Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

aktualizováno 
S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být jedna z nejpálivějších zmrzlin světa, jaká kdy byla vyrobena.

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina. | foto: cremecreme.cz

Tento experiment by měl přesvědčit veřejnost, že zmrzlina není sezonní záležitost. Kdo ochutná tuto zmrzlinu, zahřeje se i přes to, že je studená a i v podzimních plískanicích mu vyrazí kapky potu. 

„Bude se nabízet buď samostatně, anebo v dezertu, kde se bude podávat zmrzlina, k tomu bruschetta a sklenice mléka na zapití, protože papričky Carolina jsou opravdu ďábelsky pálivé,“ popisuje Hochsteiger. Vyrobí je jako rajčatový sorbet a bude to vlastně něco jako nápoj Bloody Mary z italských rajčat San Marzano a Absolut vodky, jen místo běžného chilli tam bude zmíněná ďábelská odrůda.

„Akci chystám někdy v týdnu po 18. říjnu. Nechceme z toho dělat soutěž, jaké se pořádají v pojídají chilli, ale rádi bychom při této tak trochu recesistické akci ukázali, že dokážeme vyrobit jednu z nejpálivějších zmrzlin světa, kterou nebude až tak jednoduché sníst. Podobně jako se v Americe pořádají akce, kdy se nabízí obří steak, který když někdo dokáže sníst, má ho zadarmo. A lidi se tam chodí bavit a fandit, zda to ten odvážlivec dokáže,“ láká, ačkoliv sám chilli sám nejí a ochutnávání vyrobené zmrzliny nechává na partnerce.

Běžné „slabší“ chilli do některých typů zmrzlin přidává, ale teď získal zdroj na papričky Carolina reaper, která má asi dva miliony SHU jednotek (podle Scovilleho stupnice) kapsaicinu a považuje se za jednu z nejpálivějších přírodních chilli papriček na světě. Pálivější je už jenom syntetický kapsaicin, kde se dostanete až k nějakým 10 milionům.

Pojídání chilli papriček je u nás stále populárnější, každoročně se pořádá několik soutěží příznivců chilli jedlíků, chilli festivaly, kde si fanoušci mohou nejen ochutnat vzorky odrůd, ale i nakoupit semínka pro vlastní pěstování. Nejbližší festival se koná například 30. září v Praze na Náplavce.

Autor:




Nejčtenější

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Další z rubriky

Zdeněk Pohlreich nastiňuje, jak by to v restauraci u fotbalového hřiště mohlo...
Zdeněk Pohlreich radil v kuchyni FC Dymokury. Pepík Hnátek by se divil

Co se stane, když na vesnici za Prahou zavřou poslední hospodu? Najde se dobrodruh, profesionální kuchař s rodinou, který se rozhodne vybudovat svou kuchyni v...  celý článek

Domácí pivovarníci žádají zvýšení limitů pro vaření piva. Ilustrační snímek.
Domácí pivovarníci mají stálou žízeň. Napsali petici pro zrušení limitů

Každý, kdo si doma vaří vlastní pivo, smí v současné době vyrobit maximálně 200 litrů moku ročně. Podle iniciátorů petice jsou na tom čeští domácí pivovarníci...  celý článek

Někdy stačí špatně fungující radiátory jen odvzdušnit a je teplo.
PORADNA: Jak řešit zavzdušněné topení. Automatické ventily nepomohou

Stále se mi zavzdušňuje topení, nepomohly by mi automatické odvzdušňovací ventily? ptá se čtenář Martin. Podle odborníků je daleko lepší zjistit příčinu...  celý článek

Kočárky, které přežijí i dva raubíře.
Kočárky, které přežijí i dva raubíře.

Přečtěte si recenze kočárků na eMimino.cz a vyberte ten nejlepší.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.