Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Atlas hub

a b c d e f g h ch i j k l m n o p q r s t u v x y z

Zde najdete nejznámější houby, se kterými se můžete setkat v našich lesích. Ve spolupráci s časopisem Houbař přinášíme i užitečné rady a zajímavosti.

Pro inspiraci:
Recepty z hub
Články o houbách
Rady zkušených houbařů 
KVÍZ: Jak se vyznáte v houbách?

Nelupenaté houby

Rosolovec červený (Tremiscus helvelloides)

Rosolovec červený
21. června 2010

Houba připomínající jazyk, která se dá jíst za syrova - to je rosolovec červený.

Mísenka oranžová (Aleuria aurantia)

Mísenka oranžová
14. června 2010

Zářivě oranžová mísenka je jedlá, svou barvou ale k jídlu neláká.

Patyčka rosolovitá (Leotia lubrica)

Patyčka rosolovitá
7. června 2010

Výrazná houba, kterou si nepletete. Oranžová a na povrchu slizká patyčka se dá i jíst.

Ouško kornoutovité (Otidea onotica)

Ouško kornoutovité
27. května 2010

Tato houba připomíná svým tvarem oslí ucho. Dá se jíst i syrová, ale často se s ní nesetkáte.

Pýchavka dlabaná (Calvatia utriformis)

Pýchavka dlabaná
8. března 2010

Pýchavka dlabaná patří k jedlým houbám, i když svým vzhledem ke konzumaci příliš neláká.

Květnatec Archerův (Clathrus archeri)

Květnatec Archerův
15. února 2010

Exoticky vypadající houba pochází z Austrálie, ale najdete ji i u nás - v jižních Čechách, v...

Pýchavka závojová (Lycoperdon mammiforme)

18. ledna 2010

Nejkrásnější pýchavka - tak lze popsat tuto houbu, kterou zdobí drobné chomáčky.

Ohňovec rybízový (Phellinus ribis)

1. prosince 2009

Nelupenatý ohňovec rybízový patří mezi nejedlé houby, můžete ho spatřit na starých angreštech nebo...

Ryzec kravský (Lactarius torminosus)

12. listopadu 2008

Roní bílé mléko, ale po mléce ani po mase nechutná.

Hřib dutonohý (Boletinus cavipes)

12. listopadu 2008

Je jedlý, ale doporučuje se pouze do směsí, neboť je příliš tuhý.

Smrž pražský (Morchella pragensis)

3. října 2008

Výtečná jedlá houba s širokou škálou kuchyňského využití.

Vějířovec obrovský (Meripilus giganteus)

3. října 2008

Mladé plodnice jsou šťavnaté a jedlé, vhodné ke smažení.

Rosolozub huspenitý (Pseudohydnum gelatinosum)

3. října 2008

Houba je rozšířená po celém mírném klimatickém pásmu severní polokoule.

Krásnorůžek lepkavý (Galocera viscosa)

3. října 2008

Houba je jedlá, ale neměla by se k přípravě jídel používat.

Hvězdovka brvitá (Geastrum fimbriatum)

3. října 2008

Houba je nejedlá. Je velmi vzácná, proto ji ponechte na jejím stanovišti.

Outkovka rumělková (Pycnoporus cinnabarinus)

3. října 2008

Houba dává přednost slunným místům a nalezneme ji na pařezech.

Sírovec žlutooranžový (Laetiporus sulphureus)

1. srpna 2008

Sírovec žlutooranžový je jedlá houba, ale u některých osob může vyvolat alergickou reakci.

Pýchavka obrovská (Langermannia gigantea)

1. srpna 2008

Plodnice mají tvar fotbalového míče. Ve Výjimečných případech mohou vážit až kolem 20 kg.

Pýchavka palicovitá (Handkea excipuliformis )

1. srpna 2008

Zdravotně prospěšná a jedlá houba. Přesto její pokožka po vaření je velice tuhá.

Klouzek sličný (Suillus grevillei)

1. srpna 2008

Hodí se do všech houbařských pokrmů (do guláše či houbové směsi). Není příliš vhodný k sušení.

Hřib žlutomasý (Xerocomus chrysenteron)

1. srpna 2008

Chuť této houby je slabě nakyslá. Nejčastěji se používají mladé a zdravé plodničky.

Hřib plstnatý (Boletus subtomentosus)

1. srpna 2008

Hřib plstnatý patří mezi jedlé houby a hodí se do všech houbových delikates.

Hřib žlučník (Tylopilus felleus )

1. srpna 2008

Jeho chuť je velmi hořká. Nedá se použít v kuchyni, neboť může vyvolat střevní potíže.

Hřib kovář (Boletus erythropus)

1. srpna 2008

Velice chutná jedlá houba, která však vyžaduje delší tepelnou úpravu.

Ucho Jidášovo (Hirneola auricula - judae)

12. května 2008

Z kulinářského hlediska je dobré ucho Jidášovo usušit a před použitím "oživit" ve vlažné vodě.

Ucháč obrovský (Gyromitra gigas)

12. května 2008

Ucháče vzbuzují u spousty houbařů velký respekt. Jde o poměrně vzácné jarní houby.

Ucháč obecný (Gyromitra esculenta)

12. května 2008

Nutno dlouho povařit. Když ho povaříte krátce, můžete skončit v nemocnici.

Troudnatec pásovaný (Fomitopsis pinicola)

12. května 2008

Zajímavě na povrchu pasovaný choroš, který u nás najdeme téměř všude.

Troudnatec kopytovitý (Fomes fomentarius)

12. května 2008

Troudnatec kopytovitý roste velmi hojně jakožto vytrvalý druh téměř po celý rok.

Stroček trubkovitý (Craterellus cornucopioides)

12. května 2008

Je jedlý, význačný kořennou chutí a vůní. Stroček se hodí k uchovávání všemi způsoby.

Smrž vysoký (Morchella ellata)

12. května 2008

Od roku 1966, byla v USA patentována metoda pěstování smržů, zájem o ně mnohonásobně vzrostl.

Smrž polovolný (Morchella hybrida)

12. května 2008

Výtečná jedlá houba, ale málo vydatná, vhodná k plnění masovými směsmi.

Smrž obecný (Morchella esculenta)

12. května 2008

Z kulinářského hlediska to jsou výjimečně výtečné houby, nutné je, je předtím povařit.

Slizák mazlavý (Gomphidius glutinosus)

12. května 2008

Slizák mazlavý svým vzhledem příliš neláká, ale je to vynikající jedla houba.

Šiškovec černý (Strobilomyces strobilaceus)

12. května 2008

Tmavá šupinatá plodnice připomíná spíše prehistorické zvíře než jedlou houbu.

Pýchavka obecná (Lycoperdon perlatum)

12. května 2008

Pýchavka obecná je nevhodná do smaženic, k nakládání a sušení.

Krmítko v americkém Ohiu