Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Atlas hub

a b c d e f g h ch i j k l m n o p q r s t u v x y z

Zde najdete nejznámější houby, se kterými se můžete setkat v našich lesích. Ve spolupráci s časopisem Houbař přinášíme i užitečné rady a zajímavosti.

Pro inspiraci:
Recepty z hub
Články o houbách
Rady zkušených houbařů 
KVÍZ: Jak se vyznáte v houbách?

Nelupenaté houby

Pstřeň dubový (Fistulina hepatica)

12. května 2008

. Pstřeň dubový jako většina chorošovitých hub při sušení ztvrdne.

Psivka Ravenelova (Mutinus Ravenelii)

12. května 2008

Psivka Ravenelova roste velmi vzácně od června do října a je nejedlá.

Podloubník siný (Gyrodon lividus)

12. května 2008

Mladé plodnice jsou jedlé, houba se však vyskytuje vzácně.

Plešivka dlabaná (Calvatia utriformis)

12. května 2008

Plešivka dlabaná roste dosti hojně od května do října hlavně na lukách, pastvinách apod.

Pestřec obecný (Scleroderma citrinium)

12. května 2008

Petřec obecný je za syrova slabě jedovatý. Co se týče kuchyňské úpravy, s pestřecem opatrně.

Ohnivec šarlatový (Sarcoscypha coccinea)

12. května 2008

Najdeme ho brzy zjara, často už od února do května na tlejících větvičkách listnáčů.

Muchomůrka červená (Amanita Muscaria)

12. května 2008

Jedy, které muchomůrka obsahuje, působí na centrální nervovou soustavu.

Lošák jelení (Sarcodon imbricatus)

12. května 2008

Sušené lošáky jelení milují Japonci, kteří je nazývají kawa-také(kožená houba).

Liška obecná (Cantharellus cibarius)

12. května 2008

Chutná výborně a je všestranně použitelná samotná, ve směsi hub, anebo s masem a rybami.

Liška nálevkovitá (Cantharellus infundibuliformis)

12. května 2008

Velmi dobře se suší, může však být uchovávána i v čistém panenském olivovém oleji nebo v octě.

Lišák zprohýbaný (Hydnum repandum)

12. května 2008

Všestranně použitelný druh, který se dobře hodí k rybám a masu.

Lesklokorka lesklá (Ganoderma lucidum)

12. května 2008

Lesklokorka lesklá je sice nejedlá houba, ale přesto se pěstuje pro léčebné účinky.

Kyj uťatý (Clavariadelphus truncatus)

12. května 2008

Tato nelupenatá houba roste pouze v jehličnatých lesích na půdách bohatých na vápník.

Křemenáč osikový (Leccinum rufum)

9. května 2008

Křemenáč osikový je vynikající jedlá houba, která je vhodná ke všem kuchyňským úpravám.

Křemenáč březový (Leccinum versipelle)

9. května 2008

Z hlediska uchovávání je asi nejlepší velkou houbu rozkrájet a usušit.

Krásnopórka mlynářská (Albatrellus ovinus)

9. května 2008

Nedoporučuje se příliš k jídlu , konzistence jejího „masa“ se rovná asi stoleté slepici.

Kozák habrový (Leccinum carpini)

9. května 2008

Kozák habrový je jedlá a velmi dobrá tržní houba. Na vzduchu i v jídle intenzivně voní.

Kozák březový (Leccinum scabrum)

9. května 2008

Můžeme ho nakrájet na plátky, usušit a uchovat ho na zimní období, nebo ho použít čerstvý.

Kotrč kadeřavý (Sparassis crispa)

9. května 2008

Kotrč se velmi dobře suší, nejlépe zavěšením plodnice na provázek na světlém vzdušném místě.

Klouzek obecný (Suillus luteus)

9. května 2008

Vzhledem k šťavnaté dužnině je nejlepší klouzka obecného rozkrájet a usušit pro použití v zimě.

Klouzek kravský (Boletus bovinus)

9. května 2008

Klouzek kravský je jedlý, ale ze všech klouzků je nejméně chutný.

Klouzek bílý (Suillus placidus)

9. května 2008

Klouzek bílý roste nehojně až vzácně od července do října v jehličnatých a smíšených lesích.

Kačenka česká (Verpa bohemica)

9. května 2008

Kuchyňské využití je velmi všestranné. Kačenky můžeme sušit, čerstvé je dusit na másle apod.

Hřib strakoš (Suillus variegatus)

9. května 2008

Hřib strakoš je nejlepší, když se nechá usušit. Je také možno ho přidat do omáček a polévek.

Hřib smrkový (Boletus edulis)

9. května 2008

Je velmi proměnlivý, může dorůst značné velikosti a váhy, až do 1 kg.

Hřib siný (Gyroporus cyanescens)

9. května 2008

Hřib sirný se musí před požíváním tepelně upravit.

Hřib satan (Boletus satanas)

9. května 2008

Je jedovatý, ale ve skutečnosti ne o moc víc než hřib kovář nebo václavky.

Hřib sametový (Xerocomus pruinatus)

9. května 2008

V kuchyni s ním můžete nakládat dle libosti. Hodí se k sušení, k nakládání do octa.

Hřib plavý (Boletus impolitus)

9. května 2008

Je jedlý, po tepelné úpravě nepoživatelný. Hřib plavý roste nehojně až vzácně od čevrvence.

Hřib peprný (Boletus piperatus)

9. května 2008

Na užití v kuchyni dejte pozor. Větším množství dokáže zkazit celý pokrm.

Hřib nachovýtrusný

9. května 2008

V kuchyni je nejlepší hřib nachovýtrusný usušit. Lze ho použít také do směsí a omáček.

Hřib medotrpký (Boletus radicans)

9. května 2008

Hřib medotrpký je pro svou odporně hořkou chuť nejedlý.

Hřib kříšť (Boletus calopus)

9. května 2008

Hřib kříšť láká svým vzhledem ke sběru, ale pro svoji hořkost je v kuchyni nepoužitelný.

Hřib královský (Boletus regius)

9. května 2008

Hřib královský roste velmi vzácně. Je jedlý, ale nesmí se sbírat.

Hřib koloděj (Boletus luridus)

9. května 2008

Hřib koloděj se nejvíce podobá po tepelné úpravě rovněž jedlému hřibu kováři.

Hřib kaštanový (Gyroporus castaneus)

9. května 2008

Pro svoji vzácnost by si spíš zasloužil ochranu, nechávám jej volně růst.

Krmítko v americkém Ohiu