Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Super sprej odpudí všechny nečistoty. Doba neuklízení se blíží

aktualizováno 
Do dvou let by se na pultech měl obnovit nový materiál, který vyvinuli chemici z University College v Londýně. Po letech bádání vyvinuli látku z nanočástic oxidu titaničitého, která absolutně odpuzuje vodu, prach a skvrny.

Vlhkost se na hydrofobním povrchu mění v kapky, které snadno stékají, takže se látka nezamáčí. | foto: Profimedia.cz

Sprej bude požehnáním pro všechny, kdo netrpí uklízecími mániemi. Měl by působit na vše, co se jím postříká, podobně jako používáme voděodolný sprej na boty nebo zimní bundy. Vědci na tuto látku narazili po letech pátrání po extrahydrofobních látkách. Ty pracují tak, že každá vlhkost se promění v kuličku vody a po materiálu steče.

Výzkumníci se inspirovali přírodou a zkoumali, proč například vodní ptáci, ač se ponoří, zůstávají suší. Podobné vlastnosti mají i okvětní lístky lotosu. „Pokud se nám povede napodobit přírodu, dostaneme řadu převratných výrobků,“ tvrdí Ivan Parkin, vedoucí chemik univerzity UCL, který práci zveřejnil v magazínu Science.

Voděodolné telefony

Technologie voděodolnosti je čím dál žádanější. Například Apple si podal patent, kde se voděodolnost nebude řešit schránkou zařízení, ale i voděodpudivou úpravou jednotlivých komponent.

Látka se hodí k velmi širokému využití. Přímo se nabízí v prostředí, kde je třeba dodržovat maximální hygienu. Například v kuchyních jak doma, tak hotelích a restauracích. Určitě se uplatní i v nemocnicích a sáhnou po něm i v lodním průmyslu. Látkou se natře trup lodi a tím se zmenší tření o vodu a sníží se spotřeba paliva lodních motorů. A závodní plavci možná sníží časy o další setinky vteřiny.

Univerzitní tým po sérii pokusů a zkoušek dospěl k názoru, že látkou lze potahovat i textilní vlákna, což zvyšuje jejich voděodolnost. Ta by měla být mnohokrát vyšší v porovnání se současnými přípravky. Udělali například pokus na vatě: potáhli její vlákna zkoušenou látkou a pak ji namočili do barviva. Po vyprání byla vata zase bílá.

Zkoumaná látka nabízí ještě jednu klíčovou vlastnost. Je mimořádně odolná proti otěru. Při zkouškách vydržel ošetřený povrch 40 tahů brusným papírem, než se odřel.

Autoři:




Nejčtenější

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Německý boxer
Psi, kterým se jen tak nevybijí baterky. Jen pro páníčky plné energie

Hledáte parťáka, který vás donutí chodit na dlouhé procházky, běhat či začít s nějakým psím sportem? Prostě psa s energií na rozdávání? K těm, co potřebují...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Další z rubriky

Akumulační vložky jsou jako skládačka, objednávají se zvlášť.
Malý výkon a akumulaci. Taková krbová kamna potřebují nízkoenergetické domy

Klasická krbová kamna jsou perfektní pro nezateplené chaty a chalupy. Ale nové domy, které se stále častěji staví v nízkoenergetickém nebo pasivním standardu,...  celý článek

Rybu vařenou v páře můžete podávat se salátem podle vlastní fantazie.
VIDEO: Pár tahů nožem a ryba je bez kostí. Pohlreich učí filetovat

Kuchař Zdeněk Pohlreich střídá polohu „kata“ nezdárných restaurací s polohou lektora, kdy se snaží pěkně krok za krokem naučit kuchaře některou základní...  celý článek

Demi-glace se podává k masům.
Kosti na demi-glace nemusíte vařit dva dny. Návod krok za krokem

Některé profesionální recepty radí, že abyste dostali pořádnou omáčku demi-glace, musíte „táhnout“ kosti 48 hodin. Šéfkuchař Jiří Roith však tvrdí, že zhruba...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.