Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nová žvýkačka vás jen tak neupatlá. Odstraníte ji pouhou vodou

  11:15aktualizováno  11:15
Britská firma Revolymer vyvinula žvýkací gumu s minimální přilnavostí. I když ji někdo jen tak vyplivne na chodník, technické služby ji snadno uklidí během pravidelného čištění vodou.

Nepříjemná situace běžná na ulici | foto: Profimedia.cz

Podle britského listu The Daily Telegraph tento vynález může jen ve Velké Británii ročně ušetřit 150 milionů liber (4,5 miliardy korun), které se teď vydávají na čištění ulic od zbytků žvýkaček. K očištění dlažby nebude potřeba používat speciální mechanizace, bude stačit pouhá voda používaná při běžném úklidu ulic.

K očištění bot, šatů a vlasů bude potřeba k vodě přidat mýdlo. To usnadní každodenní život v domácnostech s malými dětmi, kde se se žvýkačkovou mánií potýkají denně (viz článek o čištění nejběžnějších skvrn v domácnosti).

Společnost Revolymer udává, že do svých žvýkaček přidává speciální polymer Rev7, který zajišťuje o 75 % nižší adhezi. Tím se zajistí, že z se z chodníků většina žvýkaček odstraní už během běžného pravidelného čištění. Polymer by měl také zkrátit dobu rozkladu žvýkaček, které přesto na povrchu zůstanou.

Žvýkačky se odstraňují speciálními parními stroji

Žvýkačky se odstraňují speciálními parními stroji

Ve Velké Británii ročně lidé odhodí nebo vyplivnou na nepatřičná místa 9 000 tun žvýkaček. Vyčistit dláždění od nich je kvůli jejich velké přilnavosti velmi obtížné.

Problém se žvýkačkami však trápí i české ulice. Proto například už v roce 2008 zavedla pražská radnice vyhlášku, podle které lze vyplivnutí žvýkačky na chodník "ocenit" částkou až 30 000 korun (viz předchozí článek). S podobnými problémy se potýkají i v dalších městech naší republiky, ale i v zahraničí. Například v Itálii se někteří politici pokoušeli zavést dokonce žvýkačkovou daň (viz předchozí článek).

Nový výrobek byl už schválen americkými úřady pro bezpečnost potravin a teď prochází poslední fází schvalovacího procesu v Evropské unii. Firma doufá, že v Evropě přijde nová žvýkačka do prodeje v příštím roce. Její vývoj trval čtyři roky a stál deset milionů liber (300 milionů korun).

Autoři:




Nejčtenější

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Další z rubriky

Demi-glace se podává k masům.
Kosti na demi-glace nemusíte vařit dva dny. Návod krok za krokem

Některé profesionální recepty radí, že abyste dostali pořádnou omáčku demi-glace, musíte „táhnout“ kosti 48 hodin. Šéfkuchař Jiří Roith však tvrdí, že zhruba...  celý článek

Domácí pivovarníci žádají zvýšení limitů pro vaření piva. Ilustrační snímek.
Domácí pivovarníci mají stálou žízeň. Napsali petici pro zrušení limitů

Každý, kdo si doma vaří vlastní pivo, smí v současné době vyrobit maximálně 200 litrů moku ročně. Podle iniciátorů petice jsou na tom čeští domácí pivovarníci...  celý článek

Výsledkem jsou dvě spojené kosti, maso je už téměř oddělené.
VIDEO: Pohlreich ukáže, jak vykostit kuřecí stehna. Pro křehčí řízky

Zdeňkova akademie jde po jednotlivých kuchařských technikách. Ve druhém díle se Pohlreich sice věnuje grilování, ale zmíní i detail, který zajímá hodně...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.