Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Na vosy perfektně funguje odpuzovač s aromaticky ostrým kořením

aktualizováno 
Hodinový manžel Jirka Houf vám ukáže, jak snadno vyrobit lapač nebo odpuzovač hmyzu. Kdo dává přednost lapači, bude pracovat se sladkou vodou, kdo odpuzovači, bude muset trochu experimentovat a vyzkoušet, na co „jeho“ hmyz reaguje.

Klasický typ lapače z rozříznuté nápojové lahve | foto: Playtvak.cz

Jirka Houf rád pracuje se starými plastovými nápojovými lahvemi. Na lapač ji rozřízne zhruba ve třech čtvrtinách. Princip je zřejmý: jde o to lahev naplnit obsahem, na který by se protivné vosy nalákaly a nejlépe aby se v ní utopily.

Fotogalerie

Do lahve můžete dát zahnívající ovoce a zalít vodou nebo limonádou, ale stejně tak dobře poslouží i cukrová voda. Když odříznutou část s uzávěrem otočíte a vložíte do válcové části lahve, zajistíte, že vosy se dostanou neopatrně dovnitř, ale ven už v drtivé většině cestu nenajdou a nakonec se utopí.

Někdo správně namítne, že když už lákám vosy, tak mě budou také obtěžovat. Houf proto vyzkoušel odpuzovací metodu. Zásadou je vyrobit ostrou a aromatickou směs. Kajenský pepř smíchal s vodou a vyrobil jakousi emulzi. Tou můžete natřít kousek prkénka a zavěsit ho v místech, kde byste byli neradi obtěžováni. Třeba na terase při jídle nebo pod pergolou. Anebo mističku přímo zavěsit tam, kam potřebujete.

Při testování hodinový manžel zjistil, že “jeho“ vosy reagovaly různě na různé látky. Jemu osobně se nejvíc osvědčilo vzít kusy smirkového papíru a rozetřít na nich česnek. A ty kousky pak rozvěsit na kritických místech.

Další rady najdete na Playtvak.cz v rubrice Hodinový manžel.

Jaké máte metody pro odhánění vos? Podělte se s ostatními v diskusi.

Autor:




Nejčtenější

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Další z rubriky

Nejzdravější bývají voříšci.
VIDEO: Psí plemena, u kterých byste měli ušetřit za veterináře

Psi s nejpevnějším zdravím. Asi každý, kdo si vybírá toho nejideálnějšího psího společníka pro sebe či svoji rodinu, by chtěl vědět, které plemeno je to...  celý článek

Opal je typický krásným, zlatavě žlutým, rustikálním vzhledem, výrazně křupavou...
Česká jablka se u nás prodávají málo, ale v zahraničí slaví úspěchy

Přestože se v českých obchodech prodávají více jablka vypěstovaná v zahraničí, existují české odrůdy, které jsou naopak v cizině oblíbené. Nejen mezi...  celý článek

Čeští zemědělci už dnes pěstují celou řadu druhů salátů, trh si to vyžádal. Teď...
OBRAZEM: Kdybyste si salát měli sami vypěstovat, nevyhodíte ho

Zelenina patří mezi nejčastěji vyhazovaný druh potravin v evropských domácnostech. Iniciativa Zachraň jídlo se proto vydala po stopách té nejprodávanější,...  celý článek

Rodičovská v životopisu: Patří tam, nebo ne?
Rodičovská v životopisu: Patří tam, nebo ne?

Sehnat práci s dítětem se dá, jen se na to musí správně.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.