Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Tip na dárek pod stromeček pro milovníky brouků. Nová hmyzí kuchařka

aktualizováno 
Nová kuchařka Hmyz na talíři atypicky obohacuje předvánoční trh. Je dílem Marie Borkovcové z Mendelovy univerzity v Brně. Ona a její tým sice trochu předběhli dobu, ale věří, že bude užitečná v budoucnu, až se hmyz stane zdrojem potravy pro budoucí populace.

Potemník brazilský se praží zaživa a je jedním z nejchutnějším pokrmů. | foto: Marek Burza

Dobroty na titulce kuchařky zdobí švábi a cvrčci. Šestinohá stvoření pak představují důležitou příměs desítek předkrmů, polévek, hlavních jídel i dezertů, které kuchařka popisuje.

Papírová kuchařka je naprosto ojedinělým počinem. Informací o přípravě hmyzu najdete na internetu dost, ale ve formě knižní kuchařky je toto vydání u nás ojedinělým počinem.

Redakční tým doplnil například i Milan Václavík, který je velkým propagátorem hmyzí stravy, takzvané entomofágie. Jak chutně připravit různé druhy červů a hmyzu nám ukázal přímo v redakci.

Na video se můžete podívat přímo zde.

Kuchařka poskytuje rady lidem, kteří chtějí s pojídáním hmyzu začít. Například se dozvědí, že je nevhodné jíst živý hmyz a že před sběrem v přírodě musejí dát přednost hmyzu z chovu.

„Pokud nejste entomolog, těžko rozeznáte ohrožené druhy, nevíte, jestli nejsou pro člověka jedovaté. Dále nevíte, kde se hmyz ve volné přírodě pohyboval. Velká část polí u nás v Česku je stříkána chemickými prostředky a hmyz tedy může obsahovat chemikálie, popřípadě těžké kovy,“ uvedla v knize Borkovcová, jež na univerzitě učí biologii a je dlouholetou propagátorkou entomofágie. Hmyz také může vyvolat alergie u lidí, kteří nesnášejí mořské plody.

Titulka kuchařky Hmyz na talíři

Titulka kuchařky Hmyz na talíři

Pojídání hmyzu je v mnoha světových kulturách zcela běžné, v Evropě se pojem entomofágie dostává do širšího povědomí od přelomu tisíciletí. Rostoucí zájem o recepty a konzumaci hmyzu podle nakladatelství Jota vyústil k sepsání kuchařky.

Kromě samotných receptů přináší informace o nutričních hodnotách hmyzu a jeho možném přínosu pro výživu lidí. Nechybí ani malá gastronomická cesta kolem světa včetně fotek smažené tarantule z Kambodže nebo čínských špízů ze štírů.

Fotogalerie

Pojídači hmyzu podle autorského kolektivu nejčastěji čelí otázkám typu Jak chutná cvrček? Odpovídají na ně jednoduše: Chutná jako cvrček. „Spousta prvokonzumentů chce slyšet, že chuť připomíná pečené kuře nebo třeba lososa zapečeného s nivou. Jenže nepřipomíná. Jednoduše proto, že to není kuře ani losos. Je to hmyz, který má svou specifickou chuť i konzistenci,“ napsal v knize cestovatel David Švejnoha.

Hmyz nemá v Česku oficiálně status potraviny. Nicméně odvážní jedlíci mohou ingredience koupit v prodejnách s krmením pro zvířata, případně přes internet. Další variantou je nákup přímo od chovatele nebo vlastní chov. Nová kuchařka pak zájemcům nabízí desítky receptů z různých druhů hmyzu. Kompletní tabuli lze zahájit třeba taštičkami se sýrem, mátou a moučnými červy a rajčatovou polévkou se sušenými potemníky.

Jako hlavními jídlo doporučují kuchaři Petr Ocknecht a Milan Václavík servírovat třeba šváby v pikantní omáčce s kokosovým mlékem a mangem. Mezi dezerty je v knize zařazen bílkový hmyzíček nebo tvarohové knedlíčky plněné hmyzem. Při přípravě se používá vždy vyhladovělý hmyz. Pokrmy jsou určené k okamžité konzumaci, delší skladování odborníci nedoporučují. Zároveň zdůrazňují, že hmyz nemá být hlavní složkou jídelníčku, ale spíše doplňkem pestré stravy.

Autoři: ,



Nejčtenější

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...



Naši největší a nejkrásnější kočku musí dobrovolníci bránit před pytláky

Rys ostrovid, největší kočkovitá šelma naší přírody, u nás byla zhruba před sto...

Rys ostrovid byl u nás doma jako největší kočkovitá šelma až do přelomu 19. a 20. století, kdy ho člověk vyhubil....

VIDEO: V čínském cirkuse lev a tygr při tréninku brutálně napadli koně

Lev a tygr napadli koně v čínském cirkusu

Vlnu protestů proti drezůře divokých zvířat v čínských cirkusech spustilo na sociálních sítích video, které natočil...

Chytili 114cm hlavatku pouhých šest minut před koncem povoleného lovu

Hlavatka ulovená Radkem Filipem měřila neskutečných 114 cm.

Sezona lovu dravců u nás skončila posledním prosincovým dnem. Existuje ale mnoho zahraničních zemích s pružnější...

Další z rubriky

Každý šestý Čech žije v budově, která ničí jeho zdraví, říká studie

Plíseň je jednou z nejčastějších vad bydlení.

Studie Healthy Homes Barometer 2017, která sleduje souvislosti mezi zdravím obyvatelstva a stavem budov, ukázala, že je...

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to...

VIDEO: Je čas odstrojit stromeček. Víte, kam s ním?

Odstrojené stromečky do popelnice nepatří.

Tradice říká, že na Tři krále by se měl odstrojit stromeček. Teď jde jen o to, zbavit se ho tak, aby zbytečně...

Najdete na iDNES.cz