Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Takto by měl vypadat nůž, který už nikdy nebudete muset ostřit

aktualizováno 
V květnu se začne prodávat kuchyňský nůž, na jehož vývoji se podíleli vědci z NASA. Měl by být daleko tvrdší než ty nejlepší nože a přitom slitina není křehká, navíc by měl být podstatně ostřejší než nejlepší běžné nože.

Nůž by měl stát méně než 100 dolarů, což je velmi rozumná cena. Je to méně, než kolik stojí profesionální kuchařské nože. Solidní nože obvykle mívají tvrdost kolem 55 HRC (stupnice podle Rockwella), ty opravdu tvrdé pak 58–60. Vyšší tvrdosti dosáhnout lze, ale je to na úkor houževnatosti, ocel je pak příliš křehká.

Nový nůž KNASA od firmy Habitat by podle tohoto měření měl dosahovat tvrdosti 70 HRC. „Ten nůž má ostří vyrobené z patentovaného ultratvrdého kovu, který byl vyvinut v Caltechu v Kalifornském technologickém institutu a testovaný NASA,“ tvrdí ředitel Habitatu Adam Ackerman. „Podle nás ten kov znamená první skutečnou inovací v oblasti výroby nožů za posledních 200 let,“ nezapomene se pochválit.

Fotogalerie

Konstrukce nože počítá s ostřím 25 stupňů s tím, že ostří je tvarováno „nanozoubky“. Nůž by tak měl mít velmi dobrý řezný výkon a dobře řezat vše od masa přes rajčata až po ztvrdlý chleba. Zoubky by se měly používáním samy ostřit. Bohužel se nikde neudává přesná specifikace ani délka čepele. Podle obrázků lze jen soudit, že půjde o větší kuchařské provedení s délkou přes dvacet centimetrů.

Tým získával peníze na start výroby na Kickstarteru, kde se místo požadovaných 20 tisíc dolarů podařilo vybrat 450 tisíc (přes 11 milionů korun).

Zda bude nůž tak dobrý, jak výrobci tvrdí, odhalí až první skutečné recenze. Pak se uvidí, zda nejde o „zázračný“ nůž jako z reklamy od Horsta Fuchse, ale opravdu o něco, co posune vývoj o kousek dál.

Pochybnosti také vyvolaly ony miniaturní zoubky, které se sice u různých „televizních“ nožů tváří, jako by zachraňovaly svět, ale nakonec se ukáže, že úplně obyčejný nabroušený nůž je stejně nejlepší.

Autor:



Nejčtenější

Pršut nemusí být jen italskou specialitou. Můžete ho klidně vyrobit doma

Takto se suší kýta v Itálii.

Pršut, prosciutto, prostě sušená šunka je pochoutka, která pochází z Itálie. Vyrábějí ji i další výrobci v Evropě,...

Nemáte krmítko? Mrkněte se na ptáčky v živém přenosu z Makova

Během přímém přenosu z krmítka v Makově můžete vidět až 50 druhů ptáků.

Mrazy trápí nejen lidi, ale i malé ptáky. Ti pro udržování stálé tělesné teploty vynakládají obrovské množství energie,...



Známe absolutního vítěze soutěže o nejkrásnějšího psa

Absolutní vítěz: Sia

V pondělí 11. prosince dospěla do finále velká fotografická soutěž o nejkrásnějšího pejska. Ve 12:00 se zastavila...

Pět rad co dělat, když cizí pes napadne toho vašeho. Hlavně nenadávejte

Když se psi poperou, je nejdůležitější zachovat chladnou hlavu.

Leckterý pejskař už to zažil a pro mnohé je to noční můra: co když se váš pes nepohodne s cizím a zakousnou se do sebe?...

VIDEO: Teenageři šílí po slizu. Vyrobíte ho z gelu na praní a lepidla

Jak vyrobit sliz podle youtuberů.

Na sociálních sítích se šíří stovky návodů, jak si vyrobit sliz. K čemu slouží? Zdá se, že hlavně k tomu vyzkoušet si,...



Další z rubriky

Cibulky ve voskovém kabátku rozzáří stůl živými květy třeba na Vánoce

Kombinace odstínů mědi a čistě bílé barvy je velmi efektní. Když si navíc...

Možná jste na ně už narazili. Cibulky velkokvětých honosných hvězdníků potažené voskem připomínající barevné,...

Jak rychle to umí s wokem Thajci, to se s Pohlreichem naučíte také

Stojí za to se dívat zkušené thajské kuchařce pod ruce. Na videu k článku máte...

Bez metody stir-fry by nejen thajská nebo čínská kuchyně nebyly tím, čím jsou. Přitom nejde o nic jiného než o rychlé...

VIDEO: Tradiční průvody čertů v Rakousku. Náš Mikuláš je mírnější

Mikuláš s Andělem a Čertem se vydávají, jako každý rok (podle pověsti) z ruiny...

U nás k adventu neodmyslitelně patří laskavý Mikuláš doprovázený čertem a andělem, v sousedním Rakousku mají navíc také...



Najdete na iDNES.cz