Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Netradiční svícen vyrobíte i z krabičky od zmrzliny

  1:00aktualizováno  1:00
Na Vánoce se asi sněhové pokrývky nedočkáme, vyrobte si alespoň zasněžený vánoční svícen.

Výroba svícnu | foto: Stanislava Neradová

Tato bytová dekorace zpříjemní čas adventu i dobu povánoční. Bílou jsme vybrali jen jako inspiraci přibližující zimní období, vybírejte ale i stříbrnou či modrošedou v kombinaci například s bordó či červenou barvou.

Potřebujete:

- umělohmotnou hranatou misku obdélníkového tvaru (třeba i od zmrzliny)
- vatelín
- šedou aranžovací hmotu
- vánoční ozdoby (koule, hvězdičky, vločky)
- vysoké svíčky
- větvičky jehličnanů (nejlépe stříbrný smrk, modrošedý jalovec apod.)
- větvičky okrasných malých šípků (Rosa multiflora)
- stébla měsíčnice (Lunaria, lidově penízky) a další rostlinný materiál (např. obilí)
- nůžky, tavnou pistoli, nůž

c460

1. Nejprve si nastřihneme asi sedmicentimetrový pruh z vatelínu. Zakryjeme jím okraje misky.

c460

2. Odstřihneme přebytečný vatelín.

c460

3. Dno misky pokryjeme pláty aranžovací hmoty, které jsou asi dva centimetry vysoké. Ke dnu je přilepíme tavnou pistolí.

c460

4. Do hmoty napícháme svíčky, povrch zakryjeme odstřižky vatelínu, které nám zbyly po zastřižení okraje.

c460

5. Připravíme si ozdoby a rostlinný materiál a začneme aranžovat. Větvičky zapíchneme do hmoty nebo jen položíme, ozdoby přilepíme.

c460

6. Když nám svíčky vyhoří, zbude nám i nadále působivá dekorace pro zimní období. Umístit ji můžeme na okno nebo stůl.

c460

7. Misku můžeme vložit i na větší dřevěný tác.

c460

8. Jednoduchá barevná kombinace: bílá - šedomodrá - červená

Autoři:




Nejčtenější

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

Další z rubriky

Domácí vejce nebudou mít hezky barevné žloutky, pokud slepicím nedopřejete dost...
Barevným vaječným žloutkům pomáhá chemie. Domácí vejce nemusí být lepší

Domácí vejce nemusí být vždy lepší než kupovaná. Záleží na tom, zda mají slepice dost pastvy, ne jen dvorek vyhrabaný až do hlíny. A kdo chová vlastní slepice,...  celý článek

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.