Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Nová emise zlatého Svatováclavského dukátu bude lahůdkou pro sběratele

  0:12aktualizováno  0:12
Zlatý dukát se svatým Václavem se stal v roce 1923 první zlatou mincí první Československé republiky. Jeho nejvzácnější kousky se dnes dají získat pouze dražbou na aukcích, nová limitovaná emise Svatováclavského dukátu má podobné ambice.

Zlatý Svatováclavský dukát, přísně limitovaná série 2009. | foto: PROTEXT

Předlohu dukátu vytvořil akademický sochař a medailér Vladimír Oppl. Zajímavostí je, že prvotní návrh lícní strany z roku 1993 byl původně určen pro českou oběžnou korunovou minci.

Návrat k tradici

"Líc zobrazuje profil svatého Václava v přilbici, oproti návrhu z roku 1993 je nově doplněn o dvojité písmeno W," popsal minci autor Vladimír Oppl. Rub dukátu zdobí meč v kříži s ústředními heraldickými motivy českých zemí: orlicí a dvouocasým lvem. Okraj kopíruje nápis: NEDEJ ZAHYNOUTI NÁM NI BUDOUCÍM.

"Věříme, že tato zlatá medaile, připomínající hlavního patrona české země, udělá radost nejen odborníkům, ale také všem, kdož se sbíráním vzácných mincí a medailí teprve začínají," uvedl Jaroslav Tomanec ze společnosti Zlaté mince-numismatika.

Nový Svatováclavský dukát je ražen v přísně limitované sérii. Ve sběrateli nejvíce hodnoceném luxusním provedení proof je počet limitován pouhými pěti sty exempláři, v provedení označovaném jako běžná kvalita jich Česká mincovna vyrazí 3000 kusů.

Historie Svatováclavských dukátů

Prvorepublikové Svatováclavské dukáty byly první zlaté mince Československa. Šlo o obchodní mince, které stejně jako medaile neměly stanovenu nominální hodnotu. Vydání prvního svatováclavského dukátu se setkalo s velkým zájmem československé veřejnosti a jen těch nejmenších, jednodukátů, bylo v letech 1923-1939 prodáno na čtyři sta tisíc. V období ohraničeném lety 1929-1939 byla ražba rozšířena i o větší pěti a deseti dukáty. Tyto ražby získaly oblibu po celém světě, a tak není divu, že se svatováclavské dukáty razily pro účely mezinárodního obchodu i v roce 1951.

V roce 1923 se dukát se svatým Václavem prodával za tržní cenu 120 korun a byl oblíbeným dárkem k nejrůznějším příležitostem. Dnes se cena těchto historických mincí pohybuje od 6000 do 9000 Kč, dle zachovalosti a ročníku. Ty nejvzácnější se pak dají získat pouze dražbou na aukcích.

Autoři:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Patnáct let tahání kamenů ze skládek a budování ráje pro radost i užitek

Uzavřený dvůr ve znamení kamene, dřeva a svěží zeleně. Vysazené jehličnany...

Rozlehlý uzavřený dvůr u venkovského domu na Třebíčsku pojala rodina Evy Schwarzové jako rodinný ráj, kde vládnou...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Znojemské, rychlokvašky i kornyšonky. Jak si poradit se zavařováním okurek

Zavařování okurek je u nás jednou z největších tradic.

Sezona okurek a barevné letní zeleniny je právě na vrcholu. Nemáte-li rádi saláty, nebo vás nebaví je chystat, můžete...

Sedmdesát vynikajících kuchařů se spojilo a sepsalo jedinečnou kuchařku

Pečený vepřový hřbet, jelítko, konfitované batáty a brambory, opečená karotka s...

Každý z kuchařů uvařil tři oblíbené recepty a vznikla „tlustokniha“ s 210 recepty, které si sice běžně můžete dát v...

Najdete na iDNES.cz