Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pěstoval obří kapustu, kuchař ji týden před výstavou nakrájel hostům

aktualizováno 
Angličan Dale Toten je vášnivý zahradník a na zahradě téměř rok kultivoval obří hlávku kapusty, se kterou chtěl soutěžit na zahradnické výstavě. Týden před výstavou však zjistil, že kuchař z jeho hotelové restaurace kapustu „sklidil“ a naservíroval hostům.

V první chvíli myslel kuchař, že ho majitel zaškrtí. | foto: Profimedia.cz

Příhoda se stala v zahradě hotelu Ston Easton Park v Somersetu v jižní Anglii nedaleko Bristolu. Kuchaři hotelové restaurace dostávají instrukce, že na majitelovu obří zeleninu nemají sahat. Tento příkaz se však nedostal k jednomu z nových kuchařů. Ten ji sklidil, nastrouhal a udělal z ní konfitovanou kapustu.

Fotogalerie

„Šel jsem kapustu zkontrolovat, zda není půda přemokřelá a tak jsem zjistil, že větší část hlávek byly odříznutá. Zpočátku jsem nechápal, co se mohlo stát, ale pak jsem přišel do kuchyně a objevil jsem ji nastrouhanou v lednici,“ popisoval nešťastný zahradník.

„Dale skoro uškrtil kuchaře Byl velmi rozrušený, byl blízko k slzám. Staral se o svou výstavní zeleninu po celý rok, měl ji skoro jako dítě. Kuchař se sice omluvil a slíbil, že už to neudělá, ale už se nedalo nic dělat,“ popsal incident provozní ředitel hotelu Nick Romano.

Své si odnesl i zástupce šéfkuchaře Aaron Marsh, který má na starosti získávání nových zaměstnanců z agentur. „Když Dale začal mluvit o tom, kolik peněz ztratí kvůli promeškané soutěži, vážně jsem se bál, že mi pošle účet. Naštěstí teď už se tomu směje, přešlo ho to. Ale pro mě z toho vzešlo velké poučení: od té doby, kdykoliv někoho přijímám, udělám s ním procházku po zahradě a přesně mu ukážu, na kterou zeleninu nesmí sahat,“ řekl Marsch.

Paradoxním výsledkem činu mladého kuchtíka bylo to, že gigantická kapusta nakonec vůbec nebyla dobrá. Byla dost hořká a kuchařům dalo hodně práce upravit ji tak, aby byla nakonec poživatelná.

Autor:




Nejčtenější

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Další z rubriky

Nejzdravější bývají voříšci.
VIDEO: Psí plemena, u kterých byste měli ušetřit za veterináře

Psi s nejpevnějším zdravím. Asi každý, kdo si vybírá toho nejideálnějšího psího společníka pro sebe či svoji rodinu, by chtěl vědět, které plemeno je to...  celý článek

Květinové cibulky musí být pevné a bez známek plísně či jiného poškození.
Tulipány a spol. sázejte právě teď, ať stihnou do jara nabrat sílu

Má-li vaše zahrada na jaře rozkvést pestrými květy cibulovin, právě teď na podzim si vyhrňte rukávy a začněte je strkat do hlíny. Tulipány či narcisy totiž...  celý článek

Čeští zemědělci už dnes pěstují celou řadu druhů salátů, trh si to vyžádal. Teď...
OBRAZEM: Kdybyste si salát měli sami vypěstovat, nevyhodíte ho

Zelenina patří mezi nejčastěji vyhazovaný druh potravin v evropských domácnostech. Iniciativa Zachraň jídlo se proto vydala po stopách té nejprodávanější,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.