OBRAZEM: Podívejte se na úžasné fotografie ohroženého ledňáčka říčního - iDNES.cz

OBRAZEM: Podívejte se na úžasné fotografie ohroženého ledňáčka říčního

Podívejte se na nádherné fotografie ledňáčka říčního, které jsme získali od fotografa-ornitologa Bohumila Máška. Přes svého koníčka se dostal i ke spolupráci s neziskovými organizacemi angažujícími se v ochraně přírody.

"Skutečně intenzivně jsem začal přírodu fotit v roce 2006, kdy jsem si pořídil první digitální zrcadlovku. A už během prvních pokusů bylo jasné, že si nevystačím se setovým objektivem. Takže mě brzy čekala další investice, koupil jsem objektiv třístovku a konvertor," popisuje "ladění" techniky.

Ledňáček říční

Ledňáček říční dorůstá 16–17 cm, v rozpětí křídel měří 24–26 cm a dosahuje hmotnosti mezi 40–45 g. Má zavalité tělo, krátký ocas a končetiny, široká křídla a zhruba 4 cm dlouhý rovný zašpičatělý zobák.

V České republice se ledňáček říční vyskytuje celoročně. I přesto, že je jeho populační trend na našem území v posledních letech na mírném vzestupu, stále jej řadíme mezi silně ohrožené a tudíž i přísně chráněné druhy. Na území ČR totiž hnízdí pouze v počtu 300–700 párů, a to maximálně do nadmořské výšky 900 m.

V té době začal spolupracovat i s Nepomuckým ornitologickým spolkem, který si jako jeden z úkolů vytyčil získat přehled o kolísající české populaci ohroženého ledňáčka říčního. Spolek spolupracuje i s vodohospodáři, aby při úpravě vodních toků nezničili ledňáčkům jejich nory.

Bohumil Mášek něco přes rok spolupracuje i se Záchrannou stanicí živočichů Plzeň, pro kterou fotografuje nejen ptáky, ale i žáby a další živočichy.

"S Karlem Makoněm, který stanici vede, se známe z různých výstav nebo přednášek a pravidelně jim pomáhám s kroužkováním ptáků nebo transfery žab. Takže proč to zároveň i nefotit?" popisuje, jak se kloubí práce s přírodou a fotografování.

"Ono i focení takového ledňáčka pak jde snáz. Kdo chce přírodu fotit, musí ji znát a dostane se k ptákům daleko blíž," radí dalším zájemcům o podobného koníčka.

"Pravidelně sleduji čtyři ptačí nory, takže už vím kde si sedá, kdy hnízdí. Nejjednodušší je to, když se krmí mladí. To jsou 3–4 rybky na mládě denně, 5–7 mladých většinou 3x ročně. To už se občas nějaká ta fotka povede," komentuje.

Zobrazit celou fotogalerii

Prohlédněte si pohodlně všechny fotografie

Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Paměť ladili bylinkami už studenti ve starověku. Kvůli koncentraci i úzkosti

Nejen ve vyšším věku se stává, že nás paměť občas zradí, ale nezoufejte. Dobře to znají i studenti. Příroda má naštěstí v rukávu celou řadu báječných bylinných pomocníků, díky kterým ji znovu vrátíte...

Britové se mohli utlouct po smaženém sýru, svíčková je zmátla, líčí foodblogerka

Premium

Více než dvacet let pendluje mezi Českem a Británií a na tamní kuchyni nedá dopustit. Dagmar Heřtová se sice živí jako advokátka, ale zároveň působí jako nadšená foodblogerka a gastronomická...

Zahrada se probouzí. Které květiny je potřeba zasadit nyní, aby v létě hrály barvami

Nejstudenější měsíce roku jsou za námi, a tak se můžete směle pustit do výsadby květin, které jsou příliš choulostivé na mráz. Ale pozor, i když přes den už sluníčko docela hřeje, v noci mohou...

Tatínek naučil Báru Šporclovou Kodetovou sázet stromy i sekat trávu kosou

Herečka a zpěvačka Barbora Šporclová Kodetová se vedle rozmanitých uměleckých aktivit ještě stará o rodinu, zahradu, dům a domácí zvířata. Ráda kolem sebe vytváří příjemné prostředí, ve kterém se...

Vzácný lup i válečná kořist. Vševěd ví, kdo nás naučil pít kávu a jak pronikla do Česka

Premium

Taky ráno skoro nefungujete, dokud si nedáte kafe, a nejlépe dvě? Přitom tento „zlozvyk“ je poměrně novou záležitostí – do Evropy se káva dostala teprve v 17. století a k nám dokonce až na počátku...

