Okurky s celerovou natí
- 1 l vody
- 2 kg okurek
- 5 mrkví
- 3 cibule
- celerová nať
- kopr
- 250 ml octa
- 60 g soli
- 200 g cukru
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček pepře
- 2 hřebíčky
- 1 lžička hořčičného semínka
Okurky pečlivě vydrhněte kartáčkem a zbavte veškerých nečistot. Odměřte koření, sůl a cukr, vše nasypte do hrnce, přilijte vodu a ocet a nálev zhruba patnáct minut povařte. Sundejte z plotny a nechte vychladnout.
Tipy
|
Očištěnou mrkev nakrájejte na kolečka, oloupanou cibuli na plátky a opláchnutý kopr i celerovou nať natrhejte na menší trsy. Do sklenic vrstvěte cibuli, mrkev, obě byliny, okurky a do zbývajícího prostoru napěchujte opět cibuli, mrkev a kousky natě a kopru. Zalijte nálevem a sterilujte 20 minut při teplotě 80 stupňů.