Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Obětoval život vycpávání ryb, už jich má 600

aktualizováno 
V jihočeských Vodňanech se nachází patrně největší sbírka vypreparovaných ryb v Evropě. Nechybí v ní 140centimetrová štika, ale ani metrový žralok.

Josef Nováček pracuje na své sbírce 35 let | foto: ČTK

Patrně největší soukromá sbírka v Evropě, kterou tvoří kolem 600 vypreparovaných exemplářů ryb, zdobí vstupní halu domku ve Vodňanech. Věčný život rybám tak dopřává bývalý učitel tamní střední rybářské školy Josef Nováček. Nejenže ryby sbíral, exponáty hlavně sám tvořil. O jejich zdařilosti svědčí také fakt, že některé z nich jsou vystaveny v loveckém zámečku Ohrada u Hluboké nad Vltavou. "Ano, některé z jeho povedených exemplářů zdobí i naše sbírky," potvrzuje Martin Slaba z Národního zemědělského muzea Praha, které má právě v zámečku Ohrada pobočku.

Už odmala

Sbírku tvoří přes 600 exponátů"Rybařina mne bavila odmalička. Jako malý kluk jsem na Lužnici chytával na nit s ohnutým špendlíkem i na vrbový prut. 'Bambusáky' nebo 'teleskopy' tehdy neexistovaly," vzpomíná dnes dvaasedmdesátiletý důchodce.

Preparovat začal v roce 1973, kdy nastoupil jako učitel sportovního rybářství na jedinou střední rybářskou školu v tehdejším Československu.

Bydlel na internátě, kde se studenti pokoušeli o různé rybí modely. Od nich odkoukal základy. Něco vyčetl, časem si vytvořil svůj postup. "Ale nemyslete si, že vám ho prozradím," usmívá se Josef Nováček, "pracoval jsem na receptuře třicet let."

Ruce neselžou

"Při výlovech mi prošly rukama tisíce ryb. Viděl jsem je za pohybu, znal jsem je dokonale, což byla velká výhoda," vzpomíná. Proto jeho exponáty mají zpravidla zahnuté ocasní ploutve. Rybu prý modeluje, aby vypadala věrohodně.

Patrně největší soukromá sbírka v Evropě, kterou tvoří kolem 600 vypreparovaných exemplářů ryb, zdobí vstupní halu domku naproti Mlýnskému náhonu ve VodňanechRarit má Nováček hodně, nejen říční, ale i mořské. Pyšný je třeba na štiku, kterou v roce 1989 chytil v Jesenické přehradě. Zaživa měřila skoro 140 centimetrů a vážila téměř 25 kilogramů. Už dvakrát s ní vyhrál celonárodní soutěž rybích trofejí. Ze stěn průjezdu se ale zubí i vlkouš neboli mořská kočka, piraňa, stočtyřiceticentimetrová hlavatka a pod stropem asi metrový žralok, na kterém pracoval devět měsíců.

Vlkouš patří mezi dravé tvrdoploutevní ryby"S mořskými rybami to nebylo jednoduché. Existuje sice spousta katalogů a atlasů, za řadu kreslířů v nich bych ale nedal ruku do ohně. Často obrázky neodpovídají skutečnosti. Proto když jsem jezdil třeba do Norska, vždy jsem si chycenou rybu osahal a zafixoval si její podobu. Nezajímalo mě, zda má jeden nebo pět kilogramů," zdůraznil. 

Rada pro všechny: vyfotit!

Těm, kdo jezdí za hranice, vždy doporučuje úlovek vyfotit. Snadněji pak ryba dostává skutečnou podobu. Ne vždy se ale k němu dostane ve vhodném stavu. Rybu radí proto hned po vytažení z vody citlivě usmrtit, aby se nepoškodila, nejlépe prostřihnout žábry a nechat vykrvácet. Rybář by určitě neměl vybírat vnitřnosti. Nevykuchanou rybu je nutné co nejdřív zamrazit. V chladu prý může být měsíc či dva nebo i půl roku.

Candát nemusí být snězenNejobtížněji se podle něj modelují kapr, karas nebo bolen, snazší je to s okouny či candáty. Ryba se nejprve konzervuje, pak se plní modelovacím substrátem a nechá uschnout. Chemickou úpravou ale ztrácí přirozenou barvu, a tak se musí přibarvit a nakonec přelakovat. Před dokončením je třeba vsadit skleněné oči. Preparát může být hotov za měsíc, ale i za půl roku.

Zvláštní péči pak prý nevyžaduje, stačí z ní čas od času setřít prach a zhruba jednou za tři roky ji přelakovat. Tak prý vydrží jako nová dalších 30 let.

Autoři: ,



Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

Jeseter je pravěké monstrum. Dnes ho najdete hlavně na soukromých revírech

Jeseteři jsou velmi aktivní i v teplé vodě.

Zmíníte-li se někomu o jeseterovi, většina lidí si vzpomene na Rusko a kaviár. V minulých časech, dokud bylo ještě...

Císařským řezem vytáhl rybář z mrtvého žraloka téměř stovku mláďat

Císařským řezem vytáhl rybář téměř 100 mláďat z mrtvého žraloka

Během pouhých devíti minut dostal rybář Mathew Orlov na australském pobřeží z břicha mrtvé žraločí matky téměř stovku...

VIDEO: Možnost kempování na vodě se stává realitou. Nejen pro rybáře

Nafukovací stan si zachovává vlastnosti raftu, po vodě se s ním tedy lze i...

Táboření na vodě má umožnit plovoucí stan, který jednoduše nafouknete a pošlete ho na hladinu rybníka, řeky či jezera....

Najdete na iDNES.cz