Teplá kaše po ránu pohladí žaludek a dodá vše, co tělo potřebuje

aktualizováno 
Mohou být bez lepku i bez laktózy, takže pro mnoho lidí řeší jejich problémy s trávením. Mohou být sladké i slané, jejich ochucení se meze nekladou, takže si každý přijde chuťově na své a na obilné kaši vydrží plný energie i do pozdního oběda. Připravili jsme pro vás hned několik receptů.
Část 1/6
Věra Strnadová, autorka řady sladkých i slaných receptů, objevila kaše jako lék...

Věra Strnadová, autorka řady sladkých i slaných receptů, objevila kaše jako lék na svoje vleklé zdravotní problémy.

Základní suroviny, ze kterých se kaše připravují - tedy obilí či luštěniny - vaše tělo navíc pěkně dají dohromady. Vždyť třeba pro Tibeťany je kaše z mletého praženého ječmene - tzv. tsampa (recept najdete v tomto článku) - naprostým základem každodenního jídelníčku pro děti i dospělé. Jen ochucení může být pokaždé trochu jiné. Je to prosté jídlo, ale dá tělu, co je potřeba.

Na jaře si lze dochucovat kaše čerstvými bylinkami

Na jaře si lze dochucovat kaše čerstvými bylinkami

Koneckonců i tu u nás nejběžnější ovesnou kaši máme podvědomě zařazenou jako pokrm chudých. Ať ji ale vnímáte jakkoliv, kaše je zásobárnou lehce stravitelných živin a jako taková by neměla na žádném jídelníčku chybět. Vždyť na své si přijdou i ti, kteří vyhledávají jídla bez lepku či laktózy.

A poslední praktická rada před přípravou? Rýži, pohankovou lámanku, luštěniny a podobné suché ingredience před zpracováním vždy propláchněte studenou vodou.

Autor:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Plasty by nám měly jen sloužit. Bohužel je dnes pijeme, dýcháme i jíme

Ilustrační snímek

Zvykli jsme si pít z plastů i jíst z plastů. Ale situace se změnila. Teď plasty pijeme, dýcháme i jíme. Svět řeší, jak...

Další z rubriky

Ozdoby z ořechových skořápek mají kouzlo starých časů, vyzkoušejte to

Do ozdob z ořechových skořápek se dá schovat celý betlém i s příběhem.

První adventní neděle je tu a přípravy na Vánoce jsou v plném proudu. Co k výzdobě přidat i vlastnoručně vyrobené...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Plasty by nám měly jen sloužit. Bohužel je dnes pijeme, dýcháme i jíme

Ilustrační snímek

Zvykli jsme si pít z plastů i jíst z plastů. Ale situace se změnila. Teď plasty pijeme, dýcháme i jíme. Svět řeší, jak...

Najdete na iDNES.cz