Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Tip na dárek pod stromeček pro milovníky brouků. Nová hmyzí kuchařka

aktualizováno 
Nová kuchařka Hmyz na talíři atypicky obohacuje předvánoční trh. Je dílem Marie Borkovcové z Mendelovy univerzity v Brně. Ona a její tým sice trochu předběhli dobu, ale věří, že bude užitečná v budoucnu, až se hmyz stane zdrojem potravy pro budoucí populace.

Potemník brazilský se praží zaživa a je jedním z nejchutnějším pokrmů. | foto: Marek Burza

Dobroty na titulce kuchařky zdobí švábi a cvrčci. Šestinohá stvoření pak představují důležitou příměs desítek předkrmů, polévek, hlavních jídel i dezertů, které kuchařka popisuje.

Papírová kuchařka je naprosto ojedinělým počinem. Informací o přípravě hmyzu najdete na internetu dost, ale ve formě knižní kuchařky je toto vydání u nás ojedinělým počinem.

Redakční tým doplnil například i Milan Václavík, který je velkým propagátorem hmyzí stravy, takzvané entomofágie. Jak chutně připravit různé druhy červů a hmyzu nám ukázal přímo v redakci.

Na video se můžete podívat přímo zde.

Kuchařka poskytuje rady lidem, kteří chtějí s pojídáním hmyzu začít. Například se dozvědí, že je nevhodné jíst živý hmyz a že před sběrem v přírodě musejí dát přednost hmyzu z chovu.

„Pokud nejste entomolog, těžko rozeznáte ohrožené druhy, nevíte, jestli nejsou pro člověka jedovaté. Dále nevíte, kde se hmyz ve volné přírodě pohyboval. Velká část polí u nás v Česku je stříkána chemickými prostředky a hmyz tedy může obsahovat chemikálie, popřípadě těžké kovy,“ uvedla v knize Borkovcová, jež na univerzitě učí biologii a je dlouholetou propagátorkou entomofágie. Hmyz také může vyvolat alergie u lidí, kteří nesnášejí mořské plody.

Titulka kuchařky Hmyz na talíři

Titulka kuchařky Hmyz na talíři

Pojídání hmyzu je v mnoha světových kulturách zcela běžné, v Evropě se pojem entomofágie dostává do širšího povědomí od přelomu tisíciletí. Rostoucí zájem o recepty a konzumaci hmyzu podle nakladatelství Jota vyústil k sepsání kuchařky.

Kromě samotných receptů přináší informace o nutričních hodnotách hmyzu a jeho možném přínosu pro výživu lidí. Nechybí ani malá gastronomická cesta kolem světa včetně fotek smažené tarantule z Kambodže nebo čínských špízů ze štírů.

Fotogalerie

Pojídači hmyzu podle autorského kolektivu nejčastěji čelí otázkám typu Jak chutná cvrček? Odpovídají na ně jednoduše: Chutná jako cvrček. „Spousta prvokonzumentů chce slyšet, že chuť připomíná pečené kuře nebo třeba lososa zapečeného s nivou. Jenže nepřipomíná. Jednoduše proto, že to není kuře ani losos. Je to hmyz, který má svou specifickou chuť i konzistenci,“ napsal v knize cestovatel David Švejnoha.

Hmyz nemá v Česku oficiálně status potraviny. Nicméně odvážní jedlíci mohou ingredience koupit v prodejnách s krmením pro zvířata, případně přes internet. Další variantou je nákup přímo od chovatele nebo vlastní chov. Nová kuchařka pak zájemcům nabízí desítky receptů z různých druhů hmyzu. Kompletní tabuli lze zahájit třeba taštičkami se sýrem, mátou a moučnými červy a rajčatovou polévkou se sušenými potemníky.

Jako hlavními jídlo doporučují kuchaři Petr Ocknecht a Milan Václavík servírovat třeba šváby v pikantní omáčce s kokosovým mlékem a mangem. Mezi dezerty je v knize zařazen bílkový hmyzíček nebo tvarohové knedlíčky plněné hmyzem. Při přípravě se používá vždy vyhladovělý hmyz. Pokrmy jsou určené k okamžité konzumaci, delší skladování odborníci nedoporučují. Zároveň zdůrazňují, že hmyz nemá být hlavní složkou jídelníčku, ale spíše doplňkem pestré stravy.

Autoři: ,



Nejčtenější

Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i...

Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i...

Velká soutěž o nejkrásnějšího psa. Pošlete fotku svého mazlíčka

Rotvajler Hank u kufru s aparaturou pro geologický výzkum. Pes našel kufr,...

Redakce iDNES.cz vyhlašuje velkou soutěž o nejkrásnějšího pejska. Během čtyř týdnů můžete posílat fotografie svých psů...



Čeští modeláři zaperlili. Z mistrovství světa přivezli desítky medailí

Jeden z exponátů na Scale Modelword 2017 v britském Telfordu

Akce Scale Modelword 2017 v britském Telfordu je největší modelářská show na světě a mezi odborníky se považuje za...

Skončilo první kolo velké fotografické soutěže o nejkrásnějšího pejska

Gustav

Čtyřtýdenní soutěž dospěla k prvnímu vyhlášení výsledků, kdy spolu zápolí vždy automatem náhodně vybrané dvojice psů....

Dnes je Světový den toalet. Nejzdravější je vyměšování v podřepu

Muzeum historických nočníků a toalet na pražské Výtoni

Podle Světové zdravotnické organizace nemá k toaletě stále přístup více než 2,4 miliardy lidí. Letošním tématem...

Další z rubriky

VIDEO: Dopřejte si na sv. Martina rohlíčky se spoustou másla a ořechy

Martinské rohlíčky

Na svatého Martina určitě stojí za to dopřát si kromě husy i sladkou tečku. A když si zahrajete na marnotratníky,...

Zásoby másla v mrazáku: vařit se z něj dá, ale čerstvá chuť zmizí

V obchodě Tesco se objevilo máslo s čipem proti krádeži.

Mrazení másla je zcela běžná věc, i strategické zásoby se zamrazují. A ač z něj lze běžně vařit a podle kuchařů to ve...

Neotvírat mrazák, roztopit krbová kamna. Co dělat, když nejde elektřina

Při dlouhém výpadku elektřiny nesnědené potraviny raději vyhoďte.

Až při výpadku elektřiny zjistíme, jak jsme na ní hodně závislí. Kdo má plynový nebo elektrický kotel, nezatopí si. Kdo...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.