Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nové profily pro sádrokartonové příčky nepotřebují speciální nářadí

aktualizováno 
Amatérskou stavbu stěny ze sádrokartonu usnadňuje systém RdBX. Jednotlivé části se nemusí do sebe fixovat speciálním nářadím, jen se do sebe zaklapnou. To usnadní a zrychlí montáž i amatérům, kteří mají odvahu pustit se do stavby sami.

Deska se přišroubuje klasickým způsobem | foto: Lindab

Příčka ze sádrokartonu pomůže rychle přestavět byt třeba v situaci, kdy je zapotřebí dětský pokoj předělat na dva (v případě neočekávaného přírůstku do rodiny), anebo i tehdy, kdy je výhodné zmenšit jeden z pokojů a vestavět do bytu třeba šatnu.

Takové jednoduché předělávky není problém vyřešit i svépomocí. Zatímco běžné systémy ale vyžadují "hodinářskou" práci a okamžité spojování, nový "zaklapovací" systém přeje i amatérům a i během práce lze leckterou nepřesnost poopravit.

Kotvení pomocí zámků

K zafixování stačí jakýkoliv předmět - třeba vodováha, kterou mají řemeslníci stejně stále po ruceDíky novým profilům se podle výrobce Lindab (v tomto oboru u nás nepatří mezi příliš známé) čas potřebný k montáži konstrukce vnitřních příček redukuje až na polovinu. A to díky variabilnímu systému zámků umístěných přímo v profilu.

V horní a dolní části se pomocí klapky profil na místě ukotví bez použití spojovacího materiálu, a to jen roztažením k protilehlým stěnám (definitivně se zafixují přišroubováním desky). Pokud se zjistí, že rychlá instalace "od oka" není až tak přesná, je možné spoj uvolnit a stojnu posunout tak, aby po celé její šířce vznikl dostatek prostoru k přišroubování sádrokartonové desky.

Rychlý teleskop

Profily lze do sebe zasouvatJednou z dalších výhod je možnost vsouvat jednotlivé profily do sebe, působí tak jako teleskop. Odpadá tak přesné řezání na míru, které sice profesionálovi s praxí a vybaveném měřicí technikou nedělá problém, amatérovi to ale umožní nejen zkrátit čas montáže, ale také bez následků opravit chyby v případě, že si původní vzdálenosti špatně vyměřil.

Tato přednost se naplno prokáže tam, kde nelze počítat s přísnou rovnoběžností stropů s podlahami, což se někdy stává nejen ve starých domech, ale hlavně při stavbě podkrovních příček.

Podívejte se na instruktážní videa na zahraničních stránkách výrobce Lindab, tam je jednoduchý systém práce s novými profily dobře vidět.

Autor:




Nejčtenější

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Další z rubriky

Klasickým sporákům, i když jsou na pevná paliva, nechybí některé moderní...
Kamna na chalupu: vyberte typ, který se rychle zahřeje a vyhrajte vysavač

Topení na chalupě je specifické tím, že se s ním začíná v pátek odpoledne a končí v neděli po obědě. Takže rozhodně není žádoucí zdroj tepla, který se sám o...  celý článek

Domácí kečup můžete ochutit oblíbeným kořením a dodat mu tak svou vlastní...
Přebytek rajských zužitkujte, připravte z nich zásoby kečupu na zimu

Úrodu je potřeba maximálně zužitkovat, proto se v období přebytku rajských každá inspirace počítá. A proč si pro ni nezajít do celého světa a nevyužít každý...  celý článek

Lilková zmrzlina se sušenými lilkovými chipsy, mandlovou drobenkou a...
VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.