Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nenáviděné dárky: českou klasikou jsou ponožky, Francouzi mají kravaty

aktualizováno 
Vánoce nejsou vždycky jen o radosti z dárků. Občas se stane, že dostaneme něco, co se nám tak úplně nelíbí. Mezi evergreeny paří v Česku rozhodně ponožky či bačkory. Ve Francii to mají jinak - muži tam pod stromečkem neradi nacházejí kravatu, Francouzky nestojí o nádobí či kuchyňské potřeby. Nejraději dostávají prádlo.

Ponožky a kuchyňské spotřebiče, nejvíc nenáviděné dárky. | foto: Profimedia.cz

Známá scéna z oblíbeného vánočního filmu Pelíšky vyjadřuje zklamání z rozbaleného balíčku přesně. "A copak je asi tohle?" říká Miroslav Donutil a podává svému filmovému synovi vánoční dárek. Ten v očekávání supermoderních amerických "koní" rozbaluje krabici. Když si však uvědomí, že dostal obyčejné kožené kotníčkové boty, vzmůže se jen na zklamané: "Díky, táto."

Každému už se však někdy stalo, že ho někdo obdaroval něčím, co je absolutně mimo jeho vkus. Anebo naopak, že každý rok dostává to samé. Nenáviděné ponožky se však dnes pod stromek nadělují často i z recese. "Bez ponožek pod stromkem by to nebyly Vánoce," říká šestadvacetiletá Marcela.

Zatímco čeští muži nejsou nadšení z ponožek, Francouzi zase neradi dostávají kravaty. Ponožky jsou u nich v žebříčku nejvíc nenáviděných darů až na druhém místě. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, který v Paříži zveřejnila agentura IFOP.

Rozdíl mezi Čechy a Francouzi je patrný. Ženy se v jedničce mezi nevhodnými dary shodnou lépe. Ani Francouzky, ani Češky nestojí o nádobí či kuchyňské potřeby. "Je to, jako by vám muž vzkazoval, kde je vaše místo," uvedla třiačtyřicetiletá Monika. Je však také pravda, že ženy jsou častěji s dárkem nespokojené. Ve Francii vánoční dárky nepotěší dvě třetiny žen.

Nežádoucí, nepotřebný či neužitečný dárek dostalo podle průzkumu během svého života 60 procent Francouzů. A co si tedy přejí? Muži by nejraději mobilní telefon či počítač, Francouzky preferují prádlo nebo poukaz na zahraniční zájezd.

Autoři: ,




Nejčtenější

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Další z rubriky

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.