Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Odzimování bazénu: nejdříve ho vyčistěte a pak upravte tvrdost a pH vody

aktualizováno 
Odzimování bazénu není žádná alchymie. Jen je třeba postupovat v přesně stanovených krocích, abyste neměli zakalenou vodu. Jedním z nejdůležitějších kroků je první upravení tvrdosti vody a jejího pH. Tím se vyhnete nadměrnému používání chemie.

Odzimování bazénu může provést odborná firma, nicméně v jarním období bývají bazénáři dost zaneprázdnění. Přitom odzimování se skládá z několika jednoduchých kroků, které zvládnete i sami.

1.Mechanické vyčištění

Stáhněte plachtu a vyčistěte stěny bazénu. Speciálním přípravkem a houbičkou otřete stěny a nechte asi čtvrt hodiny působit. Pak kartáčem stěny dočistěte.

Fotogalerie

Síťkou odstraňte zbytky listí a hmyzu, které plavou na hladině. Pokud máte vodní vysavač, vyčistěte i dno, na kterém se usadily i další nečistoty. Pak můžete přejít ke zkompletování filtračního zařízení, případně vyhřívání bazénu.

Pokud máte pískovou filtraci, zkontrolujte stav písku. Jednou za dva roky se doporučuje pístek vyměnit. Během filtrování se totiž ostré hrany písku obrušují a ztrácejí se jeho filtrační schopnosti. Pak už můžete vodu dopustit až ke skimeru.

2.Úprava tvrdosti

Ne každý používá na dopouštění vody v bazénu vodu z řadu, která bývá ideální. Když máte vlastní studnu, možná se rozhodnete použít vodu z ní. Sice ušetříte, ale smiřte se s tím, že bude s největší pravděpodobností tvrdší, takže je třeba ji změkčit chemií, většinou označenou značkou Ca.

Kdy začít

Až budou trvale teploty nad bodem mrazu a teplota vody v bazénu se bude pohybovat mezi 10-15 °C.

Kdo si nechá přivézt vodu cisternou nebo dopouští z kohoutku, nemusí se v drtivé většině případů tímto krokem zabývat. Každopádně než přistoupíte k dalším úpravám vody, vyplatí se tvrdost měřit. K tomu slouží kapkové terstery. Nejsou levné, tester pro sto měření stojí skoro 400 korun, ale v konečném důsledku se vyplatí, protože čím lépe je „srovnaná“ voda, tím méně další chemie pak budete muset průběžně používat během sezony.

3.Úprava pH

Pro úpravu pH platí podobná pravidla jako pro úpravu tvrdosti. Mělo by se pohybovat mezi hodnotami 7–7,4. Hodnota pH vyšší než 7,4 může způsobit ve vodě mléčné zákaly (vysrážení vápníku), snížení účinnosti chlorových prostředků, zápach po chloru a podráždění očí či pokožky. Při hodnotách pH pod 7,0 může docházet ke zvýšené korozi kovových částí bazénů, blednutí barev materiálů, ze kterých je bazén vyroben a také k podráždění očí a pokožky.

A když budete muset odstraňovat tyto následky, budete zase muset sáhnout po chemii. Vyplatí se pH kontrolovat alespoň jednou za čtrnáct dní, v horkých obdobích i častěji. Hodnoty se upravují přípravky označovanými pH+ nebo pH-.

4.Zašokovat

Jakmile vodu přivedete do normálu, je vhodné provést „zašokování“ dávkou chloru, které provede první odstranění řas a virů. Během této doby (asi 24 hodin) je dobré vodu neustále filtrovat. Pak už se můžete začít koupat a jen udržovat hladinu chlóru.

Pro tento proces jsou ideální pomalorozpustné tablety, které obsahují nejen chlór, ale i látky ničící rasy a bakterie a navíc i takzvaný vločkovač, který pomáhá vysrážet případné nečistoty tak, aby klesly na dno bazénu, odkud není problém je vysát. Tím voda zůstane absolutně průhledná a jiskřivá.

Autor:


Témata: Bazény


Nejčtenější

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Další z rubriky

Svlačec rolní (Convolvulus arvensis)
Na neodbytný svlačec platí mulčování a postupná regulace

Úhlavní nepřítel zahrádkářů má atraktivní bílé květy, ale zaplevelit zahradu dokáže během chvilky. Jak na něj? Rozlučte se s představou, že ho zlikvidujete...  celý článek

Batáty neboli sladké brambory lze grilovat, péct v troubě i zpracovat na pyré....
Podzimní zelenina jako zdravá lahůdka na posílení imunity

Odborníci mají červenou řepu, batáty, růžičkovou kapustu či dýni za ideální suroviny pro sychravé dny. Zasytí a posílí imunitu. Co z nich uvařit?  celý článek

Opal je typický krásným, zlatavě žlutým, rustikálním vzhledem, výrazně křupavou...
Česká jablka se u nás prodávají málo, ale v zahraničí slaví úspěchy

Přestože se v českých obchodech prodávají více jablka vypěstovaná v zahraničí, existují české odrůdy, které jsou naopak v cizině oblíbené. Nejen mezi...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.