Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Znojemské, rychlokvašky i kornyšonky. Jak si poradit se zavařováním okurek

aktualizováno 
Sezona okurek a barevné letní zeleniny je právě na vrcholu. Nemáte-li rádi saláty, nebo vás nebaví je chystat, můžete téměř vše ze zahrádky naložit. Ty nejlepší recepty na nakládané okurky přinesla středeční příloha DOMA DNES deníku MF DNES.
Část 1/5
Okurky - ilustrační snímek

Zeleninou číslo jedna jsou v Česku okurky. Kdo je nenakládá, jako by nebyl. A pokud jste neměli šanci je zasadit, nebo vám je ještě před sklizní sežrali slimáci či housenky, zeptejte se v sousedství nebo na trhu. 

Nakládání zeleniny je snadné, a tak si ji budete užívat při přípravě i pozdější konzumaci. Navíc v této formě dlouho vydrží a pro některé z nás je i lépe stravitelná. 

Znojemské okurky

Znojemské okurky

Znojemské okurky

  • okurky
  • 4 kuličky pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 hřebíček
  • 1 bobkový list
  • 20 ml octa
  • 4 kousky umělého 
  • sladidla
  • 1 lžička soli 
  • 1 lžička hořčičného 
  • semínka 
  • 1 mrkev
  • 1 cibule 
  • kopr 

Dávka je určena na jednu litrovou sklenici. Dno sklenice vyložte oloupanou a na kolečka nakrájenou cibulí, očištěnou a na kolečka pokrájenou mrkví a snítky kopru a na toto lůžko naskládejte okurky. 

Do sklenice nasypejte odměřené koření, sladidlo, zalijte octem a studenou vodou. Okurky sterilujte 20 minut při teplotě 80 stupňů. Poté je skladujte v chladu a temnu.

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

VIDEO: Ovocné sushi je jako sladká tečka, kterou si snadno připravíte doma

Ovocné sushi je neobvyklou sladkou tečkou.

Sushi existuje nepřeberné množství druhů. Málokdo se však setkal s ovocnou variantou, která může posloužit jako „sladká...

OBRAZEM: Zlínská výstava Retrosbírky představuje poklady z dob socialismu

Nejrůznější obaly od výrobků, dětské stavebnice, staré fotoaparáty, plechovky,...

Nejrůznější obaly od výrobků, dětské stavebnice, staré fotoaparáty, plechovky, odznaky, známky, časopisy, mince, pivní...

Znojemské, rychlokvašky i kornyšonky. Jak si poradit se zavařováním okurek

Zavařování okurek je u nás jednou z největších tradic.

Sezona okurek a barevné letní zeleniny je právě na vrcholu. Nemáte-li rádi saláty, nebo vás nebaví je chystat, můžete...

Najdete na iDNES.cz