Nenechte se napálit od prodejců kaprů

aktualizováno 
Podívejte se, jaké finty na vás přichystali letošní prodejci kaprů. U kádí si zkontrolujte, jak postupují a jaké služby (a za kolik)nabízejí.

Podivné praktiky prodejců

Obchodníci se z každého prodaného kapra snaží získat co nejvíc peněz, a tak je naprosto běžné, že prodají jednu kapří hlavu dvakrát. A jak je to možné? galPředstavte si, že přijdete ke kádím, vyberete si kapra a poprosíte o odstranění hlavy a vnitřností. Obchodník vám ho zváží a poté ho vykuchá a odřízne části, které nechcete. Jenže zaplatíte za celého kapra i přesto, že téměř celý jeho vnitřek, hlava, ploutve a další části těla zůstaly ležet na pultu.

Po vás přijde zákazník, který si naopak přeje vnitřnosti a

Přibližný ceník služeb

Kapr 1. třídy (1,8-2,5 kg) - 75-79 Kč
Kapr výběrový (větší než 2,5 kg) - 85 Kč
Zbavení života - 5 Kč
Kuchání - 20 Kč
Zbavení šupin - 20 Kč
Zbavení ploutví - 15 Kč
Uříznutí hlavy - 5 Kč
Stáhnutí z kůže - 100 Kč
Vypichování očí (zakázané) - 5 Kč
Porcování na filety a podkovy - 20 Kč

kapří hlavy na tradiční rybí polévku. Prodejce mu tedy prodá části z kapra, jehož maso si nesete domů vy. Jednu hlavu a vnitřnosti tak prodá dvakrát a hned má o půlku vyšší výdělek.

Nůž se taky počítá

Po vylovení z kádě jde většinou kapr rovnou na váhu. Ne vždy tomu ale tak bývá. Setkali jsme se i s případem, kdy prodejce kapra rovnou položil na pult, omráčil a začal do něj řezat nožem. Pak si “vzpomněl“, že ho ještě nezvážil a zakrváceného kapra položil na váhu. Jenže kapr je kluzký, a tak ho obchodník chytl jednou rukou za ocas a druhou za zapíchnutou kudlu. Tu ale při vážení nevyndal a hle, hned má kapr o pár deka navíc.

Nádech a TEĎ!

galDalším způsobem, jak přidat kaprovi pár deka navíc, je umění zachytit při výlovu z kádí moment, kdy kapr otvírá naprázdno tlamu. Připravený prodejce čeká právě na tento moment. Kapra nabere do sítě a hákovým pohybem ho v síti protáhne dnem kádě tak, aby se mu do tlamy dostalo co nejvíc vody. Ještě předtím, než stihne kapr vodu vypustit žábrami zpět do kádě, položí ho prodejce na váhu a zase o něco těžšího kapra zváží. Výdělek se tak opět zvýší.

Příplatky za mráz

galProdejce vyndá kapra z kádě a úplně mokrého a plného vody ho položí na váhu. I přesto, že má většina vah odtokové dírky, stává se, že se v nich voda udrží. A pokud je pod nulou, voda na vahách přimrzne a hned si o několik korun připlatíte.

Přímo na stánku můžete obchodníka poprosit o odečet, ne každý ale tuto možnost využije a obchodníkům tak opět rostou obraty.

Správné zabíjení

galSprávně by se měl kapr omráčit ranou tupým předmětem do temene hlavy. Když už se nehýbe, měl by se zabodnout nůž za žábry, přetnout céva a kapr by se měl nechat minimálně pět vteřin vykrvácet.

Poté se má kapr položit na stranu a od řitního otvoru až po hlavu malým nožíkem rozpárat. Jestliže při řezání praskne žluč, není kapr poživatelný.

galKapra je pak potřeba odploutvit, useknout mu hlavu a ocas. Kapra šupinatého protipohybem zbavit šupin, kaprovi hladkému podle přání stáhnout kůži. Poté naporcovat. "Už jsme tu měli dva případy, kdy po nás lidé chtěli, abychom jim navíc vypíchli oči. To v ceníku nemáme, protože je to zakázané. Domluvili jsme se na deseti korunách," vysvětluje pouliční prodejce kaprů.


Nejčtenější

VIDEO: Největšího vola Austrálie nemohli vzít na jatka. Nevešel se jim tam

Vedle tohoto býka jsou ostatní kravičky jako nedochůdčata.

Australského volka Knickerse zachránil před jatky unikátní vzrůst. Podle řezníků se totiž nevejde do linky, kde se...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Šéfová Jitka Pagana v Rozstřelu vyjmenovala nešvary české gastronomie

Jitka a Santo Pagana v diskusním pořadu Rozstřel. (3. prosince 2018)

Karla Mráčková v pondělním Rozstřelu zpovídala nástupce Zdeňka Pohlreicha, protagonisty pořadu Ano, šéfová! Pro TV...

Podle šéfové mají na Lipně na víc. Vydělávají, ale chybí láska k oboru

Santo na Lipně i vaří, ale majitelům o žádný posun nejde.

Proč si štáb pořadu Ano, šéfová! pozvou provozovatelé úspěšné restaurace Kotva na břehu Lipna, když za tři roky sami...

Pohlreich ukázal, jak i z nenáviděných fazolí uděláte atraktivní polévku

Fazolová polévka se salsicciou

Zeptejte se dětí, zda můžete uvařit něco z fazolí. Odpovědí vám bude jen nesouhlasné mručení. Přitom po fazolové...

Další z rubriky

Pohlreich ukázal, jak i z nenáviděných fazolí uděláte atraktivní polévku

Fazolová polévka se salsicciou

Zeptejte se dětí, zda můžete uvařit něco z fazolí. Odpovědí vám bude jen nesouhlasné mručení. Přitom po fazolové...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Šéfová Jitka Pagana v Rozstřelu vyjmenovala nešvary české gastronomie

Jitka a Santo Pagana v diskusním pořadu Rozstřel. (3. prosince 2018)

Karla Mráčková v pondělním Rozstřelu zpovídala nástupce Zdeňka Pohlreicha, protagonisty pořadu Ano, šéfová! Pro TV...

Najdete na iDNES.cz