Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Neudržované stojany na vodu jsou semeništěm bakterií

  0:15aktualizováno  0:15
Také si necháváte dodávat kvalitní pramenitou vodu v barelech, které se nasazují na tzv. watercoolery? To ovšem neznamená, že si stejně kvalitní vodu i načepujete. To už hodně záleží na tom, jak se vy sami o přístroj staráte. A nebo jaký si zajistíte servis.

Ideální je, když dodavatelská firma garantuje kvalitu čepované vody. (Za kvalitu vody v originálně uzavřeném obalu ručí výrobce.) | foto: Profimedia.cz

Watercooler nemůžete postavit kamkoliv a po vypotřebování barelu pouze nasadit jiný. Pokud chcete pít skutečně dobrou a zdravou vodu, má svoje pravidla už vlastní umístění přístroje. Například byste také měli při každé výměně barelu za plný vyčistit trn automatu. A to není zdaleka všechno.

Co byste měli vědět před pořízením přístroje

Kvalita vody čepované z watercooleru závisí na celé řadě faktorů.Už při pořizování přístroje si rozmyslete, za jakou dobu spotřebujete obsah barelu (obvykle mívají obsah 10 nebo 19 litrů). Státní zdravotní ústav totiž doporučuje spotřebovat obsah do tří dnů po otevření originálního obalu.

Druhá podstatná otázka je, jestli jste ochotni každé tři měsíce věnovat minimálně dvě hodiny tomu, že přístroj rozeberete, mechanicky vyčistíte veškeré díly, které přicházejí do styku s vodou, poté je propláchnete dezinfekčním přípravkem a vše ještě propláchnete minimálně trojnásobným množstvím vody, abyste přístroj zbavili byť jen stop dezinfekce.

"Vhodný detergentní i dezinfekční přípravek by vám měla doporučit dodávající firma," radí Markéta Chlupáčová, která se problematice watercoolerů ve Státním zdravotním ústavu donedávna věnovala .

Bez uvedeného pravidelného čištění přístroje se totiž neobejdete. Důvod je prostý. Na všech plochách watercooleru, které přicházejí do kontaktu s vodou, mohou mikroby vytvářet nežádoucí biofilm. Kvůli němu pak čepovaná voda získává zatuchlou až plesnivou příchuť.

A nejen to, problémy pak většinou logicky nastávají i s mikrobiologickou kvalitou čepované vody. Není vůbec výjimkou, že rozbor pak prokáže přítomnost bakterií, které voda určená ke konzumaci vůbec nesmí obsahovat. Není tedy divu, že Státní zdravotní ústav mj. doporučuje vodu z watercooleru pro jistotu převařit, pokud ji používáte pro kojence.

Test zdravotní nezávadnosti vody čepované z watercoolerů provedlo před dvěma lety nezávislé Občanské sdružení spotřebitelů TEST. "Odebrali jsme 18 vzorků většinou ve školách, zdravotnických zařízeních a lékárnách v Praze a v Brně. Pouze 5 vzorků načepované vody bylo vyhovujících," konstatovala Ida Rozová, šéfredaktorka časopisu Test. Na stránkách sdružení najdete kompletní vyhodnocení tehdejšího testu.

Řešením je komplexní služba

Jako každý přístroj, i watercooler potřebuje čas od času vyčistit. Pramenitá voda kdykoliv po ruce, chlazená či naopak ideálně ohřátá na přípravu kávy, čaje či instantní polévky, je nezpochybnitelným přínosem aquabarů, které si pořídila řada firem, veřejných institucí i domácností. Ne každý ale bude ochoten přístroj pravidelně rozebírat, mechanicky čistit a dezinfikovat.

Problém je, že pokud nemáte s dodavatelskou firmou výslovně ve smlouvě, že vám ručí za kvalitu čepované vody, ručíte si za ni sami. Výrobce vody logicky ručí jen za kvalitu originálně balené vody před nasazením na přístroj.

Dodavatelé se k této problematice staví různě. Většinou tak, že případné mechanické čištění je čistě na uživateli přístroje, maximálně vám nabídnou sanitaci spočívající v proplachu watercooleru. Ten ale problémový biofilm bohužel neodstraní. Na telefonický dotaz na centrále jedné ze společností nabízejících pronájem watercoolerů se hobby.cz dokonce dostalo odpovědi, že tato sanitace se provádí čistě kvůli usazování vodního kamene.

První vlaštovka

Watercoolery neboli aquabary  jsou dnes naprosto běžné nejen v kancelářích, ale i na úřadech, na školách, v čekárnách u lékaře i v lékárnách. Že by se za dva roky od provedení testů nic nezměnilo? Redakční pátrání bylo přeci jen nakonec korunováno úspěchem. Objevili jsme firmu Aquara z Tábora, která je členem České asociace barelových watercoolerů. V tuto chvíli údajně jako jediná v republice nabízí takový servis, abyste si mohli výhod přístroje skutečně jen užívat, a bez rizika.

"Byli jsem si problémů s udržením kvality čepované vody vědomi, proto jsme si sami postupně vypracovali takovou technologii sanitace, která zaručuje potřebnou kvalitu čepované vody," řekl nám k tématice nutného mechanického čištění přístrojů majitel firmy Antonín Miloschewitsch. "A vím, že v republice jako jediní přebíráme zodpovědnost za kvalitu vody na výstupu z přístroje," dodal.

"Teoreticky je možné, aby si každý vyčistil používaný přístroj sám. Ale není to zase tak jednoduché a nedá se to dělat kdekoliv. Proto my jednou za čtvrt roku přístroj od klienta odvezeme, zatím mu zapůjčíme jiný, a u nás ho rozebereme a sanitací ho zbavíme prachu, vodního kamene, bakterií a jiných nečistot a klient od nás zpět dostane opět hygienicky čistý přístroj. Pak jsem schopni za kvalitu čepované vody ručit," vysvětluje praxi ve své firmě.

Vhodný detergentní ani dezinfekční přípravek Miloschewitsch bohužel Hobby.cz neprozradil: "Nezlobte se, jedná se o know-how firmy, do kterého jsme museli hodně investovat. I díky tomu jsme jako jediná firma v Evropě získali certifikát kvality ISO 9001:2000."

Vypadá to, že nekompromisně požadovat kvalitu se vyplatí. Firmy pronajímající watercoolery se snad nakonec přeci jen, ve vlastním zájmu, budou muset přizpůsobit požadavkům svých klientů.




Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Patnáct let tahání kamenů ze skládek a budování ráje pro radost i užitek

Uzavřený dvůr ve znamení kamene, dřeva a svěží zeleně. Vysazené jehličnany...

Rozlehlý uzavřený dvůr u venkovského domu na Třebíčsku pojala rodina Evy Schwarzové jako rodinný ráj, kde vládnou...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

Sedmdesát vynikajících kuchařů se spojilo a sepsalo jedinečnou kuchařku

Pečený vepřový hřbet, jelítko, konfitované batáty a brambory, opečená karotka s...

Každý z kuchařů uvařil tři oblíbené recepty a vznikla „tlustokniha“ s 210 recepty, které si sice běžně můžete dát v...

Šest kroků k výběru správného zasklení do nových oken

Než budete vyměňovat okna, uvažte, jaké vlastnosti po něm budete požadovat.

Chystáte se stavět nebo budete měnit okna? Zasklení, které tvoří většinu plochy okna, má na jeho vlastnosti zásadní...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...

Najdete na iDNES.cz