Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Takto by měl vypadat nůž, který už nikdy nebudete muset ostřit

aktualizováno 
V květnu se začne prodávat kuchyňský nůž, na jehož vývoji se podíleli vědci z NASA. Měl by být daleko tvrdší než ty nejlepší nože a přitom slitina není křehká, navíc by měl být podstatně ostřejší než nejlepší běžné nože.

Nůž by měl stát méně než 100 dolarů, což je velmi rozumná cena. Je to méně, než kolik stojí profesionální kuchařské nože. Solidní nože obvykle mívají tvrdost kolem 55 HRC (stupnice podle Rockwella), ty opravdu tvrdé pak 58–60. Vyšší tvrdosti dosáhnout lze, ale je to na úkor houževnatosti, ocel je pak příliš křehká.

Nový nůž KNASA od firmy Habitat by podle tohoto měření měl dosahovat tvrdosti 70 HRC. „Ten nůž má ostří vyrobené z patentovaného ultratvrdého kovu, který byl vyvinut v Caltechu v Kalifornském technologickém institutu a testovaný NASA,“ tvrdí ředitel Habitatu Adam Ackerman. „Podle nás ten kov znamená první skutečnou inovací v oblasti výroby nožů za posledních 200 let,“ nezapomene se pochválit.

Fotogalerie

Konstrukce nože počítá s ostřím 25 stupňů s tím, že ostří je tvarováno „nanozoubky“. Nůž by tak měl mít velmi dobrý řezný výkon a dobře řezat vše od masa přes rajčata až po ztvrdlý chleba. Zoubky by se měly používáním samy ostřit. Bohužel se nikde neudává přesná specifikace ani délka čepele. Podle obrázků lze jen soudit, že půjde o větší kuchařské provedení s délkou přes dvacet centimetrů.

Tým získával peníze na start výroby na Kickstarteru, kde se místo požadovaných 20 tisíc dolarů podařilo vybrat 450 tisíc (přes 11 milionů korun).

Zda bude nůž tak dobrý, jak výrobci tvrdí, odhalí až první skutečné recenze. Pak se uvidí, zda nejde o „zázračný“ nůž jako z reklamy od Horsta Fuchse, ale opravdu o něco, co posune vývoj o kousek dál.

Pochybnosti také vyvolaly ony miniaturní zoubky, které se sice u různých „televizních“ nožů tváří, jako by zachraňovaly svět, ale nakonec se ukáže, že úplně obyčejný nabroušený nůž je stejně nejlepší.

Autor:




Nejčtenější

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Další z rubriky

Domácí kečup můžete ochutit oblíbeným kořením a dodat mu tak svou vlastní...
Přebytek rajských zužitkujte, připravte z nich zásoby kečupu na zimu

Úrodu je potřeba maximálně zužitkovat, proto se v období přebytku rajských každá inspirace počítá. A proč si pro ni nezajít do celého světa a nevyužít každý...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Lilková zmrzlina se sušenými lilkovými chipsy, mandlovou drobenkou a...
VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.