Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nepečený dort ze sušenek snadno zvládnete, čerstvé mango mu dodá šťávu

aktualizováno 
Čerstvé mango není žádná vzácnost, ale natrefit na správně zralé bývá problém. Nicméně není nic jednoduššího, než ho nechat dozrát při pokojové teplotě zabalené v novinovém papíru, jen ho nezapomeňte každý den kontrolovat. A pak ho můžete použít jako náplň do skvělého nepečeného moučníku.

Nepečený dort se smetanovou náplní ochucenou zralým mangem | foto: www.e-knihovnicka.cz

Korpus moučníku je ze sušenek, takže je jeho příprava velice snadná a rychlá. Drcení sušenek si usnadníte, když je v mikrotenovém sáčku uložíte na 30 minut do mrazáku a teprve potom je rozmačkáte válečkem. Získáte výrazně jemnější drť.

Fotogalerie

Správně zralé mango pak dodá rafinované náplni moučníku složené ze tří smetanových složek specifickou chuť i vůni.

Ovšem vykrájet z vyzrálých plodů manga dužninu není úplně snadné, protože ji u pecky pojí specifická vláknitá struktura. Ovoce neloupejte, použijte postup, jak se mango běžně konzumuje v asijských zemích: nejprve odkrojte po stranách oba boky i se slupkou, pak nakrojte dužninu špičkou nože do kostiček, miskovitě ji promáčkněte (viz fotogalerie) a odkrojte od slupky.

Příprava nepečeného moučníku krok za krokem

Sušenky nasypte do mikrotenového sáčku a válečkem podrťte. Drť promíchejte s nastrouhanými mandlemi, přilijte rozehřáté vlažné máslo a vařečkou vše propracujte. Drobivou hmotu napěchujte do kruhové formy o průměru cca 26 cm, případně použijte čtvercovou, a korpus uložte zhruba na půl hodiny do chladu.

Mezitím si připravte náplň. Na tu se vyplatí namočit si v troše vody nastříhané želatinové plátky, jakmile nabobtnají, rozehřejte je v mikrovlnce při 60 °C.

Ingredience na smetanový nepečený mango řez

Na korpus 220 g máslových sušenek (ať už světlých nebo čokoládových), 40 g jemně strouhaných neloupaných mandlí a 150 g másla. Na náplň 8 plátků želatiny, 50 ml vody, 500 g měkkého tvarohu, 300 g jogurtu, 100 g zakysané smetany, 200 ml smetany ke šlehání, 120 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru a jedno větší vyzrálé mango. Na dohotovení 200 ml ovocného džusu (ideálně multivitamin) a 2 lžičky kukuřičného škrobu.

Tvaroh vymíchejte v misce s jogurtem a zakysanou smetanou. Zvlášť vyšlehejte ze smetany s moučkovým i vanilkovým cukrem šlehačku, odeberte z ní 2 až 3 lžíce a vmíchejte je do vlažné tekuté želatiny.

Zbylou šlehačku zapracujte metlou do tvarohového smetanového základu, přidejte upravenou želatinu a nakonec do pěny vmíchejte na kostky upravenou dužninu manga.

Náplň rozetřete na ztuhlý základ v dortové formě a opět dejte do lednice, nebo alespoň do chladné místnosti. Po 3 až 4 hodinách si navrch připravte želé. Škrob jednoduše vymíchejte v rendlíku s džusem, přiveďte vše za stálého míchání k varu a pudink provařte, vyčeří se - tedy krásně zprůsvitní.

Mírně zchladlý, tedy zhruba za 10 minut po odstavení z plotny, ho nalijte na ztuhlý povrch smetanové náplně moučníku. Opět nechte ztuhnout, pak moučník z dortové formy uvolněte a můžete ho nakrájet na řezy.

Tento a další recepty najdete v časopise Knihovnička Recepty.

Autoři:




Nejčtenější

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Další z rubriky

Akumulační vložky jsou jako skládačka, objednávají se zvlášť.
Malý výkon a akumulaci. Taková krbová kamna potřebují nízkoenergetické domy

Klasická krbová kamna jsou perfektní pro nezateplené chaty a chalupy. Ale nové domy, které se stále častěji staví v nízkoenergetickém nebo pasivním standardu,...  celý článek

Domácí pivovarníci žádají zvýšení limitů pro vaření piva. Ilustrační snímek.
Domácí pivovarníci mají stálou žízeň. Napsali petici pro zrušení limitů

Každý, kdo si doma vaří vlastní pivo, smí v současné době vyrobit maximálně 200 litrů moku ročně. Podle iniciátorů petice jsou na tom čeští domácí pivovarníci...  celý článek

Dýně pod svou slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý...
Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat

Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště...  celý článek

Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?
Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?

Tyhle maminky na eMimino.cz jsou na tom stejně.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.