Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nepečený dort z jahodové dřeně a kakaových sušenek si zamilujete

aktualizováno 
Dokud to jde, užívejte si chuť čerstvých jahod, i kdybyste jim měli dát formu rychle připraveného dortu. Určitě si ho zamilujete. A až odzvoní čerstvým jahodám, můžete je nahradit malinami, ostružinami, borůvkami či meruňkami a pokračovat v letní ovocné jízdě.

Nepečený tvarohový dort z kakaových sušenek a s jahodou dření | foto: Jiří Savinec

Tvarohové dezerty nakypřené šlehačkou a zpevněné želatinou se těší stále větší oblibě, protože jsou lehké, osvěžující a nemusí být přeslazené.

Recept na nepečený jahodový dort krok za krokem

Na dortový korpus si připravte 250 g čokoládových máslových sušenek a 90 g másla. Na náplň spotřebujete 50 ml vody, 1 sáček želatiny, 500 g měkkého tvarohu, 80 ml citronové nebo limetkové šťávy, 250 g čerstvých jahod (případně malin či jiného čerstvého ovoce), 100 g pískového cukru, 250 ml smetany na šlehání a 2 lžíce moučkového cukru. Na ozdobu 200 ml šlehačky, bílou a tmavou čokoládu a pár pěkných, zralých jahody. 

Ingredience potřebné na nepečený jahodový dort
Kakaové sušenky rozmixujte a přidejte k ní rozehřáté máslo.
Směs propracujte, aby po stlačení držela pohromadě a  natlačte ji na vnitřní

Sušenky rozdrťte v mixéru nebo v mikrotenovém sáčku pomocí válečku a jemnou drť smíchejte s rozměklým máslem. Vnitřek rozevírací kruhové dortové formy o průměru 24 cm potáhněte alobalem a dobře propracovanou směs natlačte pomocí lžíce na vnitřní stěnu formy. Horní okraj tenké "sušenkové vystýlky" po obvodu zarovnejte a v chladničce nechte vše asi půl hodinky ztuhnout.    

V troše vlažné vody nechte nabobtnat želatinu a za občasného promíchání ji na
Zvlášť ušlehejte tvaroh s trochou cukru a citrónovou šťávou.
Do tvarohového základu rychle zašlehejte větší část vlažné želatiny a vše pak

V troše vody (v kastrůlku nebo v mističce) nechte nabobtnat želatinu, asi po 10 minutách ji buď na plotně, nebo v mikrovlnce zahřejte a rozpusťte (nesmí se vařit!). Zvlášť ušlehejte měkký tvaroh s citronovou šťávou a polovinou cukru, zašlehejte do něj větší část vlažné želatiny a pak co možná nejrychleji pevnou šlehačku (ušlehaná sladká smetana).

V jiné misce zašlehejte do jemně rozmixovaných čerstvých jahod či jiného
Opatrně vyšlehanou tvarohovou náplň nalijte co nejrychleji do vychlazené a
Jahodou náplň nalijte do bílé tvarohové, a protože zřejmě zůstane na povrchu,

Zbytek želatiny rozmixujte s očištěnými jahodami (jen si pár kousků odložte na ozdobu) a zbylým cukrem. Do vychlazené sušenkové skořepiny ve formě nalijte nejprve bílou tvarohovou náplň, pak přilijte jahodovou a druhým koncem lžíce či vařečky vše zlehka promíchejte. Docílíte tak nejen na povrchu, ale i na řezu efektního červenobílého mramorování.

Pracujte rychle, protože želatina v chladném základu rychle tuhne.
Naplněný dezert strčte alespoň 4 hodiny do lednice a po otevření ráfku dortové
Povrch dortu ozdobte dle libosti zbytkem šlehačky.

Povrch náplně uhlaďte a dort nechte alespoň čtyři hodiny v chladu ztuhnout. Před podáváním jej ozdobte šlehačkou dochucenou cukrem a čerstvými jahodami.

Jahody s ponechanými zelenými kalichy namočte ze dvou třetin v bílé čokoládě a
Nepečený jahodový dort

Pokud se vyžíváte v dekoracích, vyberte pár pěkných jahod, ponechte jim kalich i stopku, namočte je v rozehřáté bílé čokoládě a ozdobte několika linkami tmavé.

Další tipy na letní pečené i nepečené dorty najdete v časopise Dortománie.

Autoři:




Nejčtenější

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Další z rubriky

Dýně pod svou slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý...
Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat

Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště...  celý článek

Do čatní můžete skvěle zpracovat přebytky úrody, od švestek po rajčata, která...
Jak na nejlepší čatní. Zpracujte do něj papriky, broskve, mrkev i jablka

Představte si téměř jakékoli ovoce a zeleninu na světě a jejich všechny možné kombinace. Čatní může být téměř cokoli, jen musí vždy výborně chutnat, být trochu...  celý článek

Domácí pivovarníci žádají zvýšení limitů pro vaření piva. Ilustrační snímek.
Domácí pivovarníci mají stálou žízeň. Napsali petici pro zrušení limitů

Každý, kdo si doma vaří vlastní pivo, smí v současné době vyrobit maximálně 200 litrů moku ročně. Podle iniciátorů petice jsou na tom čeští domácí pivovarníci...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.