Atlas hub
Zde najdete nejznámější houby, se kterými se můžete setkat v našich lesích. Ve spolupráci s časopisem Houbař přinášíme i užitečné rady a zajímavosti.
Pro inspiraci:
Recepty z hub
Články o houbách
Rady zkušených houbařů
KVÍZ: Jak se vyznáte v houbách?
Nelupenaté houby
Pstřeň dubový (Fistulina hepatica)
. Pstřeň dubový jako většina chorošovitých hub při sušení ztvrdne.
Psivka Ravenelova (Mutinus Ravenelii)
Psivka Ravenelova roste velmi vzácně od června do října a je nejedlá.
Podloubník siný (Gyrodon lividus)
Mladé plodnice jsou jedlé, houba se však vyskytuje vzácně.
Plešivka dlabaná (Calvatia utriformis)
Plešivka dlabaná roste dosti hojně od května do října hlavně na lukách, pastvinách apod.
Pestřec obecný (Scleroderma citrinium)
Petřec obecný je za syrova slabě jedovatý. Co se týče kuchyňské úpravy, s pestřecem opatrně.
Ohnivec šarlatový (Sarcoscypha coccinea)
Najdeme ho brzy zjara, často už od února do května na tlejících větvičkách listnáčů.
Muchomůrka červená (Amanita Muscaria)
Jedy, které muchomůrka obsahuje, působí na centrální nervovou soustavu.
Lošák jelení (Sarcodon imbricatus)
Sušené lošáky jelení milují Japonci, kteří je nazývají kawa-také(kožená houba).
Liška obecná (Cantharellus cibarius)
Chutná výborně a je všestranně použitelná samotná, ve směsi hub, anebo s masem a rybami.
Liška nálevkovitá (Cantharellus infundibuliformis)
Velmi dobře se suší, může však být uchovávána i v čistém panenském olivovém oleji nebo v octě.
Lišák zprohýbaný (Hydnum repandum)
Všestranně použitelný druh, který se dobře hodí k rybám a masu.
Lesklokorka lesklá (Ganoderma lucidum)
Lesklokorka lesklá je sice nejedlá houba, ale přesto se pěstuje pro léčebné účinky.
Kyj uťatý (Clavariadelphus truncatus)
Tato nelupenatá houba roste pouze v jehličnatých lesích na půdách bohatých na vápník.
Křemenáč osikový (Leccinum rufum)
Křemenáč osikový je vynikající jedlá houba, která je vhodná ke všem kuchyňským úpravám.
Křemenáč březový (Leccinum versipelle)
Z hlediska uchovávání je asi nejlepší velkou houbu rozkrájet a usušit.
Krásnopórka mlynářská (Albatrellus ovinus)
Nedoporučuje se příliš k jídlu , konzistence jejího „masa“ se rovná asi stoleté slepici.
Kozák habrový (Leccinum carpini)
Kozák habrový je jedlá a velmi dobrá tržní houba. Na vzduchu i v jídle intenzivně voní.
Kozák březový (Leccinum scabrum)
Můžeme ho nakrájet na plátky, usušit a uchovat ho na zimní období, nebo ho použít čerstvý.
Kotrč kadeřavý (Sparassis crispa)
Kotrč se velmi dobře suší, nejlépe zavěšením plodnice na provázek na světlém vzdušném místě.
Klouzek obecný (Suillus luteus)
Vzhledem k šťavnaté dužnině je nejlepší klouzka obecného rozkrájet a usušit pro použití v zimě.
Klouzek kravský (Boletus bovinus)
Klouzek kravský je jedlý, ale ze všech klouzků je nejméně chutný.
Klouzek bílý (Suillus placidus)
Klouzek bílý roste nehojně až vzácně od července do října v jehličnatých a smíšených lesích.
Kačenka česká (Verpa bohemica)
Kuchyňské využití je velmi všestranné. Kačenky můžeme sušit, čerstvé je dusit na másle apod.
Hřib strakoš (Suillus variegatus)
Hřib strakoš je nejlepší, když se nechá usušit. Je také možno ho přidat do omáček a polévek.
Hřib smrkový (Boletus edulis)
Je velmi proměnlivý, může dorůst značné velikosti a váhy, až do 1 kg.
Hřib satan (Boletus satanas)
Je jedovatý, ale ve skutečnosti ne o moc víc než hřib kovář nebo václavky.
Hřib sametový (Xerocomus pruinatus)
V kuchyni s ním můžete nakládat dle libosti. Hodí se k sušení, k nakládání do octa.
Hřib plavý (Boletus impolitus)
Je jedlý, po tepelné úpravě nepoživatelný. Hřib plavý roste nehojně až vzácně od čevrvence.
Hřib peprný (Boletus piperatus)
Na užití v kuchyni dejte pozor. Větším množství dokáže zkazit celý pokrm.
Hřib nachovýtrusný
V kuchyni je nejlepší hřib nachovýtrusný usušit. Lze ho použít také do směsí a omáček.
Hřib medotrpký (Boletus radicans)
Hřib medotrpký je pro svou odporně hořkou chuť nejedlý.
Hřib kříšť (Boletus calopus)
Hřib kříšť láká svým vzhledem ke sběru, ale pro svoji hořkost je v kuchyni nepoužitelný.
Hřib královský (Boletus regius)
Hřib královský roste velmi vzácně. Je jedlý, ale nesmí se sbírat.
Hřib koloděj (Boletus luridus)
Hřib koloděj se nejvíce podobá po tepelné úpravě rovněž jedlému hřibu kováři.
Hřib kaštanový (Gyroporus castaneus)
Pro svoji vzácnost by si spíš zasloužil ochranu, nechávám jej volně růst.
předchozí | 1 2 3 4 | další |