Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Podíval se na zámek novýma očima, vymyslel nezničitelný systém

aktualizováno 
Konstruktér Luboš Dvořák je v závodu, kde pracuje, tak trochu inventářem, pracuje tu už přes třicet let. Začal jako učeň a teď je vedoucím konstruktérem. S kolegou Zdeňkem Judou stojí za novým patentem, který klasickým zámkům se stavítky dává nový rozměr. Udělal z nich prakticky nezničitelné systémy.

Zámek ze série Tech | foto: Tokoz

„Tradiční zámková vložka je založená na nejrozšířenějším a nejlevnějším principu odpružených stavítek. Ten princip je v podstatě stejný už 200 let a kromě dílčích věcí se tam mnoho nezměnilo. Jenže častým zasouváním klíče přes odpružená stavítka dochází k jejich vzájemnému odírání a vložka se po čase zasekne a přestane fungovat,“ vysvětluje konstruktér ze společnostiTokoz.

Luboš Dvořák, vedoucí konstruktér

Luboš Dvořák, vedoucí konstruktér

Tření zoubků klíče o hlavy stavítek totiž obrušuje jak stavítka, tak klíč a může vést k jejímu zničení. Třením se vytváří drobný kovový prach, který může zaseknout také některou z pružinek.

Tímto trpí nejvíce frekventované zámky u vchodových dveří bytových domů, kdy se operuje se zámkem v řádu stovek použití denně. „Už z výroby nebo i z klíčové služby mívá klíč otřepy a než se v zámku obrousí, tak už vydírá sám sebe,“ upozorňuje.

Dvořák měl možná výhodu v tom, že se mnoho let věnoval vývoji kování a dalších segmentech výroby, kterým se firma dosud živila. A když se před nedávnem fabrika začala orientovat na výrobu vložek, uvědomili si, že nemá cenu vymýšlet a vyrábět něco, co už bylo dávno vymyšlené a přijít na totálně obsazený trh.

Fotogalerie

Takže se mohli na něco tak zažitého, jako je princip zámku se stavítky, podívat novýma očima. „Vlastně jsme neudělali nic převratného. Jenom jsme si řekli, že když se klíč o vnitřnosti vložky tak opotřebovává, tak je potřeba vyřešit to tření. A co lépe tření vyřeší? To, že se klíč po stavítku bude odvalovat pomocí kovové kuličky. Jako když místo kluzného ložiska dáte kuličkové a máte nižší tření a delší trvanlivost,“ vysvětluje Luboš Dvořák tu vzácnou chvíli, kdy se podaří podívat na problém novým pohledem.

Může se hodit

Sháníte šikovného zámečníka? Vyberte si ho zdarma na AAAPOPTÁVKA.CZ

Když se pustili do výroby vložek, zkoumali konkurenční výrobky a přišli na to, že ve zkušebně klasické vložky se stavítky dosahovaly tak 100 tisíce cyklů s použitím tří klíčů. První vydržel například 50 tisíc, druhý třicet a třetí zbytek. A pak už byla stavítka tak zničená, že zámek přestal fungovat. Podle konstruktéra vydrží vložky z řady Tech v podstatě déle – když by bylo odvážné použít výraz neomezeně.

Systém Tech je založený na tom, že se v zámku nepoužívají klasická stavítka, ale jsou to odpružené plechové lamelky, do kterých je integrovaná kulička. Ta se v zámku odvaluje a v podstatě tam dělá převod mezi horizontálním a vertikálním pohybem

Nová vložka Tech se vyrábí ve 3. bezpečnostní třídě. Nestojí dvě stovky jako bezejmenná vložka z hobbymarketu, ale přináší bonus ve vyšší spolehlivosti a delší životnosti.

„Víte jak to je. Když máte klíč, který z nějakého důvodu potřebujete rozmnožit, většinou zajdete k zámečníkům, aby vám vyrobili kopii. Jenže z tohoto už částečně poškozeného klíče okopírují i ty nepřesnosti. Podobný problém u tohoto zámku nezažijete,“ říká Dvořák, jehož vynález už prošel patentovým řešením.

Autoři:



Nejčtenější

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...



Naši největší a nejkrásnější kočku musí dobrovolníci bránit před pytláky

Rys ostrovid, největší kočkovitá šelma naší přírody, u nás byla zhruba před sto...

Rys ostrovid byl u nás doma jako největší kočkovitá šelma až do přelomu 19. a 20. století, kdy ho člověk vyhubil....

Chytili 114cm hlavatku pouhých šest minut před koncem povoleného lovu

Hlavatka ulovená Radkem Filipem měřila neskutečných 114 cm.

Sezona lovu dravců u nás skončila posledním prosincovým dnem. Existuje ale mnoho zahraničních zemích s pružnější...

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to...

Další z rubriky

Nejlepší instalatéry vychovávají na pražském Jarově. Bude jich dost?

Z praktické části soutěže instalatérů, ve které letos vyhráli učni 3. ročníku z...

„Většinou je hned jasné, který kluk vyrostl na pražském sídlišti a který na venkově. Podle manuální zručnosti. Ale to...

Draky sice pouštíme na podzim, ale na jaře je k tomu vhodnější vítr

Postavte si řiditelného draka.

Na mírnější vítr Češi čekají každý podzim už desítky a desítky let. Tradice totiž velí pouštět draky. Jenže zkušení...

Nadšený soused kutil vám opraví staré rádio i remosku. Třeba v kavárně

Rande s opravářem si můžete dát ve vybrané kavárně, kam rozbité rádio,...

Vypadá to jako návrat v čase. Ovšem i dnes existují nadšení kutilové, kteří vám u sebe doma nebo v kavárně „za pár...

Najdete na iDNES.cz