Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Nepečený dort ze sušenek snadno zvládnete, čerstvé mango mu dodá šťávu

aktualizováno 
Čerstvé mango není žádná vzácnost, ale natrefit na správně zralé bývá problém. Nicméně není nic jednoduššího, než ho nechat dozrát při pokojové teplotě zabalené v novinovém papíru, jen ho nezapomeňte každý den kontrolovat. A pak ho můžete použít jako náplň do skvělého nepečeného moučníku.

Nepečený dort se smetanovou náplní ochucenou zralým mangem | foto: www.e-knihovnicka.cz

Korpus moučníku je ze sušenek, takže je jeho příprava velice snadná a rychlá. Drcení sušenek si usnadníte, když je v mikrotenovém sáčku uložíte na 30 minut do mrazáku a teprve potom je rozmačkáte válečkem. Získáte výrazně jemnější drť.

Fotogalerie

Správně zralé mango pak dodá rafinované náplni moučníku složené ze tří smetanových složek specifickou chuť i vůni.

Ovšem vykrájet z vyzrálých plodů manga dužninu není úplně snadné, protože ji u pecky pojí specifická vláknitá struktura. Ovoce neloupejte, použijte postup, jak se mango běžně konzumuje v asijských zemích: nejprve odkrojte po stranách oba boky i se slupkou, pak nakrojte dužninu špičkou nože do kostiček, miskovitě ji promáčkněte (viz fotogalerie) a odkrojte od slupky.

Příprava nepečeného moučníku krok za krokem

Sušenky nasypte do mikrotenového sáčku a válečkem podrťte. Drť promíchejte s nastrouhanými mandlemi, přilijte rozehřáté vlažné máslo a vařečkou vše propracujte. Drobivou hmotu napěchujte do kruhové formy o průměru cca 26 cm, případně použijte čtvercovou, a korpus uložte zhruba na půl hodiny do chladu.

Mezitím si připravte náplň. Na tu se vyplatí namočit si v troše vody nastříhané želatinové plátky, jakmile nabobtnají, rozehřejte je v mikrovlnce při 60 °C.

Ingredience na smetanový nepečený mango řez

Na korpus 220 g máslových sušenek (ať už světlých nebo čokoládových), 40 g jemně strouhaných neloupaných mandlí a 150 g másla. Na náplň 8 plátků želatiny, 50 ml vody, 500 g měkkého tvarohu, 300 g jogurtu, 100 g zakysané smetany, 200 ml smetany ke šlehání, 120 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru a jedno větší vyzrálé mango. Na dohotovení 200 ml ovocného džusu (ideálně multivitamin) a 2 lžičky kukuřičného škrobu.

Tvaroh vymíchejte v misce s jogurtem a zakysanou smetanou. Zvlášť vyšlehejte ze smetany s moučkovým i vanilkovým cukrem šlehačku, odeberte z ní 2 až 3 lžíce a vmíchejte je do vlažné tekuté želatiny.

Zbylou šlehačku zapracujte metlou do tvarohového smetanového základu, přidejte upravenou želatinu a nakonec do pěny vmíchejte na kostky upravenou dužninu manga.

Náplň rozetřete na ztuhlý základ v dortové formě a opět dejte do lednice, nebo alespoň do chladné místnosti. Po 3 až 4 hodinách si navrch připravte želé. Škrob jednoduše vymíchejte v rendlíku s džusem, přiveďte vše za stálého míchání k varu a pudink provařte, vyčeří se - tedy krásně zprůsvitní.

Mírně zchladlý, tedy zhruba za 10 minut po odstavení z plotny, ho nalijte na ztuhlý povrch smetanové náplně moučníku. Opět nechte ztuhnout, pak moučník z dortové formy uvolněte a můžete ho nakrájet na řezy.

Tento a další recepty najdete v časopise Knihovnička Recepty.

Autoři:



Nejčtenější

Zachraňte medvědí česnek, zní na sociálních sítích. Nájezdníci ho ničí

Nasbírané listy medvědího česneku s květy. I ty jsou jedlé.

Sběrači módního druhu česneku často trhají celé rostliny tak, že zničí i poupata. Tím, že nemají čas vykvést, zabrání...

Nezapomeňte pohnojit trávník, zesílí a nedá prostor pampeliškám

Na malé plochy si vystačíte s ručním rozmetačem.

Kdo se pokouší udržet svůj trávník bez plevelů, neměl by ho na jaře opomenout pohnojit. Po zimě zesílí a až začnou...



Kooikerhondje je akční a radostný psík, původně naháněl kachny

Pojmenování „kooikerhondje“ se dá volně přeložit jako „kachní pes“. V...

Kooikerhondje, je málopočetné plemeno, jehož domovinou je Nizozemsko. Tento menší psík se zvláštním jménem je jako...

KVÍZ: Klíšťata už řádí. Nakolik víte, s kým máte tu čest?

Hladové klíště připravené zaútočit na teplokrevné zvíře nebo člověka. Potřebuje...

Pořekadlo o nepříteli, jehož je nutno nejprve pořádně poznat, abyste proti němu mohli účinně bojovat, platí u klíšťat...

Psi zachraňují životy i honí pašeráky. Toto jsou letošní psí hrdinové

Fenka Cama se stala postrachem pašeráků zvířat v Africe.

Dokázali zachránit lidi pokoušející se o sebevraždu či bojující o život po zdravotním kolapsu. A fenka Cama se dokonce...

Další z rubriky

Už šedesát let úpíme bolestí při stoupnutí na kostičky z Lega

Dobové balení stavebnice

Společnost Lego začala s výrobou plastových kostiček už v roce 1949, ale kostky, jaké známe dnes, se zrodily až o devět...

Jen ocet, slupky z citronů a panák vodky a vyrobíte univerzální čistič

Slupky z citronu s octem uzavřete do sklenice a skladujte na temném místě.

Některé čističe si blogerka Marcela Sobotová doma vyrábí sama. Obvykle z běžných kuchyňských surovin a s jednoduchým...

Den Země má připomenout, co bychom si měli opravdu chránit

Na oslavách Dne Země v Podkrušnohorském zooparku v Chomutově si návštěvníci mj....

Den Země slaví 22. dubna více než miliarda lidí ve 175 státech světa bez ohledu na víru či národnost. Pro všechny je...

Najdete na iDNES.cz