Majitelé bytu se probourali do staré šachty a probudili 199 netopýrů - iDNES.cz

Majitelé bytu se probourali do staré šachty a probudili 199 netopýrů

Téměř dvě stovky netopýrů si ze starého domu v pražské Libni počátkem února odvezli pracovníci Záchranné stanice hl. Města Prahy pro volně žijící živočichy. Když se totiž majitelé jednoho z bytů probourali do staré šachty, narazili doslova na poklad. Bohužel v nesprávný čas.
Majitelé bytu se probourali do staré šachty a našli téměř dvě stovky netopýrů | (1:56) | video: iDNES.cz

Šachtu ve starém zděném domě si totiž vybralo 199 netopýrů rezavých za své zimoviště. Nabourání do šachty je probudilo ze zimního spánku a bez pomoci záchranářů by nepřežili. Ti o ně v záchranné stanici pečovali po zbytek zimy a včera je vypustili zpět do přírody, konkrétně do  pražské Stromovky. Jsou tam pro ně dokonce připravené i netopýří budky.

Záchrana 199 netopýrů

„Když jsme vyrazili na oznámení o netopýrech do Libně, čekali jsme, že tam objevíme třeba deset zvířat. Ale bylo jich tam téměř dvě stě. Stalo se to v průběhu zimy, mrzlo a netopýři spali, i když se část z nich samozřejmě probudila. Po odchytu jsme každého z nich prohlédli a většinu - která nebyla zraněná - jsme přemístili na náhradní zimoviště, aby mohli dál spát,“ popisuje prvotní postup zvířecích záchranářů Zuzana Pokorná, vedoucí ošetřovatelka Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy.

Netopýry z náhradního zimoviště přestěhovali a probudili před týdnem, aby je dokrmili a oni tak nabrali síly před vypuštěním. „Dokrmování je nezbytné, protože během zimního spánku netopýři přicházejí o tělesný tuk, v průběhu spánku tedy zhubnou. Abychom zvýšili jejich šanci na přežití, probudili jsme je a krmili hmyzem,“ vysvětluje záchranářka. 

Nakrmení jednoho netopýra moučnými červy trvá dvacet minut, pak ještě dostávají...

Celý týden před vypuštěním tedy netopýry krmili v záchranné stanici jednou denně moučnými červy, dávku každý den postupně zvyšovali. „Den před vypuštěním jsme na 40 červech za den. Nakrmit jednoho netopýra trvá asi dvacet minut,“ upřesnila Pokorná den před vypuštěním netopýrů zpět do přírody.

Nakrmit celou kolonii 199 netopýrů tak dobrovolníkům trvalo každý den několik hodin. Kromě krmení je bylo potřeba i zavodnit, dostávali tedy i vodu z injekčních stříkaček, protože po hibernaci jsou zvířata velmi žížnivá.

A jelikož se do původní lokality vrátit nemohli, našli záchranáři živočichům jiné vhodné místo k životu, pražskou Stromovku. „Není to daleko od místa nálezu, navíc tam žije mnoho dalších druhů netopýrů. A jarní termín vypuštění je ideální, je to období, kdy se budí netopýři i v přírodě. Tak budou mít všichni stejné šance,“ vysvětluje Zuzana Pokorná.

Netopýr rezavý

V České republice žije necelých 30 druhů netopýrů, netopýr rezavý je jedním z nich. Jedná se o netopýra střední velikosti. V Praze je k vidění často, stejně jako u ostatních druhů netopýrů se jedná o zvláště chráněný druh. Je to hmyzožravec. Úkryty si často hledá právě ve starých domech.

Netopýři podle ní vypuštění do přírody skvěle zvládnou. Po dokrmování jsou v dobré kondici a ve Stromovce je spousta úkrytů, s jejichž vyhledáním by neměli mít problém. Navíc jsou tam vyvěšeny i budky pro ty netopýry, kteří by netrefili do dutin stromů.

Výhodou Stromovky je i spousta vodních ploch, netopýři rezaví totiž často loví nad vodou. Ve Stromovce dokonce žijí všechny druhy netopýrů, které se v Praze objevují. Dalším místem výskytu jsou Praha 6, Praha 4 a Praha 1, kde jsou jejich útočištěm většinou právě starší domy.

A jak poznáte, že netopýr potřebuje pomoci? „Prakticky kdykoliv, když netopýra najdete někde přes den. Je to noční živočich, ve dne by měl být ukrytý. Pokud někde leze po zemi, je na místě zavolat do záchranné stanice. To samé v případě, že na netopýra narazíte během zimy,“ uzavírá Pokorná.

Autoři:

Nejčtenější

Britové se mohli utlouct po smaženém sýru, svíčková je zmátla, líčí foodblogerka

Premium

Více než dvacet let pendluje mezi Českem a Británií a na tamní kuchyni nedá dopustit. Dagmar Heřtová se sice živí jako advokátka, ale zároveň působí jako nadšená foodblogerka a gastronomická...

Zaneřáděná domácnost je následek, příčinou je trauma, říká dobrostěhovák

Premium

„Stěhování je rituál, úklid je očistný,“ říká stěhovák Martin Ondruš, který začal o loňských Vánocích pomáhat lidem – a stále ještě nepřestal. Těm, kterým se stav jejich domova vymknul z rukou,...