Chuť česneku či cibule v kuchyni skvěle nahradí čertovo lejno, radí kořenáři

Premium

Kořenáři z pražských Nuslí, manželé Schneedorferovi, vybudovali voňavý byznys, který lahodí nosu, jazyku, očím i duši. Jejich Království chutí šlape na webu i na krámě. Pro Magazín Víkend DNES...

16. dubna 2025

Pražská zoo opět zachraňuje. Kromě koně Převalského i antilopy nebo gaviály

Pražská zoologická zahrada v červnu přepraví do Kazachstánu dalších osm koní Převalského, které tam vypustí do volné přírody. Dále zahrada chystá vypuštění ohrožených koní ve východním Mongolsku....

16. dubna 2025  14:02

Velikonoce jsou za dveřmi. Máme pro vás nejlepší tipy na barvení vajíček

Velikonoce jsou za rohem, a je tedy pomalu čas chystat velikonoční výzdobu i nadílku pro koledníky. Podívejte se na tipy a triky, jak jednoduše vyfouknout a originálně obarvit vajíčka.

16. dubna 2025

Voňavé jidáše na váš velikonoční stůl. Recept, kterému neodoláte

Jidáše jsou tradičním velikonočním pečivem v České republice, jejichž historie sahá až do středověku. Tvar těchto sladkých uzlů připomíná provaz, na kterém se podle biblické tradice oběsil Jidáš...

16. dubna 2025

Hlasujte pro roztomilé mazlíčky. Hrají o gurmánské krmivo a další skvělé ceny

Anketa o nejroztomilejší mazlíčky měsíce dubna odstartovala a čtenářské hlasy rozhodnou, kdo se bude radovat z hodnotných cen od značky PRO PLAN. Zalistujte galerií a podpořte zvířecí parťáky, které...

15. dubna 2025  8:39

Velikonoce si užijte a vyberte si svoji techniku barvení a zdobení vajíček

Techniky zdobení velikonočních vajíček jsou různé. Kolik jich znáte a používáte? Leptání, vosková batika, vyškrabávání či drátování – přesně tak se zdobily kraslice kdysi. Jenže ruku na srdce, jedná...

15. dubna 2025

Od Lkavého čtvrtka k Zelenému. Jak vznikl omyl a jaké zvyky nás čekají

Některé možná znáte a poctivě se jimi řídíte, jiné jsou už skoro zapomenuté. Co takhle si je o letošních svátcích oprášit?

14. dubna 2025

Britové se mohli utlouct po smaženém sýru, svíčková je zmátla, líčí foodblogerka

Premium

Více než dvacet let pendluje mezi Českem a Británií a na tamní kuchyni nedá dopustit. Dagmar Heřtová se sice živí jako advokátka, ale zároveň působí jako nadšená foodblogerka a gastronomická...

13. dubna 2025

Nechcete utrácet za vejce? Obarvěte si na Velikonoce brambory, bude to hit

Díky nárůstu cen vajec hledají lidé levnější alternativy pro velikonoční tvoření. Barvení brambor není žádný vtip. Je to praktické, cenově dostupné a překvapivě stylové. Vyzkoušejte netradiční způsob...

13. dubna 2025

Vzácný lup i válečná kořist. Vševěd ví, kdo nás naučil pít kávu a jak pronikla do Česka

Premium

Taky ráno skoro nefungujete, dokud si nedáte kafe, a nejlépe dvě? Přitom tento „zlozvyk“ je poměrně novou záležitostí – do Evropy se káva dostala teprve v 17. století a k nám dokonce až na počátku...

12. dubna 2025

Zahrada se probouzí. Které květiny je potřeba zasadit nyní, aby v létě hrály barvami

Nejstudenější měsíce roku jsou za námi, a tak se můžete směle pustit do výsadby květin, které jsou příliš choulostivé na mráz. Ale pozor, i když přes den už sluníčko docela hřeje, v noci mohou...

12. dubna 2025

Tatínek naučil Báru Šporclovou Kodetovou sázet stromy i sekat trávu kosou

Herečka a zpěvačka Barbora Šporclová Kodetová se vedle rozmanitých uměleckých aktivit ještě stará o rodinu, zahradu, dům a domácí zvířata. Ráda kolem sebe vytváří příjemné prostředí, ve kterém se...

12. dubna 2025