Houby opravdu rostou, našel se i hřib okroužkovaný dudlíkem

  16:15aktualizováno  16:15
Hřib s dudlíkem vrostlým do nohy běžně nenajdete, ale našemu čtenáři se to povedlo na kraji lesa u Javorníku na Trutnovsku.

Detail nohy hřibu, který prorostl dudlíkem. | foto: Miroslav Krošlák

"Už jsme se vraceli z hub, když jsme se na kraji lesa, zhruba 10 metrů od auta, naposledy rozhlédli a uviděli krásný hřib. A kousek dál druhý a třetí, a to byl ten s dudlíkem," popsal náš čtenář Miroslav Krošlák, jak tuto houbovou raritu našel.

Nálezce s hřibem, který prorostl zřejmě ztraceným dětským dudlíkem. Místo

Nálezce s hřibem, který prorostl ztraceným dětským dudlíkem. Místo nálezu: les nedaleko obce Javorník v okrese Trutnov

Místo, kde okroužkovaný hřib našel, má velice oblíbené. "Je dobře dostupné, takže autem zajedu až k lesu, kde tyto hřiby rostou. Pro lenochy, jako jsem já, místo přímo stvořené," popisuje, že není žádný vášnivý houbař, který by musel za každou cenu hodiny běhat po lese. Ale pokud má možnost zajet až k lesu, jako v tomto případě, vylézt z auta a hned začít hledat, tak ho houbaření baví. 

Hřib se zarostlým dudlíkem měl úctyhodných 25 cm na výšku, ale nakonec si na něm nikdo nepochutnal. "Vzhledem k tomu, že jsem ho ukazoval známým, tak jsem ho nerozkrájel a ani nesnědl. Nakonec skončil zcela zčervivělý v odpadkovém kontejneru v Praze na Lužinách," popsal jeho smutný konec čtenář.

Hřib okroužkovaný starým dudlíkem
Detail nohy hřibu, který prorostl dudlíkem.

Okroužkovaný hřib – malý hříbek se při růstu evidentně trefil přesně do kroužku ztraceného dudlíku.

Dobrá zpráva je, že houby opravdu rostou. Krošlákovi našli v Krkonoších nejen hřiby, ale i podhřiby, křemenáče, klouzky a lišky.  

Autor:

Nejčtenější

VIDEO: Největšího vola Austrálie nemohli vzít na jatka. Nevešel se jim tam

Vedle tohoto býka jsou ostatní kravičky jako nedochůdčata.

Australského volka Knickerse zachránil před jatky unikátní vzrůst. Podle řezníků se totiž nevejde do linky, kde se...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Šéfová Jitka Pagana v Rozstřelu vyjmenovala nešvary české gastronomie

Jitka a Santo Pagana v diskusním pořadu Rozstřel. (3. prosince 2018)

Karla Mráčková v pondělním Rozstřelu zpovídala nástupce Zdeňka Pohlreicha, protagonisty pořadu Ano, šéfová! Pro TV...

Podle šéfové mají na Lipně na víc. Vydělávají, ale chybí láska k oboru

Santo na Lipně i vaří, ale majitelům o žádný posun nejde.

Proč si štáb pořadu Ano, šéfová! pozvou provozovatelé úspěšné restaurace Kotva na břehu Lipna, když za tři roky sami...

Pohlreich ukázal, jak i z nenáviděných fazolí uděláte atraktivní polévku

Fazolová polévka se salsicciou

Zeptejte se dětí, zda můžete uvařit něco z fazolí. Odpovědí vám bude jen nesouhlasné mručení. Přitom po fazolové...

Další z rubriky

Otrava houbami. Jak se jí vyhnout a co dělat, když k ní přece jen dojde

Jste si opravdu jistí, že v kuchyni zpracováváte jen houby, které dobře znáte?

Plný košík hub, smaženici, houbové řízky či bramboračku si rád dá každý. A nikdo nechce, aby mu po houbové pochoutce...

FOTOGALERIE: Pak že nerostou, tyto obrázky poslali čtenáři iDNES.cz

V posledních dnech se pro sběrače hub situace trochu zlepšila. Přece jen trochu...

V posledních dnech se pro sběrače hub situace trochu zlepšila. Přece jen trochu zapršelo a zároveň se teploty držely do...

Začínají růst žampiony, někde budou i hřiby. Výstavy hub se však ruší

Pečárka polní neboli žampion polní roste roky na stejném místě. Pokud u vás...

Všude sucho, většinu suchých lesů a luk zavlažily po dlouhé době až deště z minulého týdne. A jakkoliv lze na...

Najdete na iDNES.cz