Zahrada se probouzí. Které květiny je potřeba zasadit nyní, aby v létě hrály barvami

Nejstudenější měsíce roku jsou za námi, a tak se můžete směle pustit do výsadby květin, které jsou příliš choulostivé na mráz. Ale pozor, i když přes den už sluníčko docela hřeje, v noci mohou...

Tatínek naučil Báru Šporclovou Kodetovou sázet stromy i sekat trávu kosou

Herečka a zpěvačka Barbora Šporclová Kodetová se vedle rozmanitých uměleckých aktivit ještě stará o rodinu, zahradu, dům a domácí zvířata. Ráda kolem sebe vytváří příjemné prostředí, ve kterém se...

Vzácný lup i válečná kořist. Vševěd ví, kdo nás naučil pít kávu a jak pronikla do Česka

Premium

Taky ráno skoro nefungujete, dokud si nedáte kafe, a nejlépe dvě? Přitom tento „zlozvyk“ je poměrně novou záležitostí – do Evropy se káva dostala teprve v 17. století a k nám dokonce až na počátku...

Moderní lovci pokladů. Keškaření vzniklo, když prezident USA nechal odstranit chybu

Premium

Dává to smysl výletům do přírody. Děti zažívají dobrodružství, dospělí mají potřebný pohyb. Česko uchvátila globální hra zvaná geocaching neboli kešky. Její vznik byl poměrně zdlouhavý, technologie...

17. dubna 2025

Neutrácejte zbytečně za barvy. Krásné odstíny na vajíčkách vykouzlíte i tím, co máte doma

Barvení vajíček přírodně není jen ekologické, ale i zábavné. Ať už hledáte techniky barvení vajíček, inspiraci na jednoduché barvení vajíček s dětmi nebo jen způsob, jak se před svátky kreativně...

17. dubna 2025

Chiloé je Irskem Jižní Ameriky a domovem vzácného darwinova psa

Nenápadně se přikrást zezadu a zabít kladivem. tak dříve vypadala vědecká práce. Vítejte ve světě jedné velmi zvláštní psovité šelmy.

17. dubna 2025

Zaneřáděná domácnost je následek, příčinou je trauma, říká dobrostěhovák

Premium

„Stěhování je rituál, úklid je očistný,“ říká stěhovák Martin Ondruš, který začal o loňských Vánocích pomáhat lidem – a stále ještě nepřestal. Těm, kterým se stav jejich domova vymknul z rukou,...

17. dubna 2025

Chuť česneku či cibule v kuchyni skvěle nahradí čertovo lejno, radí kořenáři

Premium

Kořenáři z pražských Nuslí, manželé Schneedorferovi, vybudovali voňavý byznys, který lahodí nosu, jazyku, očím i duši. Jejich Království chutí šlape na webu i na krámě. Pro Magazín Víkend DNES...

16. dubna 2025

Pražská zoo opět zachraňuje. Kromě koně Převalského i antilopy nebo gaviály

Pražská zoologická zahrada v červnu přepraví do Kazachstánu dalších osm koní Převalského, které tam vypustí do volné přírody. Dále zahrada chystá vypuštění ohrožených koní ve východním Mongolsku....

16. dubna 2025  14:02

Velikonoce jsou za dveřmi. Máme pro vás nejlepší tipy na barvení vajíček

Velikonoce jsou za rohem, a je tedy pomalu čas chystat velikonoční výzdobu i nadílku pro koledníky. Podívejte se na tipy a triky, jak jednoduše vyfouknout a originálně obarvit vajíčka.

16. dubna 2025

Voňavé jidáše na váš velikonoční stůl. Recept, kterému neodoláte

Jidáše jsou tradičním velikonočním pečivem v České republice, jejichž historie sahá až do středověku. Tvar těchto sladkých uzlů připomíná provaz, na kterém se podle biblické tradice oběsil Jidáš...

16. dubna 2025

Hlasujte pro roztomilé mazlíčky. Hrají o gurmánské krmivo a další skvělé ceny

Anketa o nejroztomilejší mazlíčky měsíce dubna odstartovala a čtenářské hlasy rozhodnou, kdo se bude radovat z hodnotných cen od značky PRO PLAN. Zalistujte galerií a podpořte zvířecí parťáky, které...

15. dubna 2025  8:39

Velikonoce si užijte a vyberte si svoji techniku barvení a zdobení vajíček

Techniky zdobení velikonočních vajíček jsou různé. Kolik jich znáte a používáte? Leptání, vosková batika, vyškrabávání či drátování – přesně tak se zdobily kraslice kdysi. Jenže ruku na srdce, jedná...

15. dubna 2025

Od Lkavého čtvrtka k Zelenému. Jak vznikl omyl a jaké zvyky nás čekají

Některé možná znáte a poctivě se jimi řídíte, jiné jsou už skoro zapomenuté. Co takhle si je o letošních svátcích oprášit?

14. dubna 2025

Britové se mohli utlouct po smaženém sýru, svíčková je zmátla, líčí foodblogerka

Premium

Více než dvacet let pendluje mezi Českem a Británií a na tamní kuchyni nedá dopustit. Dagmar Heřtová se sice živí jako advokátka, ale zároveň působí jako nadšená foodblogerka a gastronomická...

13. dubna 2025