Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jamie Oliver převálcoval konkurenty, prodal kuchařky za 100 milionů liber

  16:30aktualizováno  16:30
Britský šéfkuchař Jamie Oliver se stal v Británii druhým nejprodávanějším autorem. Překonal hranici tržeb 100 milionů liber a podle odhadů vydělává jako fotbalisté Premier League. Jen od září prodal přes milion kusů své nové kuchařky a drtí tím i své kuchařské konkurenty.

Slavné třicetiminutové kuchařky se už prodalo přes milion kusů | foto: Aglugofoils.com

V žebříčku nejprodávanějších autorů je úspěšnější pouze Joanne K. Rowlingová. Po autorce Harryho Pottera je teprve druhým člověkem, který v Británii prodal knihy za víc než 100 milionů liber (asi tři miliardy korun). Uvedl to deník The Times.

Kolik prodali knih

Publikace Jamieho Olivera utržily už 101,55 milionu liber. Za ním následuje autor fantasy příběhů Terry Pratchett (82,34 milionu liber), Američan Dan Brown (80,74 milionu) a anglická autorka knih pro děti Jacqueline Wilsonová (74,97 milionu).

Pětatřicetiletý Oliver má na kontě již 12 knih a v čele týdenních žebříčků bestsellerů byl v Británii již víc než třicetkrát. Výborně si vede i jeho poslední titul Jamie´s 30-Minute Meals (Jamieho jídla za půl hodiny). Od září se ho prodalo už přes milion exemplářů a jen za poslední listopadový týden to bylo 80 000 kusů. Oliver tak předstihl i nejbližšího kuchařského konkurenta, Nigellu Lawsonovou. Ta prodala celkem "jen" 206 000 výtisků své nejnovější kuchařky.

The Times odhaduje, že přes veškeré slevy Oliverova kuchařka utrží zhruba milion liber za týden. Kuchařův honorář se pohybuje kolem deseti procent, takže jeho příjmy jen za knihy jsou srovnatelné s fotbalisty klubu Premier League.

Kromě knih má Oliver řadu televizních pořadů, restaurace Fifteen a Jamie´s Italian i aplikace pro iPhone. Jeho aplikace nazvaná Jídla za 20 minut je od svého spuštění před rokem nejprodávanější aplikací v Británii.

V posledním žebříčku nejbohatších Britů zařadily The Times Olivera na 967. místo s odhadovaným majetkem 65 milionů liber. Podle listu by se jeho majetek měl do příštího roku zvýšit o deset milionů liber.

Autor:




Nejčtenější

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Další z rubriky

Klasickým sporákům, i když jsou na pevná paliva, nechybí některé moderní...
Kamna na chalupu: vyberte typ, který se rychle zahřeje a vyhrajte vysavač

Topení na chalupě je specifické tím, že se s ním začíná v pátek odpoledne a končí v neděli po obědě. Takže rozhodně není žádoucí zdroj tepla, který se sám o...  celý článek

Domácí vejce nebudou mít hezky barevné žloutky, pokud slepicím nedopřejete dost...
Barevným vaječným žloutkům pomáhá chemie. Domácí vejce nemusí být lepší

Domácí vejce nemusí být vždy lepší než kupovaná. Záleží na tom, zda mají slepice dost pastvy, ne jen dvorek vyhrabaný až do hlíny. A kdo chová vlastní slepice,...  celý článek

Domácí kečup můžete ochutit oblíbeným kořením a dodat mu tak svou vlastní...
Přebytek rajských zužitkujte, připravte z nich zásoby kečupu na zimu

Úrodu je potřeba maximálně zužitkovat, proto se v období přebytku rajských každá inspirace počítá. A proč si pro ni nezajít do celého světa a nevyužít každý...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.