Zeleninou číslo jedna jsou v Česku okurky. Kdo je nenakládá, jako by nebyl. A pokud jste neměli šanci je zasadit, nebo vám je ještě před sklizní sežrali slimáci či housenky, zeptejte se v sousedství nebo na trhu.
Nakládání zeleniny je snadné, a tak si ji budete užívat při přípravě i pozdější konzumaci. Navíc v této formě dlouho vydrží a pro některé z nás je i lépe stravitelná.
Znojemské okurky
- okurky
- 4 kuličky pepře
- 2 kuličky nového koření
- 1 hřebíček
- 1 bobkový list
- 20 ml octa
- 4 kousky umělého
- sladidla
- 1 lžička soli
- 1 lžička hořčičného
- semínka
- 1 mrkev
- 1 cibule
- kopr
Dávka je určena na jednu litrovou sklenici. Dno sklenice vyložte oloupanou a na kolečka nakrájenou cibulí, očištěnou a na kolečka pokrájenou mrkví a snítky kopru a na toto lůžko naskládejte okurky.
Do sklenice nasypejte odměřené koření, sladidlo, zalijte octem a studenou vodou. Okurky sterilujte 20 minut při teplotě 80 stupňů. Poté je skladujte v chladu a temnu.