Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Odpalované těsto je v podání Fabešové to nejsnadnější pod sluncem

V novém pořadu Šéfem za pár minut spolupracuje Zdeněk Pohlreich s cukrářkou Ivetou Fabešovou. Ta si pro tento díl vybrala své vyhlášené žloutkové věnečky z odpalovaného těsta. A když se jí díváte pod ruce, vyloženě to vybízí vyzkoušet to také. Toto určitě zvládnete taky.

Cukrářka je nejen šikovná, ale evidentně má i pedagogický potenciál. Během natáčení totiž nejen předvádí postup, ale zároveň přidává poznámky z praxe a prozrazuje finty, které se jí osvědčily. A to je to cenné, protože toto se ve většině kuchařek nedozvíte.

Věnečky se dělají z odpalovaného těsta, což je disciplína, kterou hodně amatérských kuchařů považuje za vyšší dívčí. Ale zkuste sledovat profesionální cukrářku a rychle dospějete k názoru, že to chce jen trochu odhodlání a nebát se toho. 

Ostatně i kdyby se to napoprvé nepovedlo, suroviny nejsou tak drahé, aby vás to zrujnovalo. Rozhodně je to levnější, než kdybyste pokazili argentinský steak za tisícikorunu.

„Vždycky je mi líto, když přijdu do cukrárny a vidím, že si dali práci s odpalovaným těstem, ale naplnili věnečky pudinkem,“ podotýká. Proto ukáže, jak vyrobit žloutkovo-vanilkový krém, který do věnečků správně patří.

Nesměla chybět ani humorná vložka, kdy se zapojil i Zdeněk Pohlreich, evidentně už dychtící po výsledku. Půjčil si cukrářský sáček a pokoušel se vykroužit na pečicí papír kolečka budoucích věnečků. Tady se opět ukázalo, že praxe je praxe.

Pořad Šéfem za pár minut sledujte na Primě každý čtvrtek před jedenáctou večer nebo v neděli dopoledne.

„Nedělejte kroužky příliš velké a myslete na to, že po upečení zhruba zdvojnásobí objem. A špičkou sáčku pohybuje asi tak centimetr nad plechem, ať jsou kolečka dostatečně vysoká,“ radí cukrářka.

Pořad není jen o sladkém, ale tentokrát se nese v duchu lehkých a rychlých jídel. Pohlreich ukáže přípravu oblíbeného lososa, o kterém tvrdí, že ho dnes lze koupit za cenu českého kapra.

Ale zajímavý postup představil ve fázi, kdy pravidelně ukazuje, jak se vypořádat se zbytky. A tak vykouzlil z lososa bleskové jídlo, které by mohlo přijít vhod rodičům, kteří jsou už v koncích s fantazií, co stále vařit dětem na distanční výuce a zároveň zvládat i vlastní práci. Ze zbytků lososa a trošky sugo omáčky připravil penne.

A poslední recept byl bezmasý. Bleskové cuketové placičky s jogurtovým dipem. Rychlá a lehká večeře.

Žloutkové věnečky podle Ivety Fabešové

Odpalované těsto:

  • 150 g plnotučného mléka
  • 150 g vody
  • 3 g soli
  • 120 g másla
  • 180 g hladké mouky
  • 300 g vajec

Žloutkovo-vanilkový krém:

  • 1/2 vanilkového lusku
  • 436 g plnotučného mléka
  • 120 g žloutků
  • 87g cukru krupice
  • 35 g kukuřičného škrobu
  • 30 g másla

Poleva:

  • cukrový fondán
  • voda

Postup:

Začněte odpalovaným těstem. Mléko s vodou nalijte do hrnce, přidejte máslo a jakmile bude směs vřít, vsypte do hrnce naráz hladkou mouku.

Začněte takzvaně odpalovat, míchejte směs, dokud se na dně hrnce nevytvoří povlak. Pak přendejte těsto do mixéru a nechte ho trochu vychladnout. 

Postupně k němu přidávejte vejce. Konzistence těsta by měla být polotekutá. 

Přendejte ho do cukrářského sáčku se zubatou špičkou a nastříkejte zhruba půl centimetru vysoké věnečky na plech vyložený pečicím papírem. 

Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 25 minut. Troubu během pečení neotvírejte.

Krém:

Než budou věnečky upečené, připravte si krém. Do rendlíku vlijte mléko, přidejte celý vanilkový lusk i s vyškrabanými semínky a nechejte zahřát. 

V míse smíchejte žloutky s cukrem a na závěr míchání přisypte škrob, případně puding. Na žloutkovou směs nalijte horké mléko, promíchejte a vraťte do hrnce. 

Znovu směs přiveďte k varu a zhruba minutu za stálého míchání povařte. Přelijte krém opět do mísy a vmíchejte máslo. Horký krém přikryjte potravinářskou fólií a dejte ho do lednice vychladnout.

Upečené věnečky vyndejte z trouby a než vychladnou, rozpusťte v hrnci fondán s trochou vody. Cukrová hmota by neměla dosáhnout více než 45 °C. 

Rozřízněte věnečky napůl, vrchní část namočte do fondánu. Spodní část naplňte připraveným studeným krémem a přiklopte.

Autor:
  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?

25. dubna 2024

Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...