Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Nepečené moučníky ze sušenek jsou rychlé, jednoduché a vynikající

  1:11aktualizováno  1:11
Když pečený základ moučníku nahradíte kupovanými sušenkami, můžete úspěšně uspokojit chuť na sladké a přitom ušetřit spoustu času. Taková nepečená dobrota ale musí před podáváním ztuhnout v lednici, takže je ideální její večerní příprava.

Nepečená sušenková roláda je rychle hotová a jen se po ní zapráší | foto: Ing. Jiří Savinec

Moučníky ze světlých i tmavých BeBe sušenek mají nejrůznější podoby. Amatérské cukrářky je krémem slepují k sobě a krájí napříč, nebo z nich na plech střídavě skládají šachovnicové vrstvy prokládané krémem. Případně jako formu využijí třeba srnčí hřbet a krém prokládají ovocem.

Sušenkový hřbet s mandarinkami

Potřebné ingredienceFormu na chlebíček nebo srnčí hřbet uvnitř vyložte potravinářskou fólií nebo plátem alobalu

Jaké ingredience budete potřebovat: 1 balení světlých BeBe sušenek a 1 balení tmavých, 200 g zakysané smetany, cukr podle chuti, 200 ml smetany na šlehání, 1 želatinový ztužovač za studena, 1 mandarinkový kompot a čokoládovou polevu. Jako formu si připravte srnčí hřbet vyložený pásem alobalu nebo potravinovou fólií.

V pánvi přiveďte k varu trochu vody, na ni položte mřížku na chladnutí moučníků a na ni rozložte sušenkySušenky v páře obracejte, aby zvláčněly, a postupně je skládejte do formy. Podle potřeby je můžete zkrátit nožem nebo nůžkami

V pánvi přiveďte k varu trochu vody, nahoru položte mřížku na chladnutí moučníků a na ni rozložte vrstvu BeBe sušenek. V páře je obracejte, aby zvláčněly, a postupně je skládejte na dno formy. Podle potřeby můžete velikost sušenek upravit nožem nebo nůžkami.

 Na dno nejprve uložte pruh tmavých sušenek, stěny obložte světlými, pokládejte je vroubkovaným povrchem dolůK zakysané smetaně přidejte cukr, šlehačku, vše promíchejte, přilijte ztužovač zastudena a máte hotovou náplň

Dno hřbetu nejprve vyložte pruhem tmavých sušenek, vroubkovaným povrchem dolů, stěny obložte světlými. Pak si připravte náplň. K zakysané smetaně přidejte cukr, šlehačku, vše promíchejte a přilijte ztužovač zastudena, připravený podle návodu.

Přibližně třetinu náplně nalijte na dno formy vyložené sušenkami a vrstvu uhlaďteDílky kompotovaných mandarinek pokládejte jeden vedle druhého

Přibližně třetinu důkladně vyšlehané a zvolna tuhnoucí náplně nalijte na dno formy vyložené sušenkami a vrstvu urovnejte. Navrch narovnejte dílky scezených kompotovaných mandarinek, jeden vedle druhého.

Na mandarinky nalijte další třetinu krémové náplně, opět ji uhlaďte a navrch naskládejte na míru zakrácené kakaové sušenkyNavrch nalijte zbytek krému, zaklopte ho sušenkami, naplněnou formu zabalte do fólie a nechte v chladničce ztuhnout

Na mandarinky nalijte druhou třetinu krémové náplně, opět ji urovnejte a navrch naskládejte na míru zkrácené kakaové sušenky. Na ně nalijte zbytek krému, přikryjte ho poslední vrstvou sušenek, naplněnou formu zabalte do fólie a nechte v chladničce ztuhnout. Hotový moučník nakrájejte ostrým nožem na plátky a můžete servírovat.

Sušenkový hřbet s mandarinkami
Další recepty na nepečené i pečené rolády, sladké i slané, najdete v nejnovějším čísle časopisu Knihovnička Recepty, Nejlepší rolády II.
Autoři:



Nejčtenější

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...

KVÍZ: Znáte naše brouky, pavouky a další bezobratlé?

Na Velké výstavě bezobratlých 2018 na půdě Přírodovědecké fakulty University...

Tvoří zhruba 95 % všech živočišných druhů na naší planetě, jen v České republice jich podle odhadů žije více než 40...



KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...

Domácí jahodový džem jako od babičky: jen ovoce, trochu cukru a citron

Pokud vás příprava domácích džemů baví, investujte do speciálního nerezového...

Jak to ty naše babičky dělaly? Vždyť neměly možnost jednoduše koupit želírující přípravky a přesto byl jejich jahodový...

Evropou se šíří noví škůdci. Tesaříci a krasci napadají okrasné dřeviny

Krasec Lamprodila festiva

Tesaříci a krasci vázaní na jalovce byli posledních padesát let ve střední Evropě velice vzácní a ohrožení. S útlumem...

Další z rubriky

KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...

PET lahve nepoužívejte opakovaně, nikdo za ně pak neručí, varují odborníci

PET lahve nepoužívejte opakovaně, tvrdí odborníci.

Plastové lahve jsou sice opředeny nejrůznějšími mýty o tom, jak škodí našemu zdraví. Odborníci se však údajného...

Cheesesteak miluje celá Amerika, ve Filadelfii je to rodinné zlato

Cheesesteaky jsou v Philadelphii velmi popuární.

Cheesesteak je pro mnoho Američanů oblíbenou pochoutkou. Berou ho nejen jako svačinku, ale i praktickou možnost jak si...

Najdete na iDNES.cz