Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Neudržované stojany na vodu jsou semeništěm bakterií

  0:15aktualizováno  0:15
Také si necháváte dodávat kvalitní pramenitou vodu v barelech, které se nasazují na tzv. watercoolery? To ovšem neznamená, že si stejně kvalitní vodu i načepujete. To už hodně záleží na tom, jak se vy sami o přístroj staráte. A nebo jaký si zajistíte servis.

Ideální je, když dodavatelská firma garantuje kvalitu čepované vody. (Za kvalitu vody v originálně uzavřeném obalu ručí výrobce.) | foto: Profimedia.cz

Watercooler nemůžete postavit kamkoliv a po vypotřebování barelu pouze nasadit jiný. Pokud chcete pít skutečně dobrou a zdravou vodu, má svoje pravidla už vlastní umístění přístroje. Například byste také měli při každé výměně barelu za plný vyčistit trn automatu. A to není zdaleka všechno.

Co byste měli vědět před pořízením přístroje

Kvalita vody čepované z watercooleru závisí na celé řadě faktorů.Už při pořizování přístroje si rozmyslete, za jakou dobu spotřebujete obsah barelu (obvykle mívají obsah 10 nebo 19 litrů). Státní zdravotní ústav totiž doporučuje spotřebovat obsah do tří dnů po otevření originálního obalu.

Druhá podstatná otázka je, jestli jste ochotni každé tři měsíce věnovat minimálně dvě hodiny tomu, že přístroj rozeberete, mechanicky vyčistíte veškeré díly, které přicházejí do styku s vodou, poté je propláchnete dezinfekčním přípravkem a vše ještě propláchnete minimálně trojnásobným množstvím vody, abyste přístroj zbavili byť jen stop dezinfekce.

"Vhodný detergentní i dezinfekční přípravek by vám měla doporučit dodávající firma," radí Markéta Chlupáčová, která se problematice watercoolerů ve Státním zdravotním ústavu donedávna věnovala .

Bez uvedeného pravidelného čištění přístroje se totiž neobejdete. Důvod je prostý. Na všech plochách watercooleru, které přicházejí do kontaktu s vodou, mohou mikroby vytvářet nežádoucí biofilm. Kvůli němu pak čepovaná voda získává zatuchlou až plesnivou příchuť.

A nejen to, problémy pak většinou logicky nastávají i s mikrobiologickou kvalitou čepované vody. Není vůbec výjimkou, že rozbor pak prokáže přítomnost bakterií, které voda určená ke konzumaci vůbec nesmí obsahovat. Není tedy divu, že Státní zdravotní ústav mj. doporučuje vodu z watercooleru pro jistotu převařit, pokud ji používáte pro kojence.

Test zdravotní nezávadnosti vody čepované z watercoolerů provedlo před dvěma lety nezávislé Občanské sdružení spotřebitelů TEST. "Odebrali jsme 18 vzorků většinou ve školách, zdravotnických zařízeních a lékárnách v Praze a v Brně. Pouze 5 vzorků načepované vody bylo vyhovujících," konstatovala Ida Rozová, šéfredaktorka časopisu Test. Na stránkách sdružení najdete kompletní vyhodnocení tehdejšího testu.

Řešením je komplexní služba

Jako každý přístroj, i watercooler potřebuje čas od času vyčistit. Pramenitá voda kdykoliv po ruce, chlazená či naopak ideálně ohřátá na přípravu kávy, čaje či instantní polévky, je nezpochybnitelným přínosem aquabarů, které si pořídila řada firem, veřejných institucí i domácností. Ne každý ale bude ochoten přístroj pravidelně rozebírat, mechanicky čistit a dezinfikovat.

Problém je, že pokud nemáte s dodavatelskou firmou výslovně ve smlouvě, že vám ručí za kvalitu čepované vody, ručíte si za ni sami. Výrobce vody logicky ručí jen za kvalitu originálně balené vody před nasazením na přístroj.

Dodavatelé se k této problematice staví různě. Většinou tak, že případné mechanické čištění je čistě na uživateli přístroje, maximálně vám nabídnou sanitaci spočívající v proplachu watercooleru. Ten ale problémový biofilm bohužel neodstraní. Na telefonický dotaz na centrále jedné ze společností nabízejících pronájem watercoolerů se hobby.cz dokonce dostalo odpovědi, že tato sanitace se provádí čistě kvůli usazování vodního kamene.

První vlaštovka

Watercoolery neboli aquabary  jsou dnes naprosto běžné nejen v kancelářích, ale i na úřadech, na školách, v čekárnách u lékaře i v lékárnách. Že by se za dva roky od provedení testů nic nezměnilo? Redakční pátrání bylo přeci jen nakonec korunováno úspěchem. Objevili jsme firmu Aquara z Tábora, která je členem České asociace barelových watercoolerů. V tuto chvíli údajně jako jediná v republice nabízí takový servis, abyste si mohli výhod přístroje skutečně jen užívat, a bez rizika.

"Byli jsem si problémů s udržením kvality čepované vody vědomi, proto jsme si sami postupně vypracovali takovou technologii sanitace, která zaručuje potřebnou kvalitu čepované vody," řekl nám k tématice nutného mechanického čištění přístrojů majitel firmy Antonín Miloschewitsch. "A vím, že v republice jako jediní přebíráme zodpovědnost za kvalitu vody na výstupu z přístroje," dodal.

"Teoreticky je možné, aby si každý vyčistil používaný přístroj sám. Ale není to zase tak jednoduché a nedá se to dělat kdekoliv. Proto my jednou za čtvrt roku přístroj od klienta odvezeme, zatím mu zapůjčíme jiný, a u nás ho rozebereme a sanitací ho zbavíme prachu, vodního kamene, bakterií a jiných nečistot a klient od nás zpět dostane opět hygienicky čistý přístroj. Pak jsem schopni za kvalitu čepované vody ručit," vysvětluje praxi ve své firmě.

Vhodný detergentní ani dezinfekční přípravek Miloschewitsch bohužel Hobby.cz neprozradil: "Nezlobte se, jedná se o know-how firmy, do kterého jsme museli hodně investovat. I díky tomu jsme jako jediná firma v Evropě získali certifikát kvality ISO 9001:2000."

Vypadá to, že nekompromisně požadovat kvalitu se vyplatí. Firmy pronajímající watercoolery se snad nakonec přeci jen, ve vlastním zájmu, budou muset přizpůsobit požadavkům svých klientů.





Nejčtenější

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Další z rubriky

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Klasickým sporákům, i když jsou na pevná paliva, nechybí některé moderní...
Kamna na chalupu: vyberte typ, který se rychle zahřeje a vyhrajte vysavač

Topení na chalupě je specifické tím, že se s ním začíná v pátek odpoledne a končí v neděli po obědě. Takže rozhodně není žádoucí zdroj tepla, který se sám o...  celý článek

Zdeněk Pohlreich v jednom z konfrontačních rozhovorů s majitelem Bílého koníčka...
VIDEO: Z Třeboně jede Pohlreich nadšený i znechucený, hvězdu dá a nedá

Jako předkrm vydlabané plněné brambory, po kterých už máte dost. Neestetické lečo, které může chutnat milionově, ale do restaurace nepatří. Majitel, který se...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.