Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Teplá kaše po ránu pohladí žaludek a dodá vše, co tělo potřebuje

aktualizováno 
Mohou být bez lepku i bez laktózy, takže pro mnoho lidí řeší jejich problémy s trávením. Mohou být sladké i slané, jejich ochucení se meze nekladou, takže si každý přijde chuťově na své a na obilné kaši vydrží plný energie i do pozdního oběda. Připravili jsme pro vás hned několik receptů.
Část 1/6
Věra Strnadová, autorka řady sladkých i slaných receptů, objevila kaše jako lék...

Věra Strnadová, autorka řady sladkých i slaných receptů, objevila kaše jako lék na svoje vleklé zdravotní problémy.

Základní suroviny, ze kterých se kaše připravují - tedy obilí či luštěniny - vaše tělo navíc pěkně dají dohromady. Vždyť třeba pro Tibeťany je kaše z mletého praženého ječmene - tzv. tsampa (recept najdete v tomto článku) - naprostým základem každodenního jídelníčku pro děti i dospělé. Jen ochucení může být pokaždé trochu jiné. Je to prosté jídlo, ale dá tělu, co je potřeba.

Na jaře si lze dochucovat kaše čerstvými bylinkami

Na jaře si lze dochucovat kaše čerstvými bylinkami

Koneckonců i tu u nás nejběžnější ovesnou kaši máme podvědomě zařazenou jako pokrm chudých. Ať ji ale vnímáte jakkoliv, kaše je zásobárnou lehce stravitelných živin a jako taková by neměla na žádném jídelníčku chybět. Vždyť na své si přijdou i ti, kteří vyhledávají jídla bez lepku či laktózy.

A poslední praktická rada před přípravou? Rýži, pohankovou lámanku, luštěniny a podobné suché ingredience před zpracováním vždy propláchněte studenou vodou.

Autor:



Nejčtenější

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...

KVÍZ: Znáte naše brouky, pavouky a další bezobratlé?

Na Velké výstavě bezobratlých 2018 na půdě Přírodovědecké fakulty University...

Tvoří zhruba 95 % všech živočišných druhů na naší planetě, jen v České republice jich podle odhadů žije více než 40...



KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...

Evropou se šíří noví škůdci. Tesaříci a krasci napadají okrasné dřeviny

Krasec Lamprodila festiva

Tesaříci a krasci vázaní na jalovce byli posledních padesát let ve střední Evropě velice vzácní a ohrožení. S útlumem...

V Indii zalili omylem psa do asfaltu. Lhostejní dělníci ho odmítli vykopat

Spícího psa zaživa pohřbili do asfaltu

Až vzpoura místních obyvatel donutila silničáře vysvobodit ubohého psa. Kolemjdoucí jim sebrali bagr a psa z nově...

Další z rubriky

Makrela je u nás nedoceněná ryba. Pohlreich ukáže, jak na ni

Makrela s petrželovou marinádou s opékaným bramborem s šalotkou

Zdeněk Pohlreich ve své sérii Rozpal to šéfe ve Španělsku! na Primě opět používá místní produkty. Zaujala ho zde...

Domácí jahodový džem jako od babičky: jen ovoce, trochu cukru a citron

Pokud vás příprava domácích džemů baví, investujte do speciálního nerezového...

Jak to ty naše babičky dělaly? Vždyť neměly možnost jednoduše koupit želírující přípravky a přesto byl jejich jahodový...

Maso klidně marinujte, ale neutopte ho v oleji, radí šéfkuchař

Zatímco krkovička se ještě dopéká, kuřecí prsa už budou hotová. Aby byla...

Šéfkuchař Radek David soudí, že z grilování se někdy dělá větší věda, než ve skutečnosti je. Podle něj je hlavní...

PŘÍBĚH: Jak se žije s protikvasinkovou dietou
PŘÍBĚH: Jak se žije s protikvasinkovou dietou

Bez čokolády, bez kávy, bez ovoce. Dominičiny zdravotní obtíže ustoupily až poté, co nasadila protikvasinkovou dietu. Jak se jí teď žije bez sladkostí?

Najdete na iDNES.cz