Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nenechte se napálit od prodejců kaprů

aktualizováno 
Podívejte se, jaké finty na vás přichystali letošní prodejci kaprů. U kádí si zkontrolujte, jak postupují a jaké služby (a za kolik)nabízejí.

Podivné praktiky prodejců

Obchodníci se z každého prodaného kapra snaží získat co nejvíc peněz, a tak je naprosto běžné, že prodají jednu kapří hlavu dvakrát. A jak je to možné? galPředstavte si, že přijdete ke kádím, vyberete si kapra a poprosíte o odstranění hlavy a vnitřností. Obchodník vám ho zváží a poté ho vykuchá a odřízne části, které nechcete. Jenže zaplatíte za celého kapra i přesto, že téměř celý jeho vnitřek, hlava, ploutve a další části těla zůstaly ležet na pultu.

Po vás přijde zákazník, který si naopak přeje vnitřnosti a

Přibližný ceník služeb

Kapr 1. třídy (1,8-2,5 kg) - 75-79 Kč
Kapr výběrový (větší než 2,5 kg) - 85 Kč
Zbavení života - 5 Kč
Kuchání - 20 Kč
Zbavení šupin - 20 Kč
Zbavení ploutví - 15 Kč
Uříznutí hlavy - 5 Kč
Stáhnutí z kůže - 100 Kč
Vypichování očí (zakázané) - 5 Kč
Porcování na filety a podkovy - 20 Kč

kapří hlavy na tradiční rybí polévku. Prodejce mu tedy prodá části z kapra, jehož maso si nesete domů vy. Jednu hlavu a vnitřnosti tak prodá dvakrát a hned má o půlku vyšší výdělek.

Nůž se taky počítá

Po vylovení z kádě jde většinou kapr rovnou na váhu. Ne vždy tomu ale tak bývá. Setkali jsme se i s případem, kdy prodejce kapra rovnou položil na pult, omráčil a začal do něj řezat nožem. Pak si “vzpomněl“, že ho ještě nezvážil a zakrváceného kapra položil na váhu. Jenže kapr je kluzký, a tak ho obchodník chytl jednou rukou za ocas a druhou za zapíchnutou kudlu. Tu ale při vážení nevyndal a hle, hned má kapr o pár deka navíc.

Nádech a TEĎ!

galDalším způsobem, jak přidat kaprovi pár deka navíc, je umění zachytit při výlovu z kádí moment, kdy kapr otvírá naprázdno tlamu. Připravený prodejce čeká právě na tento moment. Kapra nabere do sítě a hákovým pohybem ho v síti protáhne dnem kádě tak, aby se mu do tlamy dostalo co nejvíc vody. Ještě předtím, než stihne kapr vodu vypustit žábrami zpět do kádě, položí ho prodejce na váhu a zase o něco těžšího kapra zváží. Výdělek se tak opět zvýší.

Příplatky za mráz

galProdejce vyndá kapra z kádě a úplně mokrého a plného vody ho položí na váhu. I přesto, že má většina vah odtokové dírky, stává se, že se v nich voda udrží. A pokud je pod nulou, voda na vahách přimrzne a hned si o několik korun připlatíte.

Přímo na stánku můžete obchodníka poprosit o odečet, ne každý ale tuto možnost využije a obchodníkům tak opět rostou obraty.

Správné zabíjení

galSprávně by se měl kapr omráčit ranou tupým předmětem do temene hlavy. Když už se nehýbe, měl by se zabodnout nůž za žábry, přetnout céva a kapr by se měl nechat minimálně pět vteřin vykrvácet.

Poté se má kapr položit na stranu a od řitního otvoru až po hlavu malým nožíkem rozpárat. Jestliže při řezání praskne žluč, není kapr poživatelný.

galKapra je pak potřeba odploutvit, useknout mu hlavu a ocas. Kapra šupinatého protipohybem zbavit šupin, kaprovi hladkému podle přání stáhnout kůži. Poté naporcovat. "Už jsme tu měli dva případy, kdy po nás lidé chtěli, abychom jim navíc vypíchli oči. To v ceníku nemáme, protože je to zakázané. Domluvili jsme se na deseti korunách," vysvětluje pouliční prodejce kaprů.





Nejčtenější

U vody je nyní božský klid.
Rybář Vágner chce sjednotit dobu lovu. Kdo chodí pozdě z práce, nemá šanci

Jakub Vágner zahájil kampaň za prodloužení doby lovu tak, aby byla celoročně od čtyř hodin ráno až do půlnoci. Podle něj současná doba, kdy se smí lovit...  celý článek

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

Detail hlavy psa
Rumunský carpatin: pro pohodový život je to značka ideál

Kdo se setká s carpatinem, pozná jeho neskutečně klidnou a vyrovnanou povahu. Pokud tedy zrovna neohrožujete jeho stádo ovcí či rodinu. To netradiční plemeno...  celý článek

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Další z rubriky

Domácí pivovarníci žádají zvýšení limitů pro vaření piva. Ilustrační snímek.
Domácí pivovarníci mají stálou žízeň. Napsali petici pro zrušení limitů

Každý, kdo si doma vaří vlastní pivo, smí v současné době vyrobit maximálně 200 litrů moku ročně. Podle iniciátorů petice jsou na tom čeští domácí pivovarníci...  celý článek

Rybu vařenou v páře můžete podávat se salátem podle vlastní fantazie.
VIDEO: Pár tahů nožem a ryba je bez kostí. Pohlreich učí filetovat

Kuchař Zdeněk Pohlreich střídá polohu „kata“ nezdárných restaurací s polohou lektora, kdy se snaží pěkně krok za krokem naučit kuchaře některou základní...  celý článek

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.