Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Nový nůž namaže máslo ztuhlé z lednice. Staletý problém je vyřešen

aktualizováno 
Nově se k problému mazání ztuhlého másla postavili zlepšovatelé z Austrálie. Místo nákladných sci-fi řešení vymysleli nůž ButterUp, který stírá drobné „nitky“ másla, které se na vzduchu bleskově rozehřejí, a dají se tím pádem snadno rozetřít.

Naposled jsme psali o novém „vynálezu“, který měl být konečným řešením problému se ztuhlým máslem, v roce 2012. Tehdy nůž fungoval tak, že se čepel elektricky nahřála, takže bylo možné máslo snadno seškrabovat (článek najdete zde).

Fotogalerie

Samozřejmě vyvolal vlnu diskusí, které připomínaly, že přece není žádný problém nůž bleskově nahřát pod horkou vodou a výsledek je stejný. To je pravda, zvlášť když nůž měl být vyhřívaný tužkovými baterkami a vypadal jako jeden z dalších přístrojů do kuchyně, na které po počátečním nadšení už jen bude sedat prach.

Tři přátelé z australského Sydney Saša Pantšenko, Norman Oliveria a Craig Andrews na to šli rozumem bez použití nějaké další techniky. Jejich nůž vypadá jako klasický příborový, jen na jedné straně najdete 21 trojúhelníkových otvorů, které z nože dělají něco jako struhadlo. Přes otvory se v  tenkých proužcích odděluje máslo, které pak druhou stranou nože normálně rozetřete.

Na serveru Kickstarter píšou tvůrci o tom, že vývoj správného tvaru nože trval několik měsíců a dokládají to i obrázkem prototypů. Na počtu a tvaru zubů ještě pilně pracují. Už mají propočteno, že by nůž mohli prodávat za cenu kolem 10 dolarů (asi 200 korun). Zatím se jim na rozjezd výroby podařilo za čtrnáct dnů nasbírat skoro 70 tisíc dolarů.

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...



KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

Znojemské, rychlokvašky i kornyšonky. Jak si poradit se zavařováním okurek

Zavařování okurek je u nás jednou z největších tradic.

Sezona okurek a barevné letní zeleniny je právě na vrcholu. Nemáte-li rádi saláty, nebo vás nebaví je chystat, můžete...

VIDEO: Ovocné sushi je jako sladká tečka, kterou si snadno připravíte doma

Ovocné sushi je neobvyklou sladkou tečkou.

Sushi existuje nepřeberné množství druhů. Málokdo se však setkal s ovocnou variantou, která může posloužit jako „sladká...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz