Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Kdo sní za hodinu kilový hamburger? Chlap jako hora to nezvládl

aktualizováno 
Je to výzva. Kilogram mletého hovězího a k tomu půl kila housky, dalších ingrediencí a oblohy. Kdo takový hamburger spořádá do hodiny, má ho zadarmo.

"Vycházíme z americké tradice, kdy je podobná výzva takovou třešničkou na dortu. Do restaurace pak přicházejí party kamarádů, vzájemně se hecují, občas se to někomu povede a příště přijdou zase," vysvětluje Zdeněk "Zed" Střížek, majitel pražské restaurace Bejzment, která vaří v přísně americkém duchu. 

Takto se jí obří hamburger

Burger nazvaný The Big Zee Hárt Atak si zatím objednaly asi dvě stovky lidí. "Přemohlo ho dvanáct," směje se Střížek, mimochodem organizátor pražského Burgerfestu.

Taky jsme zvolili metodu hecování a přemluvili k pokoření výzvy metrákového chlapa. Karel Augusta je hráčem amerického fotbalu z týmu Prague Black Panthers. Řekli byste, že do něj kilo a půl těžký "hambáč" spadne jako do popelnice.

Střížek nám dal nahlédnout i do kuchyně, jak burgerovou výzvu připravuje. "Melu přední hovězí. Ale pozor, když si to budete připravovat doma, melte maso, které má tak dvacet procent tuku, jinak bude burger suchý. Aby maso zůstalo šťavnaté, nesmí být úplně libové," vysvětluje.

Další výzvy?

Víte o dalších českých restauracích s podobnými výzvami v menu? Napište své tipy do diskuse u článku.

Další tajemství receptu si Střížek chrání jako oko v hlavě. Veškeré fígly si přinesl ze Spojených států amerických, kde devět let pracoval jako kuchař.

Konečný výsledek jsme prozradili už v titulku. Ale stojí za to podívat se, jak se fotbalista prokousával k poslednímu zbytku na talíři. "Škoda, zbývá už jen málo, to už ale nedám. Doma si dám možná ferneta, aby mi slehlo, a pak už mám jediný program - nejíst," pronesl na závěr hráč.

Autor:




Nejčtenější

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

U vody je nyní božský klid.
Rybář Vágner chce sjednotit dobu lovu. Kdo chodí pozdě z práce, nemá šanci

Jakub Vágner zahájil kampaň za prodloužení doby lovu tak, aby byla celoročně od čtyř hodin ráno až do půlnoci. Podle něj současná doba, kdy se smí lovit...  celý článek

Detail hlavy psa
Rumunský carpatin: pro pohodový život je to značka ideál

Kdo se setká s carpatinem, pozná jeho neskutečně klidnou a vyrovnanou povahu. Pokud tedy zrovna neohrožujete jeho stádo ovcí či rodinu. To netradiční plemeno...  celý článek

Další z rubriky

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Dýně pod svou slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý...
Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat

Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště...  celý článek

Demi-glace se podává k masům.
Kosti na demi-glace nemusíte vařit dva dny. Návod krok za krokem

Některé profesionální recepty radí, že abyste dostali pořádnou omáčku demi-glace, musíte „táhnout“ kosti 48 hodin. Šéfkuchař Jiří Roith však tvrdí, že zhruba...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.