Netradiční svícen vyrobíte i z krabičky od zmrzliny

  1:00aktualizováno  1:00
Na Vánoce se asi sněhové pokrývky nedočkáme, vyrobte si alespoň zasněžený vánoční svícen.

Výroba svícnu | foto: Stanislava Neradová

Tato bytová dekorace zpříjemní čas adventu i dobu povánoční. Bílou jsme vybrali jen jako inspiraci přibližující zimní období, vybírejte ale i stříbrnou či modrošedou v kombinaci například s bordó či červenou barvou.

Potřebujete:

- umělohmotnou hranatou misku obdélníkového tvaru (třeba i od zmrzliny)
- vatelín
- šedou aranžovací hmotu
- vánoční ozdoby (koule, hvězdičky, vločky)
- vysoké svíčky
- větvičky jehličnanů (nejlépe stříbrný smrk, modrošedý jalovec apod.)
- větvičky okrasných malých šípků (Rosa multiflora)
- stébla měsíčnice (Lunaria, lidově penízky) a další rostlinný materiál (např. obilí)
- nůžky, tavnou pistoli, nůž

c460

1. Nejprve si nastřihneme asi sedmicentimetrový pruh z vatelínu. Zakryjeme jím okraje misky.

c460

2. Odstřihneme přebytečný vatelín.

c460

3. Dno misky pokryjeme pláty aranžovací hmoty, které jsou asi dva centimetry vysoké. Ke dnu je přilepíme tavnou pistolí.

c460

4. Do hmoty napícháme svíčky, povrch zakryjeme odstřižky vatelínu, které nám zbyly po zastřižení okraje.

c460

5. Připravíme si ozdoby a rostlinný materiál a začneme aranžovat. Větvičky zapíchneme do hmoty nebo jen položíme, ozdoby přilepíme.

c460

6. Když nám svíčky vyhoří, zbude nám i nadále působivá dekorace pro zimní období. Umístit ji můžeme na okno nebo stůl.

c460

7. Misku můžeme vložit i na větší dřevěný tác.

c460

8. Jednoduchá barevná kombinace: bílá - šedomodrá - červená

Autoři:

Nejčtenější

VIDEO: Největšího vola Austrálie nemohli vzít na jatka. Nevešel se jim tam

Vedle tohoto býka jsou ostatní kravičky jako nedochůdčata.

Australského volka Knickerse zachránil před jatky unikátní vzrůst. Podle řezníků se totiž nevejde do linky, kde se...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Šéfová Jitka Pagana v Rozstřelu vyjmenovala nešvary české gastronomie

Jitka a Santo Pagana v diskusním pořadu Rozstřel. (3. prosince 2018)

Karla Mráčková v pondělním Rozstřelu zpovídala nástupce Zdeňka Pohlreicha, protagonisty pořadu Ano, šéfová! Pro TV...

Ozdoby z ořechových skořápek mají kouzlo starých časů, vyzkoušejte to

Do ozdob z ořechových skořápek se dá schovat celý betlém i s příběhem.

První adventní neděle je tu a přípravy na Vánoce jsou v plném proudu. Co k výzdobě přidat i vlastnoručně vyrobené...

Podle šéfové mají na Lipně na víc. Vydělávají, ale chybí láska k oboru

Santo na Lipně i vaří, ale majitelům o žádný posun nejde.

Proč si štáb pořadu Ano, šéfová! pozvou provozovatelé úspěšné restaurace Kotva na břehu Lipna, když za tři roky sami...

Další z rubriky

Šéfová Jitka Pagana v Rozstřelu vyjmenovala nešvary české gastronomie

Jitka a Santo Pagana v diskusním pořadu Rozstřel. (3. prosince 2018)

Karla Mráčková v pondělním Rozstřelu zpovídala nástupce Zdeňka Pohlreicha, protagonisty pořadu Ano, šéfová! Pro TV...

Nejlepší české restaurace dostaly Zlaté lvy

Čerstvě pokřtěný výběr restaurací oceněný Zlatými lvy

Společnost TopLife Czech vyhlašuje každoročně nejlepší restaurace Česka. Michelinské hodnocení nedokáže pojmout...

Podle šéfové mají na Lipně na víc. Vydělávají, ale chybí láska k oboru

Santo na Lipně i vaří, ale majitelům o žádný posun nejde.

Proč si štáb pořadu Ano, šéfová! pozvou provozovatelé úspěšné restaurace Kotva na břehu Lipna, když za tři roky sami...

Najdete na iDNES.cz