Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nově objevený druh pralesní žáby má nos jako Pinocchio

  11:22aktualizováno  11:22
Týmu vědců se v pralesích ostrova Nová Guinea podařilo objevit nové živočišné druhy. Jejich úspěch je o to cennější, že přichází v době, kdy mnohé druhy naopak vymírají, a to nejrychlejším tempem za poslední milion let.

Dlouhonosá stromová žába (Litoria sp. nov.) | foto: Conservation International

Mezinárodnímu týmu vědců se v indonéském pralese podařilo objevit několik nových živočišných druhů, mezi kterými je také nejmenší dosud známý druh klokana nebo žába, která svým dlouhým nosem připomíná slavnou dřevěnou loutku Pinocchia.

Expedice našla mimo jiné nový druh exotických holubů nebo několik druhů hlodavců, z nichž někteří byli podle vědců velmi krotcí. Objeven byl také nový žlutooký druh gekona nebo netopýr, který se živí nektarem z květů.

Expedice nadace Conservation International zkoumala prales pohoří Foja v západní části ostrova Nová Guinea. Nadace zveřejnila fotografie objevených zvířat na svých internetových stránkách při příležitosti Mezinárodního dne biodiverzity, který spadá na 22. května.

Klokan stromový (Dendrolagus Inustus)

Klokan stromový (Dendrolagus Inustus)

"Zatímco zvířata a rostliny vymírají po celém světě rychlostí, která je za poslední milion let nevídaná, představuje objev těchto nových forem života tolik potřebnou dobrou zprávu," uvedl za tým vědců Bruce Beehler. "Místa jako tato nám dávají novou naději a ukazují, že ještě nemusí být pozdě na to zastavit vymírání živočišných druhů."

Přírodovědci na celém světě stále častěji poukazují na nutnost chránit různorodost živočišné říše. Podle nedávno zveřejněné zprávy OSN se ve světě nepodařilo naplnit plány z roku 2002 na zastavení úbytku biologické rozmanitosti.

OSN ve snaze upozornit na tento trend vyhlásila letošek Mezinárodním rokem biodiverzity. V říjnu se v Japonsku bude na toto téma konat mezinárodní konference.

Mezinárodní den biodiverzity

Dne 20. prosince 2000 OSN vyhlásilo 22. květen, den přijetí Konvence k biologické diverzitě, za Mezinárodní den biologické diverzity.

Biologická rozmanitost neboli biodiverzita označuje různorodost organismů a jejich prostředí. Zahrnuje diverzitu druhů, diverzitu na úrovni ekosystémů, ale i diverzitu genetickou. Jedná se tedy o rozmanitost života ve všech formách, úrovních a kombinacích.

Autoři:




Nejčtenější

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

U vody je nyní božský klid.
Rybář Vágner chce sjednotit dobu lovu. Kdo chodí pozdě z práce, nemá šanci

Jakub Vágner zahájil kampaň za prodloužení doby lovu tak, aby byla celoročně od čtyř hodin ráno až do půlnoci. Podle něj současná doba, kdy se smí lovit...  celý článek

Další z rubriky

Do čatní můžete skvěle zpracovat přebytky úrody, od švestek po rajčata, která...
Jak na nejlepší čatní. Zpracujte do něj papriky, broskve, mrkev i jablka

Představte si téměř jakékoli ovoce a zeleninu na světě a jejich všechny možné kombinace. Čatní může být téměř cokoli, jen musí vždy výborně chutnat, být trochu...  celý článek

Demi-glace se podává k masům.
Kosti na demi-glace nemusíte vařit dva dny. Návod krok za krokem

Některé profesionální recepty radí, že abyste dostali pořádnou omáčku demi-glace, musíte „táhnout“ kosti 48 hodin. Šéfkuchař Jiří Roith však tvrdí, že zhruba...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.