Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nově objevená opice má dvě jména: Paviánec kipunji a Štěkna rozcuchaná

  7:05aktualizováno  7:05
Opice Rungwecebus kipunji objevená teprve v roce 2003 dostala český název Paviánec kipunji. Vybrala ho odborná porota v rámci posluchačské ankety pořadu Meteor Českého rozhlasu.

Rungwecebus kipunji | foto: Český rozhlas

Tříčlenná odborná porota vybírala z 1 234 SMS, které v průběhu soutěže přišly do Českého rozhlasu. Výherkyně Kateřina Tláskalová ze Zbirohu za svůj název Paviánec kipunji mimo zájezd do Tuniska získala i certifikát o autorství českého názvu primáta Rungwecebus kipunji.

Žijí ve dvou tlupách

Štěkna

Rungwecebus kipunji

Mimo hlavní hlasování probíhala i soutěž o nejvtipnější název. Tady se nejlépe umístila Hana Svobodová, která navrhla název opice Štěkna rozcuchaná. "Připomíná mi skutečně žižkovskou pavlačovou drbnu," prohlásil porotce Miloš Anděra. Hana Svobodová dostala obraz výtvarníka Štěpána Mareše.

Mangabejové horští (Rungwecebus kipunji), kterým se podle domorodého názvu říká kipundži, jsou necelý metr vysoké opice s dlouhou hnědou srstí, tmavě zbarvenou tváří a nápadným chomáčem srsti na hlavě. Žijí na stromech v odlehlých pralesích Tanzanie a jejich celková populace asi 1 100 zvířat je rozdělena do dvou izolovaných skupin, které od sebe dělí vzdálenost 400 km. Právě fragmentace populace patří k důvodům, proč se opice kipundži už v roce 2006 ocitly na seznamu kriticky ohrožených druhů.

Kipundži jsou velmi plaché opice a veškeré poznatky o jejich životě až dosud pocházely z řídkých pozorování a několika málo jedinců nalezených v pastech farmářů. Studium tohoto materiálu nicméně ukázalo, že kipundži představují samostatný rod i druh opic. Další zkoumání DNA izolované z opičího trusu tento status potvrdilo, ale vědcům z Wildlife Conservation Society zároveň způsobilo malý šok.

Zkřížily se s paviány

DNA opic z obou izolovaných populací se totiž u příslušníků stejného druhu neshodovala, přestože to vědci předpokládali. Důvodem je, že v genetickém materiálu větší populace se vyskytují fragmenty DNA paviánů. Nečekaný objev vnesl jasno do ochranářských priorit. DNA paviánů se vyskytuje u větší populace, ve které žije asi 1 000 zvířat. V DNA zvířat z druhé populace, která čítá pouhých 100 opic, vědci žádné známky křížení s paviány nenašli.

Rungwecebus kipunji

Jestli je dědictví paviánů důvodem početní převahy jedné populace nebo jen pozůstatkem její evoluční historie, zatím podle nelze říct. Odlišnost obou populací je ale v každém případě důvodem, proč by obě dvě měly být zachovány do budoucna. Zároveň to znamená, že přesun zvířat z jedné populace do druhé nemusí být možný.

Rungwecebus kipunji

Rungwecebus kipunjiJedná se o nový rod primáta objevený teprve roku 2003. Původně se vědci domnívali, že se jedná o příbuzného mangabejů. Opice má dlouhou srst hnědé barvy. Umožňuje jí přečkat chladné období.

Ekologie a rozšíření

Tento druh se vyskytuje ve vlhkých horských lesích mezi 1 300 a 2 450 m n.m., a to ve dvou izolovaných, 350 km od sebe vzdálených populacích v jižní Tanzánii.

Menší z nich (Ndundulu) čítá asi 75 kusů (nanejvýš 200 kusů) na území menším než 7 km2. Pravděpodobně není trvale životaschopná.

Větší populace obývá Mt. Rungwe v pohoří Udzunwa (tj. společná oblast výskytu s kombou 'mountrungweskou'). Čítá asi 1 042 jedinců, je ale fragmentovaná do několika izolovaných subpopulací

Příčiny ohrožení

Hlavní hrozbou je ztráta a fragmentace habitatu. Část větší populace (Livingstone) byla začleněna do Národního parku, samotná hora Rungwe je však nadále chráněna jen jako vodohospodářská oblast. Navíc hrozí odlesnění koridoru mezi Mt. Rungwe a Livingstone

Status a ochrana

Kriticky ohrožený druh. V letech 2006 a 2008 zařazen do seznamu 25 nejohroženějších primátů. Není chován v zajetí.

Autoři:




Nejčtenější

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Další z rubriky

Přeživší ptáky se snaží zachraňovat místní ochránci zvířat.
VIDEO: Hurikán Irma zahubil stovky kubánských plameňáků

Stovky karibských plameňáků v severní oblasti Kuby zabil hurikán Irma, který zasáhl zemi rychlostí až 260 kilometrů za hodinu. Podle některých svědků mohou být...  celý článek

Nejmenší a nejmladší člen pražského sloního stáda zatím přišel o první zub a...
Pražským slůňatům už se mění zuby. Na pořádné kly si ale ještě počkají

U slůněte by bez předchozího tréninku mohla dopadnout kontrola zubů hůře než u dítěte, kterému průběh návštěvy u dentisty předem nevysvětlili. Chovatelé je...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.