Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nejrychlejší pekař upletl v Brně 30 pletýnek za čtyři minuty

  21:18aktualizováno  21:18
Nejrychlejší mladý pekař Milan Štěpáník z Pardubic upletl na soutěži na potravinářském veletrhu Salima v Brně 30 housek za čtyři minuty a pět sekund, a pokořil tím dosavadní rekord. Učni soutěžili i o titul nejlepšího pekaře, kdy pekli v časovém limitu chleby, pletené housky, vánočky a koláče.

Není nad domácí housku. Takových upletl rekordman ze brněnské Salimy Milan Štěpáník 30 za 4 minuty a 5 sekund. | foto: Pekařství Koutných

Osmnáctiletý Štěpáník titul vyhrál už podruhé. Pekaři dostali těsto a na čas z něj pletli housky. "Nejtěžší je správně vyválet prameny. Když se udělá kluzké nebo hodně pomoučené těsto, tak to klouže, prameny se rozmačkávají a člověk ztrácí čas," popsal správnou výrobu pletených housek Štěpáník.

Učni soutěžili i o nejatraktivnější pekařské a cukrářské výrobky, všechno pekli přímo před zraky návštěvníků veletrhu. V soutěži o titul nejlepšího pekaře studenti pekli během devíti hodin chleby, vánočky, koláče a housky. Nejlepším pekařem juniorem roku 2012 se mezi 15 soutěžícími ze sedmi potravinářských škol stal Jan Havlík z hotelové školy v Kroměříži.

I přesto, že návštěvníci veletrhu mohli vidět mnoho mladých a šikovných pekařů a cukrářů, zájem o toto řemeslo klesá. Podle Jaromíra Dřízala z Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů se nyní ve školách učí kolem 590 mladých pekařů, což je zcela nedostatečné. "Kombinace časové náročnosti, manuální práce a výdělků je zřejmě důvodem, proč řemeslo není atraktivní. Firmy si v současné době nemohou dovolit zaplatit pekaře tak, jak by si zasloužili," tvrdí Dřízal.

K prezentaci pekařiny jako řemesla pak mohou posloužit i veletrhy. "Chodí sem i rodiče, kteří potom přihlašují své děti na učební obory. Pohled na pekaře v praxi by jejich rozhodování mohl pomoci," uvedl Dřízal. Celkově by podle něj řemeslu pomohl důraz zákazníků na kvalitu, ne na cenu, a lepší ohodnocení výrobků.

Pekařský trh v současnosti ze dvou třetin ovládají obchodní řetězce, které každým rokem sílí. Vyvíjejí tvrdý tlak na nízkou cenu a zároveň chtějí zásobovat sedm dní v týdnu po celý rok. Od začátku krize v roce 2008 ubylo také pekařům kvůli dopékání mražených polotovarů na prodejnách 15 až 20 procent produkce.

Pekařský obor také ovlivňuje trend dopékání rozmrazeného pečiva, podle zprávy Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů už tvoří asi 20 procent produkce. Naštěstí podle odborníků vzrůstá zájem o malé pekárny a "pravé" pečivo, které by mohlo lavinu velkoprůmyslových výrobků alespoň trochu pozastavit.

Autoři: ,




Nejčtenější

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Další z rubriky

Domácí vejce nebudou mít hezky barevné žloutky, pokud slepicím nedopřejete dost...
Barevným vaječným žloutkům pomáhá chemie. Domácí vejce nemusí být lepší

Domácí vejce nemusí být vždy lepší než kupovaná. Záleží na tom, zda mají slepice dost pastvy, ne jen dvorek vyhrabaný až do hlíny. A kdo chová vlastní slepice,...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Takto vypadá termostatický ventil po sundání termostatické hlavice.
PORADNA: Proč v zimě radiátor netopí? Možná je zatuhlý termostatický ventil

Před zimou jsem kontroloval radiátory a zarazilo mě, že jsou tyčinky termostatických ventilů úplně zaražené uvnitř. To znamená, že vlastně vůbec nemohou...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.