

Bazén je vítaným letním osvěžením.

Ceny malých bazénů strmě klesají, a tak dávají možnost každému, kdo má trochu místa na zahradě, zchladit se po úmorném...

KVÍZ: Znáte jedovaté a chráněné hřiby, které byste měli nechat v lese?

Hřib rudonachový

Z nálezu hřibu se raduje každý houbař, patří ale všechny do košíku a do kuchyně? Zdaleka ne. I mezi hřiby jsou houby...

Klidná zahrada plná ovoce uprostřed města je splněným rodinným snem

Vysazení třešně a meruňky bylo prvním zahradnickým počinem manželů, kteří si...

„Naším prvním zahradnickým počinem bylo vysazení třešně a meruňky, které se nám po letech péče odměňují velkou úrodou...

Další z rubriky

VIDEO: Paprikové chilli barbecue, luxusní příloha ke grilovanému masu

Paprikové čatní připravené čistě jen z přírodních surovin.

Otevřete skleničku zářivě červených, jakoby sklovitých paprikových nudliček, a ať je přidáte ke grilovanému masu, k...

Česko 21. století: zůstáváme věrni teplým večeřím a společnému stolování

Rodiny v Česku zůstávají věrné teplým večeřím a společnému stolování.

Podle průzkumu mají lidé v Česku stále rádi teplé večeře a společné stolování. Tři čtvrtiny zdejších domácností mají...

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

Najdete na iDNES.cz